Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Τέλος στις ποινικές δίωξεις για χρέη στο δημόσιο έως 100.000€ το χρόνο

Χιλιάδες υποθέσεις οφειλετών του Δημοσίου από 100.000 ευρώ και κάτω που βρίσκονταν στα δικαστήρια μπαίνουν στο αρχείο ή παύει η ποινική δίωξη σε βάρος τους με τον νέο ποινολόγιο του φορολογικού νόμου (Ν. 4337/2015 -ΦΕΚ Α΄ 129/17-10-15).

Παράλληλα σταματά η αυτόφωρη διαδικασία για κάθε οφειλή προς το δημόσιο επομένως οι οφειλέτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα διοικητικά μέτρα (κατασχέσεις κλπ) αλλά όχι και τον εισαγγελέα. Αυτά είναι τα κέρδη στους μικροοφειλέτες του Δημοσίου που φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος.

Όπως εκτιμά ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, «πρόκειται για ανάσα ελευθερίας για μικροοφειλέτες που μένουν ατιμώρητοι». Για αυτούς οι υποθέσεις τους μπαίνουν στο αρχείο ή παύει η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος αν οφείλουν:

-Κάτω από 100.000 ευρώ στο δημόσιο
-Κάτω από 100.000 ευρώ για φοροδιαφυγή
-Κάτω από 50.000 ευρώ για ΦΠΑ

Αρχείο ή δεν εκτελούνται οι ποινές
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμείς μηνύσεις αρχειοθετούνται και δεν εκτελούνται οι ποινές που έχουν επιβληθεί για ποσά κάτω από 100.000 φοροδιαφυγή ή χρέη και 50.000 ΦΠΑ. Παράδειγμα:

– Με τον παλιό νόμο μη απόδοση Φ.Π.Α. πάνω των 75.000 ευρώ ήταν κακούργημα με ποινές από 5-20 χρόνια

– Με τον νέο νόμο, για κάποιον που έχει καταδικαστεί π.χ. σε 5 χρόνια κάθειρξη για μη απόδοση Φ.Π.Α. 45. 000 ευρώ, η ποινή του δεν εκτελείται.

«Τέλος το σόου»
Σημαντικό επίσης είναι ότι πλέον δεν υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία για κανένα φορολογικό αδίκημα, πλημμέλημα ή κακούργημα, χρέη προς το δημόσιο, φοροδιαφυγή στο εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, Φ.Π.Α. κ.λ.π. Μάλιστα ο κ.Δημητρακόπουλος επισημαίνει πως ότι αυτό το μέτρο δεν προσέφερε ουσιαστικά τίποτα πέραν του όσου που στηνόταν με τις προσαγωγές ανθρώπων που απλώς δεν είχαν τη δυνατότητα -λόγω κρίσης- να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου