Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Δάνεια σε φοιτητές που ξεκινούν σπουδές δεύτερου κύκλου (μεταπτυχιακά)

Του Γιάννη Λιναρδάκη*
Για ποσό μέχρι €12.000 για ετήσιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και μέχρι €18.000 για πρόγραμμα που διαρκεί έως δύο έτη, ή το αντίστοιχο των ποσών αυτών σε τοπικό νόμισμα.

Στο άρθρο 20 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2013 για το Πρόγραμμα Erasmus+ (2014-2020) προβλέπεται η υλοποίηση μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων, σύμφωνα με έγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο:

Α. Ο μηχανισμός αυτός ( έναρξη Φεβρουάριος 2015) παρέχει μερική εγγύηση προς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη χορήγηση δανείων με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους σε φοιτητές που ξεκινούν σπουδές δεύτερου κύκλου (μεταπτυχιακά) σε χώρα του Προγράμματος, η οποία δεν είναι ούτε η χώρα κατοικίας τους, ούτε η χώρα όπου απέκτησαν τον τίτλο σπουδών που τους δίνει πρόσβαση στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Β. Οι εγγυήσεις που χορηγούνται μέσω του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων καλύπτουν νέα επιλέξιμα σπουδαστικά δάνεια για ποσό μέχρι €12.000 για ετήσιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και μέχρι €18.000 για πρόγραμμα που διαρκεί έως δύο έτη, ή το αντίστοιχο των ποσών αυτών σε τοπικό νόμισμα.

Γ. Η διαχείριση του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων(ΕΤΕ). Το ΕΤΕ συνάπτει συμφωνίες με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως, για παράδειγμα, τράπεζες, εθνικά ή και περιφερειακά ιδρύματα χορήγησης σπουδαστικών δανείων ή άλλα αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιλογή ενός (τουλάχιστον) ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού οργανισμού από κάθε χώρα του Προγράμματος. Σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι φοιτητές από όλες τις χώρες του Προγράμματος έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο μηχανισμό εγγύησης σπουδαστικών δανείων κατά τρόπο συνεκτικό και χωρίς διακρίσεις.

Δ. Για την ώρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στον εν λόγω μηχανισμό είναι α) η ισπανική τράπεζα MicroBank, (με 70 δανειακές συμβάσεις από τον Ιούνιο του 2015) και β) ο τραπεζικός όμιλος BPCE Γαλλίας1, ο οποίος μόλις την 1η Δεκεμβρίου 2015 υπέγραψε σχετική σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Ε. Επιπλέον, το ΥΠ.Π.Ε.Θ., ως Εθνική Αρχή του Erasmus+, έχει επικοινωνήσει αναλόγως με το Ι.Κ.Υ. ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+, όπως και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας, ούτως ώστε να συνδράμουν οι φορείς αυτοί με τη σειρά τους στην ενίσχυση του μηχανισμού εγγύησης σπουδαστικών δανείων μέσω της ενημέρωσης και ενθάρρυνσης της συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων σε εθνικό επίπεδο (φοιτητών, εκπαιδευτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων).

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
M.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση.
M.Sc., Διοίκηση Σχολικών Μονάδων – MUNDIS (Άριστα 10).
Αν. Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.