Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τα Omorfa Taxidia στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ!


Τα Omorfa Taxidia βρέθηκαν πριν λίγες εβδομάδες στην Ιερουσαλήμ και φωτογράφισαν τα μέρη όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα σχετικά με τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Μέρη όπου Προσευχήθηκε, Προδόθηκε, Δικάστηκε, Φυλακίστηκε, Περπάτησε, Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε.

Ένα ιδιαίτερο σημείο είναι και το Όρος των Ελαιών. Βρίσκεται στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ και αρκετά κοντά με τη σημερινή πόλη, ενώ είναι ο ψηλότερος λόφος της περιοχής, με ύψος 826 μέτρα και ανήκει στα όρη της Ιουδαίας. Το όνομά του το πήρε από τους ελαιώνες που υπήρχαν.

Εδώ ο Χριστός πήγαινε για να προσευχηθεί και να διδάξει. Στο βουνό αυτό έγινε η "επί του όρους ομιλία", η παρουσίαση του Χριστού στους μαθητές του, ύστερα από την Ανάστασή του και η Ανάληψή του. Θεωρείται ιερό βουνό όχι μόνο από τους χριστιανούς αλλά και από τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους.

Το νότιο τμήμα του όρους χρησιμοποιούταν ως εβραϊκό νεκροταφείο και έχει περίπου 150.000 τάφους και έχει κεντρική θέση στην παράδοση των εβραϊκών κοιμητηρίων, ενώ στους πρόποδες του βρίσκεται ο κήπος της Γεσθημανής, όπου βρίσκεται και ο Τάφος της Παναγίας.

Βγαίνοντας από το Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και προχωρώντας προς το όρος των ελαιών δεξιά υπάρχει κήπος από ελαιόδεντρα που μερικά χρονολογούνται από τα χρόνια του Χριστού.

Η Εκκλησία των Εθνών είναι ο Ναός που κτίστηκε το 380 μ.Χ. από το Θεοδόσιο. Στο κέντρο του υπάρχει ο Βράχος της Αγωνίας. Καταστράφηκε το 614 μ.Χ. από τους Πέρσες. Αργότερα χτίστηκε από τους Σταυροφόρους τον 12ο αιώνα και καταστράφηκε και αυτός αργότερα. Ο νέος Βασιλικός Ναός ( σημερινός ), χτίστηκε πάνω στο σχέδιο του Βυζαντινού την περίοδο 1920- 1924.

Ονομάζεται και Εκκλησία των Εθνών λόγω της οικονομικής προσφοράς αρκετών χωρών, για την ανέγερσή του. Στον Ναό αξίζουν προσοχής τα 3 θαυμάσια μωσαϊκά που απεικονίζουν « το φίλημα του Ιούδα », « το Χριστό εν Αγωνία » και το « ΕΓΩ ΕΙΜΙ».

Εδώ κατά την παράδοση ο Ιούδας οδήγησε τους Γραμματείς και Φαρισαίους και Του έδωσε το φιλί της Προδοσίας « και φιλήματι παρέδωκεν αυτοίς τον Κύριον ».

Οι 8 γέρικες ελιές θεωρούνται ως σιωπηλοί μάρτυρες της Προσευχής και της Λύπης του Χριστού, της τελευταίας εσπέρας της ζωής Του. Εκτός από όρος των ελαιών είναι γνωστός και ως Τόπος της Προδοσίας ή Αγωνίας.

Επίσης Εδώ δίδαξε ο Κύριος την Κυριακή προσευχή γνωστή σαν « Πάτερ ημών ».

Κοντά στο χώρο αυτό, επάνω στο βράχο προσευχήθηκε ο Χριστός και από την αγωνία, έτρεχε ο ιδρώτας του ως θρόμβοι αίματος, την τελευταία νύχτα της ζωής Του. Στο βράχο αυτό ο Χριστός είπε το «Πάτερ μου, ει δυνατόν έστι, παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο, γέννηθήτω το θέλημά σου»

Απέναντι από το Όρος των Ελαιών βρίσκεται και η ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου.

Πηγή: Omorfa taxidia facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.