Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Exit polls. Μήπως ήρθε η ώρα να οδηγηθούν προς exit;

Της Βίκυς Μαυρογονάτου
Σε μια εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία αυτοδύναμοι νικητές είναι η αποχή, δεν μπορεί να μην σχολιαστούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε σχέση με τα πραγματικά. 
Εδώ και μέρες ακούγαμε για την ελάχιστη έως μηδαμινή διαφορά μεταξύ των πρώτων κομμάτων, την είσοδο ή όχι του κόμματος των Αν. Ελ. στη βουλή τα ποσοστά της Λαϊκής ενότητας και διάφορα άλλα. Προβλέψεις παντελώς άστοχες. 


Οι εταιρείες αυτές ως γνωστόν χρηματοδοτούνται από τα κανάλια και από τα μέσα ενημέρωσης γενικότερα, για να προβλέψουν με στατιστικά στοιχεία, έρευνα και αστάθμιστα δείγματα τα εκλογικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζουν, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, αποκαλύπτουν την αδυναμία και ύποπτη ανικανότητά τους. Ποιος ξεχνά το 2000 που κοιμηθήκαμε με άλλον πρωθυπουργό και ξυπνήσαμε με άλλον.

Δεν είναι δυνατόν έγκυροι δημοσκόποι, οι οποίοι μάλιστα ενώθηκαν εν όψει αυτών των εκλογών, να μιλούν μέχρι τελευταία στιγμή για ντέρμπι.

Αυτή η συνεχής αποτυχία έχει δύο ενδεχόμενα. Είτε τα μεθοδολογικά τους εργαλεία υστερούν και συνεπώς οφείλουν να παραιτηθούν, είτε ενέχει κάποια διαπλοκή.

Μπαίνει ο καθένας μας λοιπόν σε σκέψεις, μήπως τα κανάλια που χρηματοδοτούν αυτές τις δημοσκοπήσεις, χρηματοδοτούν και το αποτέλεσμα;

Οι εταιρίες σφυγμομέτρησης αντί να ενημερώνουν φαίνεται πως προσπαθούν να επηρεάσουν τη κοινή γνώμη για τις προτιμήσεις τους.

Δεν θα έπρεπε επιτέλους να γίνει εισαγγελική έρευνα για τα αποτελέσματα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις τους; Από τη στιγμή που επηρεάζουν τη κοινή γνώμη θα έπρεπε να έχουν και τον ανάλογο έλεγχο για την διαφάνεια των αποτελεσμάτων τους.

Ιδιαίτερα όταν οι εταιρίες αυτές πληρώνονται αδρά ακόμη και από το κρατικό κανάλι ( άρα από την τσέπη μας), οφείλουν να δίνουν όσο γίνεται καλύτερα και αδιάβλητα αποτελέσματα.

Για να δούμε λοιπόν αν θα υπάρξει κάποια δράση επιτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.