Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τατίδης: "Θέλουν να μας τελειώσουν"

Γράφει ο Νίκος Τατίδης
Πολιτευτής ΑΝ.ΕΛ. ν. Κιλκίς
Για άλλη μία φορά οι αγρότες οδηγούνται στα μπλόκα. Ένας κλάδος που σφυροκοπείται ανελέητα τις τελευταίες δεκαετίες και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τα σημερινά όμως μέτρα και ειδικά το ασφαλιστικό είναι το τελειωτικό κτύπημα, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν είναι ασφαλιστικό είναι έμμεσα φορολογικό. Σαφώς έχουν δίκαιο που βρίσκονται να αγωνίζονται στους δρόμους.

Για όσους δεν με γνωρίζουν, κατάγομαι από χωριό και από γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια, ασχολούμαι με την γεωργία αρκετά χρόνια. Τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών τα γνωρίζω από πρώτο χέρι για αυτό λέω με σιγουριά, οι αγρότες έχουν δίκαιο. Μη ξεκινήσετε τώρα τον αντίλογο "Είσαι με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", άρα και εσύ είσαι σύμφωνος με τά μέτρα. Είμαι με τούς πολίτες που έχουν δίκαιο παρά με όποιον άλλο επιβάλλει άστοχα και εξοντωτικά μέτρα, αν δεν τους αρέσω μπορούν να με απομακρύνουν από τώρα.

Για να δούμε λοιπόν γιατί συμφωνώ με τους αγρότες.

Δεν διαφωνεί κανείς να έχουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι βιβλία εσόδων εξόδων και να φορολογούνται στο καθαρό κέρδος όπως όλοι οι πολίτες, θα φανεί επιτέλους αυτό που φωνάζουν όλοι ότι τό καθαρό κέρδος είναι μηδαμινό. Βέβαια να υπολογιστεί ορθολογικά, όπως υπολογισμό δέκα με δεκαπέντε ώρες εργασίας την ημέρα και όλη η οικογένεια, απόσβεση μηχανημάτων κ.λ.π, τα γνωρίζουν καλά οι λογιστές των επιχειρήσεων.

Να τους δίνονται τα χρήματα που τους οφείλει το κράτος, την χρονική στιγμή που πρέπει, αν δεν τα αποδίδει όπως είναι προγραμματισμένα, επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποζημιώσεις, να προσαυξάνονται όπως ακριβώς κάνει το κράτος στους πολίτες, δεν μπορεί να μη δίνονται χρήματα που ανήκουν στους γεωργοκτηνοτρόφους από το 2011, και όταν δοθούν θα είναι κουρεμένα, ενώ καθυστερήσεις πληρωμών προς το κράτος διπλασιάζονται.

Οι επιδοτήσεις δεν φορολογούνται σε κανένα κράτος, είναι αποζημιώσεις προς το εισόδημα των αγροτών, αυτές λοιπόν δεν αγγίζονται.

Θέλω να ρωτήσω σε όσους σκέφτηκαν αυτόν τον τρόπο για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ανάλογα με το καθαρό εισόδημα θα είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές, ή ανταπόδοση ποια θα είναι; Θα υπάρχει διαφορετική παροχή υπηρεσιών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο; Αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι παντού ίδιες και με φθίνουσα ποιότητα γιατί οι παροχές να είναι σε αύξουσα κατεύθυνση. Αφού οι παροχές είναι ίδιες, είτε υγειονομικές είτε συνταξιοδοτικές θα πρέπει και εισφορές να είναι ίδιες από όλους τους ασφαλισμένους.

Δηλαδή σε αναλογία ένας εργαζόμενος των εξακοσίων ευρώ έχει εισφορές τα 120 ευρώ, ενώ ένας επαγγελματίας που έχει καθαρό κέρδος εκατό χιλιάδες ευρώ θα αποδώσει 20%, δηλαδή είκοσι χιλιάδες για την ασφάλεια του; Να ασφαλίσει τι; Να πάει στο νοσοκομείο και να περιμένει στην ουρά για να τον δεί ο γιατρός μετά από εξάμηνο ραντεβού; Πληρώνοντας τόσα θα έχει όλους τους γιατρούς στο σπίτι του. Για το κράτος όμως θα είναι το ίδιο και οι δύο περιπτώσεις, άρα πρέπει να έχουν τις ίδιες εισφορές και όποιος θέλει κάτι διαφορετικό να το επιλέγει ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του.

Για τα άλλα μέλη, όπως γυναίκα και παιδιά που είναι ασφαλισμένα παράδειγμα στον Ο.Γ.Α θα πληρώνουν και αυτοί αναλογία 20% εισφορές από τό οικογενειακό εισόδημα; Αν θα πληρώνουν όλοι, ο καθένας ξεχωριστά 20%, σίγουρα θα χρειαστούν αυτοί γιατρό από την ασιτία, και οι "ξύπνιοι" που σκέφθηκαν αυτό τον τρόπο εισφορών, σίγουρα ψυχίατρο.

Πόσο δύσκολο είναι να βγάλουν την αντιστοιχία στις δαπάνες του κράτους για αυτές τις παροχές και να πληρώνει ο καθένας σε πάγια εισφορά συγκεκριμένο ποσό, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, στην δίπλα χώρα την Βουλγαρία που πολλές φορές μας δείχνουν για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν περίπου 70 ευρώ τον μήνα.

Δεν είναι νόμος για εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι φορολογικός νόμος για να τελειώνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.