Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ερώτηση ΚΚΕ για τις καταστροφές από χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα στην περιοχή των Μουριών της Π.Ε. Κιλκίς

Ερώτηση ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Μεγάλες ζημιές προξένησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση) της 18/6 στην περιοχή των Μουριών στην Π.Ε. Κιλκίς.

Η σφοδρότητα της καταιγίδας προξένησε ζημιές, όχι μόνο στις καλλιέργειες της περιοχής φτάνοντας και στο ξερίζωμα δένδρων, αλλά και στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές της. 

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν επίσης σε σπίτια, αποθήκες, στέγαστρα και αυτοκίνητα, αναγκάζοντας την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς να ζητήσει της κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Χαλάζι μεγέθους καρυδιού, που έπεφτε για πάνω από 20 λεπτά έπληξε συνολικές εκτάσεις 15.000 περίπου στρεμμάτων στα χωριά Μουριές, Λιθωτό, Σ.Σ. Μουριών, Ροδώνας, Καλλιρόη, Αγ.Παρασκευή, κ.ά.

Οι μεγάλες ζημιές μέχρι και στο 100% της αναμενόμενης παραγωγής αφορούν καλλιέργειες σιτηρών, καπνού, αμπελιών, ροδάκινων, φασολιών, ρεβιθιών, φιστικιών, ηλίανθου, κλπ.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν», κ.ά., που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Παρά το αποθεματικό, που δημιούργησε ο ΕΛΓΑ το προηγούμενο διάστημα «χαρατσώνοντας» με υπέρογκα ασφάλιστρα τους αγρότες, δεν προχώρησε για τη φετινή χρονιά την εφαρμογή της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων να μείνουν απροστάτευτα απέναντι στις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην περιοχή Μουριών της Π.Ε.Κιλκίς και τις άλλες περιοχές της Κ.Μακεδονίας με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

- Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημα συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης.

- Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Οι Βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.