Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia.
Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.
Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτείνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα.
Σήμερα οι σπόροι Chia χρησιμοποιούνται για προβλήματα υψηλής πίεσης, καρδιακές ασθένειες, σακχαρώδη διαβήτη, αδυνάτισμα, οστεοπόρωση και κυτταρική αναγέννηση κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά τα καθιστά κατάλληλα για συντήρηση (υπό μορφή σκόνης) ακόμη και για 5 χρόνια.
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia.
Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.
Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτείνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα.
Σήμερα οι σπόροι Chia χρησιμοποιούνται για προβλήματα υψηλής πίεσης, καρδιακές ασθένειες, σακχαρώδη διαβήτη, αδυνάτισμα, οστεοπόρωση και κυτταρική αναγέννηση κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά τα καθιστά κατάλληλα για συντήρηση (υπό μορφή σκόνης) ακόμη και για 5 χρόνια.
Τρόποι χρήσης:
30gr ημερησίως (αλεσμένα για καλύτερη απορρόφηση), στα ροφήματα, στις σαλάτες, σε ζύμες, smoothies.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε το θαυματουργό τζελ από τους σπόρους Chia με τον εξής τρόπο:
Βάζετε σε ένα ποτήρι 1 μέρος σπόρους προς 3 μέρη νερού και ανακατεύετε. Ύστερα από περίπου μισή ώρα ανακατεύετε ξανά. Θα παρατηρήσετε ότι έχει μετατραπεί σε ένα συμπαγές τζελ.
Σε κάθε σας γεύμα μπορείτε να προσθέτετε 1-2 κουταλιές από αυτό το ευεργετικό μείγμα, για να έχετε καλύτερη πέψη και για περισσότερη ώρα υψηλά επίπεδα ενέργειας λόγω της αργής πέψης των υδατανθράκων.
30gr ημερησίως (αλεσμένα για καλύτερη απορρόφηση), στα ροφήματα, στις σαλάτες, σε ζύμες, smoothies.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε το θαυματουργό τζελ από τους σπόρους Chia με τον εξής τρόπο:
Βάζετε σε ένα ποτήρι 1 μέρος σπόρους προς 3 μέρη νερού και ανακατεύετε. Ύστερα από περίπου μισή ώρα ανακατεύετε ξανά. Θα παρατηρήσετε ότι έχει μετατραπεί σε ένα συμπαγές τζελ.
Σε κάθε σας γεύμα μπορείτε να προσθέτετε 1-2 κουταλιές από αυτό το ευεργετικό μείγμα, για να έχετε καλύτερη πέψη και για περισσότερη ώρα υψηλά επίπεδα ενέργειας λόγω της αργής πέψης των υδατανθράκων.
Το τζελ διατηρείται μέχρι και 2 εβδομάδες στο ψυγείο, γι'αυτό μπορείτε να φτιάχνετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την έχετε έτοιμη για κατανάλωση.
Η ουδέτερή του γεύση το καθιστά ευπροσάρμοστη και χρήσιμη τροφή, που συμπληρώνει κάθε γεύμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την στερεοποίηση σάλτσας, γλυκού, πουτίγκας, χυμού ή ό,τι άλλο φανταστείτε!
Η ουδέτερή του γεύση το καθιστά ευπροσάρμοστη και χρήσιμη τροφή, που συμπληρώνει κάθε γεύμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την στερεοποίηση σάλτσας, γλυκού, πουτίγκας, χυμού ή ό,τι άλλο φανταστείτε!
Επειδή έχουν την τάση να απορροφούν 30 φορές το βάρος τους σε νερό, συνοδεύουμε με άφθονα υγρά, ειδικά αν δεν τα έχουμε μουλιάσει.
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.