Αρχικά είχε σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων εκ των οποίων δεκατέσσερις (14) ημεδαποί και τέσσερις (4) υπήκοοι Αλβανίας που είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση για το σκοπό αυτό, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά τρεις από τους προαναφερόμενους ημεδαπούς συγκρότησαν ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα 15 άτομα και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διέπρατταν απάτες σε βάρος εμπόρων γεωργικών μηχανημάτων και παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Οι ανωτέρω αφού «έστησαν» εικονική ατομική επιχείρηση στο όνομα 48χρονου ημεδαπού, μέλους της οργάνωσης, με έδρα την Κατερίνη, η οποία δεν άσκησε καμία νόμιμη δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στην αναζήτηση συγκεκριμένων γεωργικών μηχανημάτων. Εντόπιζαν εταιρίες που διέθεταν τέτοιου είδους μηχανήματα και εμφανιζόμενοι με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ή τη μίσθωση τους.
Μάλιστα για να είναι περισσότερο πειστικοί παρέδιδαν ως προκαταβολή διάφορα χρηματικά ποσά, που τους ζητούνταν κάθε φορά, «δείχνοντας» ότι είναι έμποροι με μεγάλο κύκλο εργασιών και έχουν οικονομική άνεση και έπειθαν τους πωλητές να προχωρήσουν στη συναλλαγή.
Για το σκοπό αυτό προέβαιναν στην κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό, στην υπογραφή συναλλαγματικών ή στην υπογραφή επιταγών.
Ακολούθως, η οργάνωση προωθούσε και διέθετε τους γεωργικούς ελκυστήρες και τα γεωργικά μηχανήματα παράνομα στην αγορά της Αλβανίας.
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, ένας 40χρονος ημεδαπός, μέλος της ανωτέρω οργάνωσης, μαζί με δύο επιπλέον ημεδαπούς ηλικίας 45 και 52 ετών αφού «έστησαν» έτερη εικονική ατομική επιχείρηση στο όνομα του 45χρονου ημεδαπού, με έδρα την Λεπτοκαρυά Πιερίας και εφαρμόζοντας την ίδια μεθοδολογία, εξαπάτησαν συνολικά τέσσερις (4) εμπόρους γεωργικών μηχανημάτων και έναν (1) έμπορο δομικών υλικών. Επιπλέον, από τη δράση των ανωτέρω ζημιώθηκαν δύο τραπεζικά καταστήματα, καθόσον αυτοί υπέγραψαν δανειακές συμβάσεις για την αγορά ηλεκτρικών ειδών και δεν αποπλήρωσαν ουδεμία δόση.
Συνολικά, οι τρεις ημεδαποί καταβάλλοντας στις περισσότερες περιπτώσεις μηδαμινές σε σχέση με την αξία των μηχανημάτων προκαταβολές, παρέλαβαν συνολικά 4 γεωργικά μηχανήματα, 1 γεωργικό ελκυστήρα, 13 καταψύκτες καθώς και δομικά υλικά.
Η λεία της δράσης των προαναφερόμενων εκτιμάται περίπου στο ποσό των 67.000 ευρώ.
Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίστηκε συμπληρωματικά δικογραφία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες και πλαστογραφίες κατ’ εξακολούθηση, η οποία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής τους σε άλλες ομοειδείς εγκληματικές πράξεις.
Με αφορμή τα προηγούμενα περιστατικά, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας επανέρχεται υπενθυμίζοντας μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας:
· Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.
· Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.
· Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
· Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
· Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία:
· Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
· Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
· Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν σε συνταξιούχους ιερωμένους και επικαλούμενοι δήθεν γρηγορότερη λήψη εφάπαξ ή άλλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία ασφαλίσεώς τους, αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά.
· Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή η εισαγωγή προσφιλών προσώπων τους στο νοσοκομείο κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων
· Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.