Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ιδρύθηκε και επίσημα ο «Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς»

Το Σάββατο 4 Απριλίου στο χώρο εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών ιδρύθηκε και επισήμως πλέον ο «Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς». Είκοσι εννέα συντοπίτες μας υπέγραψαν το καταστατικό του νεοσύστατου Ομίλου στο οποίο περιγράφονται μέσα σε άλλα οι Σκοποί και οι Θεμελιώδεις αρχές του Συλλόγου.
Ορίστηκε δε ως πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου η 16η Μαΐου, όπου θα εκλεγεί το πρώτο Δ.Σ. και θα προγραμματιστούν οι επόμενες εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται και δυο ακαδημαϊκοί επιφανείς σύγχρονοι ιστορικοί. Ο Βλάσης Αγτζίδης και ο Στράτος Δορδανάς, οι οποίοι έχουν πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό ιστορικό έργο.

Μετά τις ιδρυτικές διαδικασίες ακολούθησε η εκδήλωση του με θέμα: «Το Κιλκίς ως ερευνητική πρόκληση. Από τις προσφυγικές ομάδες στη σύγκρουση του Εμφυλίου». Σε μια κατάμεστη αίθουσα αναπτύχθηκαν τρεις εισηγήσεις. Ξεκίνησε η αρχαιολόγος Θωμαή Σαββοπούλου που παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Κιλκίς, αρχαιολογικές μαρτυρίες και προοπτικές έρευνας», ακολούθησε ο Βλάσης Αγτζίδης (διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ.) και ο Στράτος Δορδανάς (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) που προσέγγισαν τη σύγχρονη κιλκισιώτικη κοινωνία, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τις μεγάλες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών που συνέβησαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. 


Επίσης αναλύθηκε και παρουσιάστηκε ερευνητικά το πως η περίοδος των γεγονότων του εμφυλίου επηρέασε και καθόρισε τις πολιτικές επιλογές των συμπολιτών μας στις διάφορες περιοχές του νομού Κιλκίς. Η συζήτηση που ακολούθησε είχε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ερωτήματα, γεγονός που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Η διάλεξη- εκδήλωση αυτή όπως και η προηγούμενη που αφορούσε το Νεοελληνικό διαφωτισμό και το όραμα του Ρήγα Φεραίου έδειξε ότι έχουμε χρέος και ανάγκη να ερευνήσουμε, να σκαλίσουμε, να ανακαλύψουμε, να φωτίσουμε και πάνω απ’ όλα να μη φοβηθούμε όλα τα ιστορικά γεγονότα. Μόνο μέσα από τη γνώση και την ψύχραιμη αποτίμηση μπορείς να χαράξεις ένα νέο δρόμο δημιουργίας, προόδου και πολιτισμού στις νέες γενιές που έρχονται. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.