Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

"Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Μανόλη Γκαράνη"

Το Δ.Σ. της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς, εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Μανόλη Γκαράνη, ενός από τα παλαιότερα μέλη του, ενός ακούραστου ανθρώπου του πνεύματος που προσέφερε σημαντικό και πολύτιμο έργο στον φορέα.

Ο Μανόλης Γκαράνης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΤΕΧΝΗΣ το 1980, αντιπρόεδρος επί σειρά ετών του φορέα, καθώς και υπεύθυνος του Τμήματος Λόγου, θέση που υπηρέτησε με συνέπεια για πάνω από μια 20ετία, υλοποιώντας ομιλίες -συζητήσεις ποικίλης θεματολογίας. Προσκεκλημένοι του υπήρξαν προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της χώρας. Μεταξύ των ομιλητών που επισκέφθηκαν την πόλη μας μετά από κάλεσμα του Μ. Γκαράνη ήταν οι: Αντ. Σαμαράκης, Ν. Κρανιδιώτης, Κ. Ζουράρις, Μανώλης Γλέζος, Φ. Κακριδής, Αλ. Λυκουρέζος, Φ. Κουβέλης, Κ. Καστανίδης, Λ. Κανέλλη, Π. Κονιόρδου, π. Γ. Μεταλληνός κ.α.

Με πρωτοβουλία του επίσης, έγιναν και πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις ντόπιων και μη λογοτεχνών, όπως του Λάζαρου Παυλίδη "Η κακιά πεθερά", του Χρήστου Σαμουηλίδη "Μιθριδάτης ο Μέγας Ελληνοπέρσης Βασιλιάς του Πόντου", του Μανώλη Γλέζου "Συνείδηση Πετραίας Γης", της Άννας Συνοδινού "Πρόσωπα και Προσωπεία", της Ιωάννας Καρυστιάνη "Κοστούμι στο χώμα", του Γ. Ξανθούλη "Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες", του Γ. Κάτου "Το παράπονο του Οδυσσέα", κ.α.

Εξίσου σημαντικό ήταν το έργο του και στο Τμήμα Εκδοτικής δραστηριότητας που διατηρεί ο φορέας. Στην Β' Έκδοση του βιβλίου "Η Μάχη του Κιλκίς" του Βασίλη Ρώτα είχε αναλάβει τη φιλολογική επιμέλεια, ενώ κάποιες από τις αξιόλογες εκδόσεις του ίδιου ήταν "Το αρχαίο θέατρο", "Λάζαρος Παυλίδης, ο συγγραφέας, ο άνθρωπος", "Γιάννης Ρίτσος, η μακριά πορεία του ποιητή στη ζωή και στην τέχνη".

Κατά τη διετία 1995-96 χρημάτισε μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού "Κούρος Ευρωπού".

Σημαντική ήταν η συμβολή του στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της ΤΕΧΝΗΣ που σήμερα αριθμεί πάνω από 4.500 τίτλους βιβλίων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πολλές φορές, κατά τις εκδρομές μορφωτικού χαρακτήρα -σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία- που διοργάνωνε η ΤΕΧΝΗ, αναλάμβανε με πολύ μεγάλη χαρά τον ρόλο του ξεναγού, χαρίζοντας τις γνώσεις του στους συνταξιδιώτες του.

Το Δ.Σ. της ΤΕΧΝΗΣ οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μανόλη Γκαράνη για την πολύπλευρη προσφορά του και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Καλό ταξίδι Μανόλη...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου