Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

"Μεταφέρουν τοξικά απόβλητα των μεταλλείων Χαλκιδικής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης"

Υπογράφει η  Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.
"Με το «ατύχημα» που συνέβη το Σάββατο 5 Οκτώβρη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης με τη μεταφορά τοξικών και επικίνδυνων ορυκτών υλών από την εξόρυξη της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» στη Χαλκιδική, αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά η επικινδυνότητα της «επένδυσης» σε όλες τις φάσεις της (εξόρυξη, αποθήκευση, μεταφορά) με επιπτώσεις όχι μόνο στους κατοίκους της Χαλκιδικής αλλά και όσων βρίσκονται στη πορεία μεταφοράς των αποβλήτων. 
Το Σάββατο κατά τη μεταφορά κοντέϊνερ με τα τοξικά απόβλητα της εν λόγω εταιρίας από το λιμάνι Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε διαρροή υλικών, που είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της φόρτωσης και τη μεταφορά δεκάδων κοντέινερ τα οποία κατόπιν αποθηκεύτηκαν σε χώρο του λιμανιού που νοικιάζει ιδιωτική μεταφορική εταιρία δίπλα ακριβώς από τη πύλη 16 του λιμανιού. Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο συμβάν σε διάστημα ενός μηνός μετά τη διαρροή στη περιοχή της Ρεντίνας (για την οποία το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή).

Σήμερα, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή Θεοδόση Κωνσταντινίδη επισκέφθηκε τη διοίκηση του Λιμένος Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση του αρμόδιου Β’ τελωνείου Θεσσαλονίκης.

Το συμπέρασμα των συζητήσεων ήταν ότι :

Αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διαρροή κάποιας ποσότητας τοξικών υλικών κατά τη μεταφορά, ο κίνδυνος στο τόπο εξόρυξης και αποθήκευσης είναι πολλαπλάσιος.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν εξασφαλίζει πλαίσιο ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια της μεταφοράς (που επηρεάζει όχι μόνο τους εργαζόμενους που ασχολούνται με αυτή αλλά και τους κατοίκους από όπου περνάνε τα επικίνδυνα φορτία) αλλά ουσιαστικά θωρακίζει το πλήρες ανεξέλεγκτο του τι εισάγεται και τι εξάγεται από τη χώρα στα πλαίσια της ελευθερίας διακίνησης αγαθών. Στη πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει τι μεταφέρεται στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων.

Το ΚΚΕ ήδη κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή, οι εκπρόσωποι του έθεσαν το θέμα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλοντας τη πολιτική που θυσιάζει ακόμα και την υγεία του λαού για τα υπερκέρδη των μονοπωλίων και απαιτώντας τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την ασφάλεια εργαζόμενων και του λαού από την αδηφαγία τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.