Δελτίο τύπου ΟΠΣΕ
Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να επανέλθει στο θέμα του αντιρατσιτικού νομοσχεδίου καθώς διαπιστώνει ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν τηρούνται οι υποσχέσεις των αρμοδίων.Η αρμόδια επιτροπή της βουλής, όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2014, ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο αφήνοντας, στο σχετικό άρθρο, αόριστα τον όρο «γενοκτονίες» χωρίς τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για «τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική βουλή», όπου συμπεριλαμβάνεται η γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Το νομοσχέδιο, όταν εισήχθη για συζήτηση στην ίδια επιτροπή, πριν περίπου 4 μήνες, η ΟΠΣΕ αντέδρασε άμεσα καθώς διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε η διευκρίνιση στον όρο «γενοκτονίες».
Σε σχετική ανακοίνωση της τότε ανέφερε ότι: «επιθυμεί να εκλάβει ως απλή παράλειψη τη μη αναφορά, στο λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, περιοριζόμενο στην γενική αναφορά περί γενοκτονιών. Σε διαφορετική περίπτωση, της μη αναφοράς , θα πρέπει να κάνουμε σκέψεις για σκοπούμενη παράλειψη, η οποία όχι μόνο δεν τιμά κανέναν Έλληνα, αλλά πιθανόν να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στην απονομή της δικαιοσύνης, όταν οι δικαστές θα κληθούν να ερμηνεύσουν την αοριστία του νόμου, όσο και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε εκπροσώπους άλλων κρατών να ερμηνεύσουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα τη σχετική διάταξη».
Ακολούθησαν κι άλλες αντιδράσεις και τότε η επιτροπή της βουλής κάλεσε εκπροσώπους του Προσφυγικού Ελληνισμού, οι οποίοι εμφανίσθηκαν ενώπιον της και ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Δόθηκε από την επιτροπή η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει αλλαγή στη διατύπωση του σχετικού άρθρου.
Δυστυχώς, οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και το νομοσχέδιο «πέρασε» προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια της βουλής για την τελική ψήφιση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, όταν συζητηθεί στην Ολομέλεια της βουλής, θα περιληφθεί η συμφωνημένη διατύπωση για «γενοκτονίες που έχουν αναγνωρισθεί από την ελληνική βουλή».
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν υπήρξε η διευκρίνιση στους περίπου 4 μήνες που ήταν «παγωμένο» το νομοσχέδιο στην επιτροπή της βουλής.
Κατόπιν τούτου η ΟΠΣΕ τονίζει για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι η αναγνωρισμένη και από τη Βουλή των Ελλήνων και όχι μόνο, γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου περί τροποποιήσεως Ν. 927/1979 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο), που προωθείται στη βουλή για ψήφιση.
Το σχέδιο νόμου αδικεί με παράληψη στη διατύπωσή του, τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, επιτρέποντας έτσι στην κατεύθυνση του αντιρατσιστικού νόμου την οποιαδήποτε έκφραση άρνησής της από τους πολίτες.
Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί εκατοντάδες προσφυγικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, με δεκάδες χιλιάδες μέλη, απαιτεί από τους αρμοδίους της κυβέρνησης και πριν το σχέδιο νόμου συζητηθεί στη βουλή να εισαχθεί στο άρθρο 2 παράγραφος 1 και η φράση της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού (των καταγόμενων από τον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία, την Προποντίδα και όλη την καθ ημάς Ανατολή και την Ανατολική Θράκη).
Η ΟΠΣΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον τη θέση που θα πάρουν στο συγκεκριμένο θέμα, όλοι οι Έλληνες βουλευτές και όχι μόνο οι προσφυγικής καταγωγής. Τονίζεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν έχει κανένα νόημα να καθυστερήσει ώστε να διεξαχθούν πρώτα οι επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης και της ευρωβουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.