Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Εισηγήσεις Αντώνη και Αγγέλας σε συνάντηση με νέους επιχειρηματίες

Α. Σαμαράς: Καλημέρα σε όλους. Μαζί με αυτά τα νέα παιδιά επιχειρηματίες, τους οποίους συναντήσαμε τώρα με την Καγκελάριο, την οποία υποδεχόμαστε στην Αθήνα, οραματιζόμαστε μια Ελλάδα η οποία στα επόμενα της βήματα- στα βήματα δηλαδή της Ανάπτυξης- θα δείξει αυτό το οποίο είναι το μεγάλο ζητούμενο, ιδιαίτερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα: εξωστρέφεια, καινοτομία και έμφαση στην εμπορευματικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών της. Και η νέα αυτή Ελλάδα ασφαλώς χρειάζεται και άτομα με νέες φρέσκες ιδέες. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε σήμερα ανάμεσα σας.
Έχει γίνει πολύ μεγάλη εργασία, με τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού, για να φτιάξουμε μια κοινωνία και μια αγορά η οποία θα παράγει αντί να καταναλώνει, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Αυτό πλέον, αυτή η νέα Ελλάδα είναι σχεδόν πραγματικότητα ή όπως εσείς το λέτε στη γλώσσα σας συνήθως είναι “out of beta” και θεωρώ ότι η Χώρα μας διαθέτει έμψυχο υλικό πολύ μεγάλη ακτινοβολίας και εμβέλειας και θα μπορούσε ως εκ τούτου να γίνει, με αυτή τη γνώση των νέων ανθρώπων της, κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, με σημάδια και προοπτική εξωστρέφειας.

Εσείς, ως φιλόδοξοι επιχειρηματίες, έχετε και τις γνώσεις και τις ικανότητες, εμείς έχουμε την ευθύνη να δημιουργηθεί το πλαίσιο για να υπάρχει αυτή η επιχειρηματικότητα. Και επομένως, η υπέρβαση των εμποδίων, στο να έχετε αυτή τη δυνατότητα, είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Δουλεύουμε, επομένως, στοχευμένα για την οικοδόμηση ενός ευνοϊκού οικοσυστήματος για νέους τομείς Ανάπτυξης, όπως είναι η ψηφιακή οικονομία. Και περπατώντας με την Καγκελάριο άκουσα ανάμεσα σας ειδικότητες και προϊόντα τα οποία έχετε οι ίδιοι κάνει, τα οποία πραγματικά ακουμπάνε από τη γη και τα αγροτικά προϊόντα μέχρι τις πιο εξειδικευμένες, ψηφιακές, καινούργιες εφευρέσεις. Κι αυτός είναι ακριβώς και ο πραγματικός λόγος αυτής της συνάντησης, να ακούσουμε νέες ιδέες, νέες προτάσεις από νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να τολμήσουν και που κάνουν τις ιδέες τους πράξεις όντας οι ίδιοι CEOs της δικιάς τους ζωής. Ο ρόλος, επομένως, των νεοφυών επιχειρήσεων- των start ups- για τη μετάβαση σε αυτή την καινούργια οικονομία που θέλουμε είναι πολύ σημαντικός.

Η εποχή που μια Εθνική οικονομία βασίζεται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις ή στο κράτος, έχει πια γίνει παρελθόν. Εδώ κυριαρχούν νέες προσεγγίσεις, αξιοποιούνται καινοτόμες τεχνολογίες, εξειδικευμένα δίκτυα παροχής υπηρεσιών. Τα start ups, δηλαδή, είναι υπηρεσιακές μονάδες που συγκεντρώνουν όλες αυτές τις νέες τάσεις αλλά κυρίως συνιστούν κόμβους αριστείας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι πιστεύω ότι στην Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όλων να αξιοποιηθούν άτομα, δυνατότητες, προοπτικές όπως εσείς. Οι Έλληνες διαθέτουμε επιχειρηματικό πνεύμα. Όταν τολμάμε τα καταφέρνουμε! Και πιστεύω ότι η πιο απτή απόδειξη ότι τα καταφέρνουμε, είστε εσείς οι ίδιοι.

Και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω, για την παρουσία σας.

A. Merkel: Και εγώ από πλευράς μου, θα ήθελα να σας πω ένα «ευχαριστώ». Χαιρέτισα τους περισσότερους από εσάς, εκτός από τους 4, εδώ, από την άλλη πλευρά που τους έχασα, αν θέλετε, γιατί δεν μπορούσα να διακρίνω ποιοι είναι δημοσιογράφοι και ποιοι είναι νέοι επιχειρηματίες. Άρα, λοιπόν, και προς εσάς, καλώς ήρθατε.

Ήρθα σήμερα εδώ για να μάθω κάποια πράγματα από εσάς, να ακούσω τις ανησυχίες σας, την πρόοδό σας και ήθελα, πραγματικά, να ρίξουμε μία ματιά στο μέλλον και να συζητήσω με νέους ανθρώπους, που έχουν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, που ενδεχομένως έχουν νέες επιτυχίες, ή μπορεί να έχουν ακόμα κάποιες ανησυχίες και προβλήματα.

Κάποιοι από εσάς προέρχονται από το DAAD, και άρα, γνωρίζετε και κάποια γύρω από την Ελλάδα.

