Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ήταν κάτι νύχτες με φεγγάρι!

Της Χαρούλας Καραμπίδου
Για όλους αυτούς που βοήθησαν στη λειτουργία του θερινού σινεμά.
Μπορεί να μην είχε αγιόκλημα και γιασεμί αλλά περίσσευαν λεβάντες,  ακακίες και  τριαντάφυλλα. Πεντάστερο το σινεμά μας και με όλα τα κομφόρ. Χώρος καλαίσθητος με άποψη και προσωπικότητα. Με αυλή περιποιημένη, καταπράσινη  και φιλόξενη.
Πολύχρωμα φαναράκια, καρέκλες σκηνοθέτη, στοιχισμένα τραπέζια στολισμένα με ματσάκια από αρωματικά φυτά και ποπ κορν σε χάρτινα χωνάκια. Σήμα κατατεθέν το θέατρο Λόφου και ποιο πάνω ο Αη- Γιώργης. Τι και αν έλειπαν τα ακριβά συστήματα ήχου και εικόνας, τίποτα δε μείωσε την αίσθηση που αφήνει η εμπειρία του θερινού σινεμά.

Και ασφαλώς δεν ήταν μόνο η ταινία. Ήταν η χαλαρή διάθεση, η ελευθερία κινήσεων,  η παρεΐστικη ατμόσφαιρα, το φεγγάρι που σου αποσπούσε την προσοχή, το ταξίδι  του νου  στον ουρανό, η αφορμή για έξοδο.

 Και οι πόρτες ορθάνοιχτες από νωρίς, φρόντιζε για αυτό η Μαριγώ, χωρίς ταμείο στην είσοδο. Με το εισιτήριο να επαφίεται στη βούληση και κρίση του θεατή. Έτσι καλύφθηκε  το κόστος ενοικίασης των ταινιών. Από προαιρετικό εισιτήριο ενός πιστού κοινού όχι μόνο στο θερινό σινεμά αλλά και στις εναλλακτικές, αντι-χολιγουντιανές  επιλογές που οι διοργανωτές, εθελοντές συμπολίτες μας, κατάφεραν να εξασφαλίσουν δεδομένης της ανύπαρκτης  χρηματοδότησης από το δήμο που πάντως παραχώρησε δωρεάν το χώρο και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μπύρες και αναψυκτικά διατίθονταν χωρίς συγκεκριμένο αντίτιμο. Έπαιρνες ότι ήθελες και άφηνες ότι μπορούσες. Και στο τέλος της προβολής όλοι από ένα χεράκι για το συμμάζεμα.

 Η κινητοποίηση  και οι εθελοντικές υπηρεσίες  της πρωτοβουλίας πολιτών για τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου, έδωσαν πνοή σε έναν μοναδικό χώρο για την πόλη. Κόντρα στις Κασσάνδρες, το εγχείρημα πέτυχε μέσα από δράσεις συλλογικές βασισμένες στις αρχές της αυτοδιαχείρισης και του εθελοντισμού. Ο δημοτικός κινηματογράφος «Δημήτριος Ζωηρός» που δεν επρόκειτο υπό άλλες συνθήκες φέτος να λειτουργήσει, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο  μας χάρισε  όμορφες καλοκαιρινές βραδιές κάτω από τα άστρα, μας μετέφερε στη Χιλή, στην Παλαιστίνη, στη Γερμανία, σε γωνιές της Ελλάδας, στον κόσμο των Mοnty Python , του Woody Allen, του  Charlie Chaplin, του Vittorio de Sica.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.