Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

«Δημοσιογράφοι σε Δράση»: Εγκαίνια της 7ης βιβλιοθήκης στο Βαρικό Φλώρινας

Η πόρτα μίας νέας βιβλιοθήκης πρόκειται να ανοίξει στα τέλη Ιανουαρίου, αυτή τη φορά στο Βαρικό Φλώρινας, οδηγώντας μικρούς και μεγάλους φίλους της περιοχής στα μονοπάτια της ανάγνωσης. Το Βαρικό, είναι ένα χωριό σε υψόμετρο 770 μ., μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στα όρια των Νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης.

Τα εγκαίνια της έβδομης βιβλιοθήκης του Δικτύου Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση» (Journalists Acting) θα πραγματοποιηθούν... «αγρότη θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 18.00 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βαρικού.

Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε με τη πολύτιμη συνδρομή εταιρειών, φορέων χορηγών και ιδιωτών, σε συνεργασία με το Δήμο Αμυνταίου, την Κοινότητα Βαρικού και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βαρικού.

Σημειώνεται ότι και η έβδομη βιβλιοθήκη κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία των ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός), που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό, την επίπλωση και διακόσμηση όλων των βιβλιοθηκών στο πλαίσιο της δράσης «Journalists Acting για τα παιδιά Ακρίτες».

Η βιβλιοθήκη διαμορφώθηκε σε δύο αίθουσες ου δημοτικού σχολείου και αναμένεται να εξυπηρετεί περίπου 120 μαθητές - από το δημοτικό έως και λύκειο - από το Βαρικό και το γύρω χωριά. Το Βαρικό, στους πρόποδες του όρους Μουρίκι, έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Τη δημιουργία της βιβλιοθήκης στους Μεταξάδες υποστήριξαν εκτός από τον Μέγα Χορηγό ΙΚΕΑ και οι εξής εταιρείες και φορείς:

- Η Πνοή Ελπίδας , Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Φορέας 

-Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που δώρισε έναν υπολογιστή

-Εκδοτικοί οίκοι (αλφαβητικά) Ιανός, Μίνωας, Ψυχογιός, Λιβάνης, Κέρκυρα και Πατάκης

-ΑS Company (εκπαιδευτικά παιχνίδια)

-AMF Mεταφορική

-Interlife Ασφαλιστική

- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

-Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)/Μορφωτικό Ίδρυμα

-το Κολλέγιο Ανατόλια και οι μαθητές του με την προσφορά βιβλίων

- 1ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας Θεσσαλονίκη

- Το Planet English School 

-η Εφημερίδα "Μακεδονία",

-ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

Τις προηγούμενες βιβλιοθήκες του Δικτύου έχουν στηρίξει επίσης (πέραν των όσων προαναφέρονται) οι εξής εταιρείες και φορείς:

Το Σωματείο Δεσμός, η εταιρεία Αlumil του ομίλου Μυλωνά (που αντικατέστησε δωρεάν όλα τα κουφώματα στους Κουκλιούς), οι εκδοτικοί οίκοι Διάπλους, Καλέντη, Καπόν, Κέδρος, Καστανιώτη, Λιβάνη. Ψυχογιός, Μεταίχμιο, Ωκεανίδα, Dorling Kindersley (όμιλος Penguin), η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκηςης, MLS Πληροφορική ΑΕ (ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και οι εταιρείες-μέλη του DOTSOFT AE και CityCollege/University of Sheffield, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Κοζάνης και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων διαφόρων σχολείων.
Ποιοι είμαστε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Το Δίκτυο Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε Δράση» (Journalists Acting) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 από 23 δημοσιογράφους. Επιδίωξη του Δικτύου είναι η δρομολόγηση, ανά διετία, πρωτοβουλιών εθελοντικού χαρακτήρα, που στόχος είναι να κομίζουν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες.

Η πρώτη πρωτοβουλία του Δικτύου αφορά τη δημιουργία δέκα πλήρως εξοπλισμένων παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών σε ισάριθμες ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας στους δικαιούχους, μπορεί να επικοινωνήσει με το Δίκτυο στη διεύθυνση journalistsacting@gmail.com ή να αναζητήσει πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας http://journalistsacting.org/ και στη σελίδα μας στο Facebook.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου