Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Εγκαίνια της πολύπλευρης Εικαστικής Έκθεσης “Κιλκίς: χθες, σήμερα, αύριο...”

Σε μια πανηγυρική, αλλά ταυτόχρονα συγκινητική ατμόσφαιρα, με τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού του Δήμου Κιλκίς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μάχη και την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς. Ειδικότερα, η αυλαία του προγράμματος εορτασμού έκλεισε με την πολύπλευρη εικαστική έκθεση “Κιλκίς: χθες, σήμερα, αύριο...”, στην οποία λαμβάνουν μέρος συνολικά 37 καλλιτέχνες που κατάγονται από το Κιλκίς ή που έχουν ζήσει ή συνδέσει τη ζωή τους με τον τόπο μας.
Η εν λόγω έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Μ.Κ.Ε. "ΤΕΧΝΗ" Κιλκίς, θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά από 10π.μ. - 12μ και 5 – 8.30μ.μ. στην αίθουσα Κούρος Ευρωπού της ΤΕΧΝΗΣ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση, καθώς όχι μόνο αναδεικνύει την πλούσια και πολύπλευρη καλλιτεχνική δραστηριότητα μελών της τοπικής κοινωνίας, αλλά δίνει και την ευκαιρία να συναντηθούν η παλιά με τη νέα γενιά δημιουργών.

Στην έκθεση, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έργα διαφορετικών τεχνοτροπιών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μελανογραφία, υαλογραφία, αγιογραφία, κολάζ), αλλά και κατασκευές, δημιουργίες όλες ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, ανθρώπων που έζησαν στον τόπο μας και επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από την πολύπαθη ιστορία του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έλαβαν χώρα τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 παρουσία των καλλιτεχνών, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και πλήθους κόσμου που έσπευσε να θαυμάσει από κοντά τα έργα που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες. 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν από πλευράς δήμου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των 100 χρόνων Κιλκίς κ. Αν. Αμανατίδης και ο κ. Ευ. Μπαλάσκας, και η Πρόεδρος της ΤΕΧΝΗΣ κ. Κ. Παπαδοπούλου-Πάγκου. Όλοι ανεξαιρέτως αναφέρθηκαν στην ιστορική σπουδαιότητα της έκθεσης και απηύθυναν τις θερμές ευχαριστίες τους στους καλλιτέχνες, που όπως τόνισαν μέσα από την ευαισθησία και την καλλιτεχνική ματιά τους, τίμησαν τον εορτασμό των 100 χρόνων ελεύθερου Κιλκίς, καταθέτοντας ο καθένας ένα κομμάτι από την ψυχή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απώτερος στόχος της όλης διοργάνωσης είναι, τα έργα που θα εκτεθούν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας μελλοντικής δημοτικής πινακοθήκης Κιλκισιωτών καλλιτεχνών.

Την έκθεση σχολίασε η ζωγράφος Κική Βέλκου, ενώ ιδιαίτερη εμφάνιση πραγματοποίησε η παιδική χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων ν. Κιλκίς “Φλάμπουρας”.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κιλκίς ως ένα μικρό “ευχαριστώ” για την τιμητική συμμετοχή τους, επέδωσε σε όλους τους καλλιτέχνες ένα αναμνηστικό δώρο.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Γαλλικού Χρ. Πιπερίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος τεχνικών έργων Δημήτρης Τσαντάκης, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Βούλα Ποζίδου, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών Σταθμών του δήμου Νίκος Σερασκέρης, η δημοτική σύμβουλος Καλλισθένη Πάκα, ενώ μήνυμα απέστειλε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Κώστας Γιαννόπουλος.

Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση είναι οι εξής: Δωρόθεος Αντωνιάδης, Αλέξανδρος Αντωνιάδης, Ελευθερία Τζόρα-Αυγητίδου, Κυριακή Βέλκου, Δημήτρης Γκιούλτσος, Μαρία Χατζημητάκου-Γλερίδου, Ανατολή Γρηγοριάδου, Παρθένα Εμποροπούλου, Μαρία Ιωαννίδου, Χαράλαμπος Ισχνόπουλος, Ηλίας Καλπάκας, Σοφία Εμποροπούλου-Κιτσινέλη, Πέτρος Κοσμίδης, Βασίλης Κουρουτζής, Σοφία Μαρωνίδη, Πάβελ Μέντεκ, Γλυκερία Μιχαηλίδου, Δέσποινα Μιχαηλίδου, Δημοσθένης Μιχαηλίδης, Άρτεμις Γαλάνη-Μουλλά, Νικόλας Μπλιάτκας, Δέσποινα Οργιανέλη, Βάγια Παπαβασιλείου, Ευτυχία Πεταλά, Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, Σοφία Σπυρλιάδου, Συμεών Συμεωνίδης, Ζωή Τζήμητρα, Βαρβάρα Τριανταφυλλίδου, Χρήστος Τσιλιγκερίδης, Αθηνά Τσιρίκα, Μαίρη Μιχαηλίδου-Τσιρογιάννη, Μαρία Τσισμαλίδου, Αντώνης Τσολακίδης, Λύσανδρος Φάσσος, Κούλα Φωτιάδου.

Ο Δήμος Κιλκίς επιθυμεί να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες του σε όλους τους καλλιτέχνες που με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για συμμετοχή στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, που πραγματοποιείται με αφορμή το κορυφαίο γεγονός της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μάχη του Κιλκίς και την απελευθέρωση της πόλης.

Κριτική έκθεσης
Για την έκθεση, η ιστορικός Τέχνης Xρύσα Δανέλλη αναφέρει τα εξής: “Η ομαδική έκθεση "Κιλκίς: χθες, σήμερα, αύριο..." ξεπερνά τους αισθητικούς περιορισμούς, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο ντόπιο καλλιτέχνη να εκθέσει το έργο του, ανεξαρτήτως τεχνοτροπίας και θεματικής. 

Το αποτέλεσμα είναι να μας δίνει την πραγματική εικόνα της καλλιτεχνικής κίνησης στο Κιλκίς για να μπορέσει το κοινό να εκτιμήσει τις σύγχρονες τάσεις, την εικαστική εξέλιξη, με λίγα λόγια το πνεύμα της εγχώριας τέχνης. Αναμφίβολα κάθε επισκέπτης μπορεί να κρίνει την αξία και την σημασία κάθε καλλιτέχνη χωριστά, σε σύγκριση με το έργο των ομοτέχνων του, όμως τελικά θα κερδίσει την εντύπωσή του η συνολική εικόνα της τέχνης. 

Θα θαυμάσει έργα παραστατικά, αλλά και αφαιρετικά που κινούνται θεματογραφικά σε ένα ευρύ φάσμα από την απεικόνιση της φύσης και του αστικού τοπίου μέχρι την πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής, έργα ώριμων αλλά και νέων δημιουργών. Ο εικαστικός συγκερασμός και πλουραλισμός τιμά με το δικό του τρόπο την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης του Κιλκίς και αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια ενώνοντας αδιάρρηχτα το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον”. 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.