Ποια είναι τα συμφραζόμενα. Γνωρίζω ποια είναι η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνετε και η οποία διαρκεί ακόμα για την Ελλάδα για αρκετούς ανθρώπους, γιατί σε αυτήν την χώρα υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες και τόσες ευκαιρίες που μπορεί κανείς να ανοικοδομήσει πράγματα. Αλλά, βέβαια, ο δρόμος είναι δύσκολος. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί τομείς που είναι ο Τουρισμός, η Αγροτική Οικονομία, όπου νέες μέθοδοι, νέες προσεγγίσεις μπορούν να αναπτυχθούν, μπορεί να στοχεύσει κανείς σε νέες ομάδες και μπορεί κανείς να ακολουθήσει νέους δρόμους, αλλά σκέφτομαι και άλλους τομείς, όπως τον τομέα των υπηρεσιών, όπου μπορεί να διαδραματίσει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Γιατί, σήμερα πια, θέλει κανείς να επικοινωνήσει διεθνώς, θέλει να έχει επαφή με όλον τον κόσμο και το Internet αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για όλους και όταν κανείς κοιτάζει με νέες ιδέες να επωφεληθεί από αυτά τα νέα δίκτυα και όχι μόνο, μπορεί να προσεγγίσει νέες ιδέες.

Γνωρίζω ότι στη Γερμανία παραμένει το πρόβλημα πως μπορεί κανείς να προσελκύσει τη σωστή χρηματοδότηση. Μιλήσαμε πάρα πολύ επ’ αυτού με τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον Πρωθυπουργό, με τους δικούς μας υπουργούς και επιθυμούμε να δώσουμε μία ώθηση σε αυτές τις νέες επιχειρήσεις, όπου θα συμβάλει, τόσο η Γερμανία, όσο και η Ελλάδα. Τα πρώτα βήματα έχουν, ήδη, γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί νομίζω ότι το σημαντικότερο και το πιο δύσκολο είναι, πώς μπορώ να έχω κεφάλαιο, πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στο κεφάλαιο, πώς μπορώ να διευρύνω την επιχείρησή μου; Και έτσι, λοιπόν, φαντάζομαι ότι θα συζητήσουμε και για αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα ζητήματα.

Είμαι της άποψης ότι μετά από όλα όσα ήταν αναγκαία, αναφορικά με μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα είναι αναγκαίες και στο μέλλον, η Ελλάδα αποκτά περισσότερες δυνατότητες από ότι δυσκολίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα υψηλή ανεργία και ίσως πολλοί άνθρωποι δεν διαβλέπουν ακόμα την Ανάπτυξη και την εξέλιξη. Προσωπικά, προέρχομαι από μία εκλογική περιφέρεια στην Βορειοανατολική Γερμανία, όπου χαράχτηκε πραγματικά από αυτήν τη φάση της επανένωσης των δύο Γερμανιών. Θαυμάσια υπόθεση από την μία πλευρά, που αποκτήσαμε αυτήν την ελευθερία που δεν είχαμε στην πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Από την άλλη πλευρά όμως, ήταν και μεγάλο πρόβλημα αυτό, γιατί ξαφνικά, πάρα πολλά επαγγέλματα τα οποία ήταν απαραίτητα στην Ανατολική Γερμανία παλαιότερα, δεν είχαν πια καμία χρήση, γιατί η αποτελεσματικότητα ήταν διαφορετική. Έτσι πολλοί άνθρωποι βίωσαν μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο.

Για το λόγο αυτό, έχω μία απόλυτη εικόνα του βάρους και της επιβάρυνσης που ισχύει για πολλούς εδώ, στη χώρα σας. Παρόλα αυτά, στη βάση αυτή της εμπειρίας μου, επιτρέψτε μου να πω, ότι πολλοί πήραν τον σωστό δρόμο, με θάρρος, και αποδείχτηκε ότι υπήρξαν πολλές ευκαιρίες στον καινούργιο τους δρόμο, στην καινούργια τους πορεία. Και όταν κοιτώ τώρα τους νέους ανθρώπους, αυτούς που κινούνται πλέον και έχουν μεγαλώσει σε ολόκληρη τη Γερμανία, σαν ενωμένη Γερμανία, βλέπω ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα και είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτό ακριβώς, θα συμβεί και στην Ελλάδα, παρά τη δύσκολη πορεία στην οποία βρίσκεστε. Ευχαριστώ.



Αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, αγαπητέ Αντώνη, ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε εδώ. Δεν ξέρω τι θα πείτε προς τους φίλους σας και γνωστούς σας, ότι πήγατε και μιλήσατε με την Καγκελάριο, δεν ξέρω αν σήμερα το βράδυ θα σας επιτρέψουν οι φίλοι σας να σας δεχτούν ανάμεσά τους. Πείτε το μου, γιατί όχι; Πείτε τους, επίσης, ότι μου μεταφέρατε κάποια θέματα, μη φοβάστε, ζούμε όλοι μέσα στην Ελευθερία, σε πλαίσιο ελευθερίας και έτσι λοιπόν ο καθένας έχει την ελευθερία να σκεφτεί και να πει αυτό που θέλει. Εμπειρία μου είναι, όταν κανείς το κάνει, το πράξει, τότε και για τις δύο πλευρές, μπορεί να προχωρήσει γιατί έχει διδαχθεί ο ένας από τον άλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.