Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Υγεία, Διατροφή, Ιατρική

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου
Eίμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω σχετικά με το πρόγραμμα ΥΔΡΙΑ.
Συνεργάτες του προγράμματος ΥΔΡΙΑ, φιλοξενήθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς από τις 25-28 Οκτωβρίου, όπου και διεξήγαγαν τις εργασίες του προγράμματος .


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Υδρία αποτελεί την πρώτη πανελλαδική καταγραφή της κατάστασης της υγείας και των διατροφικών επιλογών του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων του υπουργείου υγείας και με βάση τα πρότυπα της πανευρωπαϊκής Έρευνας Υγείας, διεξάγει το πρόγραμμα ΥΔΡΙΑ. Στο πρόγραμμα συμμετέχει αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον ενήλικο πληθυσμό της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, θα προσκληθούν να συμμετάσχουν περισσότεροι από 4000 ενήλικες από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Σκοπός του προγράμματος
1. Η συλλογή δεδομένων για την υγεία, τις συνήθειες διαβίωσης και την διατροφή του πληθυσμού στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι συγκρίσιμα σε διεθνές επίπεδο.

2. Η άντληση πληροφοριών για σημαντικούς δείκτες της υγείας του πληθυσμού,με τις οποίες θα ενημερωθεί και θα εμπλουτιστεί ο Υγειονομικός Χάρτης του Υπουργείου Υγείας.

3. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων στη διαμόρφωση και αξιολόγηση δράσεων προστασίας και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει
Στο πρόγραμμα συμμετέχει αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον ενήλικο πληθυσμό της Ελλάδας με βάση τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 4000 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας καλούνται να συμμετέχουν.

Γιατί είναι καλό να συμμετέχει κανείς
Η συμμετοχή σας είναι εθελοντική. Ωστόσο, μόνο με τη συμμετοχή όλων των ατόμων που έχουν προσκληθεί μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα θα καταγράψουν αντιπροσωπευτική εικόνα του πληθυσμού. Επίσης με τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, θα λάβετε ΔΩΡΕΑΝ αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων αίματος (σάκχαρο,ολική και HDL χοληστερόλη ,ουρικό οξύ, κρεατινίνη, ασβέστιο, ολικά λευκώματα, τρανσαμινάσες).Θα λάβετε ΔΩΡΕΑΝ συμβουλές διατροφής και πρόληψης από ειδικούς.

Πού και πότε διεξάγεται η διαδικασία
Οι διαδικασίες του προγράμματος φιλοξενούνται σε επιλεγμένους χώρους κοντά στον τόπο κατοικίας των συμμετεχόντων (π.χ Κέντρα Υγείας ,περιφερειακά ή δημοτικά ιατρεία.)

Η συνάντηση με τους συνεργάτες του προγράμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα και ώρα εξυπηρετεί τους συμμετέχοντες. (ακόμη και Σαββατοκύριακο)

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία
Η διαδικασία είναι απλή .Οι συνεργάτες του προγράμματος θα καταγράψουν, μέσω ερωτηματολογίων την κατάσταση της υγείας σας, τις επιλογές διατροφής και του τρόπου ζωής.

Θα μετρήσουν το ανάστημα,το σωματικό βάρος, την περίμετρο μέσης και ισχίων, το σφυγμό και την αρτηριακή πίεση.

Θα λάβουν δείγμα αίματος για την διεξαγωγή εργαστηριακών εξετάσεων.

Εξάλλου το Σάββατο 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, από τους συνεργάτες του προγράμματος ΥΔΡΙΑ, κ. Κλινάκη Ελένη (ιατρός), κ. Γιωτάκη Μαρία (ιατρός) και κ. Βιδάλης Παύλος (επόπτης Υγείας), εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για το έργο και την χρησιμότητα του προγράμματος ΥΔΡΙΑ. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συνεργατών του προγράμματος και του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.