Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Το ντοκιμαντέρ "More than Honey" στη Θεσσαλονίκη

Ένα ντοκιμαντέρ του Markus Imhoof
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 20.00
Goethe Institut Thessaloniki, αίθουσα εκδηλώσεων
Με ελληνικούς υπότιτλους
Είσοδος ελεύθερη
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα και την CineDoc

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Αν ποτέ εκλείψουν οι μέλισσες, στην ανθρωπότητα θα απομένουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής.» Τα τελευταία πέντε χρόνια, δισεκατομμύρια μέλισσες απλώς εξαφανίστηκαν, για λόγους που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Αν οι μέλισσες συνεχίσουν να πεθαίνουν με τον ίδιο ρυθμό, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και για τους ανθρώπους: περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής της τροφής μας εξαρτάται από τη γονιμοποίηση που κάνουν οι μέλισσες. Ψάχνοντας απαντήσεις, η ταινία ξεκινά ένα ταξίδι ανά τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει ανθρώπους και μέλισσες.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Ελβετός σκηνοθέτης, Markus Imhoof αναζητά τους λόγους για τους οποίους οι μέλισσες, σε ολόκληρο τον κόσμο, απειλούνται με εξαφάνιση και ερευνά αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, από την Καλιφόρνια στην Ελβετία, την Κίνα και την Αυστραλία. Η συγκλονιστική μακρο-φωτογράφηση των μελισσών μέσα στις κυψέλες τους, αποκαλύπτει έναν συναρπαστικό, πολύπλοκο κόσμο σε κρίση και παρουσιάζει μια συγκινητική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα.

Ο Markus Imhoof γεννήθηκε το 1941 στο Winterthur (Ελβετία). Είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος και θεωρείται από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της χώρας του. Η ταινία του „Das Boot ist voll“ (eng. The boat is full), προτάθηκε το 1981 ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία Όσκαρ. Είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου και της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Ζει και εργάζεται από το 2003 στο Βερολίνο.

Διάρκεια: 90 λεπτάΠαραγωγή: Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία
Πρώτη προβολή: 2012

ΒραβείαΒραβείο της Βαυαρίας για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ 2013, Γερμανία
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Santa Barbara IFF 2013, ΗΠΑ
Βραβείο Κοινού – Solothurner Filmtage 2013, Ελβετία
Αυστριακό Βραβείο για τον Καλύτερο Ήχο για το 2013
Κινηματογραφικό Βραβείο της Πόλης της Ζυρίχης 2012

Περισσότερες πληροφορίες:
Άρης Καλόγηρος, Goethe-Institut Thessaloniki
Τηλ. 2310 889611
aris.kalogiros@thessaloniki.goethe.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου