Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τα σενάρια της επόμενης μέρας για τη Γερμανία

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο κομματικό τοπίο της Γερμανίας μία ημέρα μετά το θρίαμβο των χριστιανικών κομμάτων της καγκελαρίου Μέρκελ στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Την παραίτησή του προανήγγειλε ο Φ. Ρέσλερ
Ανοιχτά σε διαπραγματεύσεις τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και με τους Πράσινους δήλωναν ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών πριν τη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Πολλοί όμως άφηναν να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν το SPD. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του απερχόμενου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, Φόλκερ Κάουντερ: “Δεν είναι η πρώτη φορά που θα πάμε σε έναν μεγάλο συνασπισμό,” δήλωσε ο κ. Κάουντερ. “Θα πρέπει να δώσουμε στη χώρα μια ισχυρή κυβέρνηση.”

Οι ενδοιασμοί στο SPD για μια τέτοια συνεργασία είναι μεγάλοι. Κανείς στο κόμμα δεν έχει ξεχάσει την ταπεινωτική ήττα του 2009 μετά από 4 χρόνια κυβερνητικού συνασπισμού με την κα. Μέρκελ. Αυτός είναι ο λόγος που σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι του κόμματος εκφράζονται διστακτικά για μια τέτοια προοπτική, που μάλλον είναι αναπόφευκτη. Τονίζουν ότι πιθανές διαπραγματεύσεις για τη σύσταση κυβέρνησης θα είναι δύσκολες.

Παραιτήσεις στους ηττημένουςΣτους Πράσινους κανείς δεν ασχολείται στα σοβαρά με την πιθανότητα κυβερνητικής συμμετοχής. Στο επίκεντρο ενός εσωκομματικού καυγά που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις βρίσκεται το ερώτημα τι και ποιοι φταίνε για το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραίτηση του προεδρείου.

Με την ίδια πρόταση φαίνεται να ασχολείται αυτή τη στιγμή και η ηγεσία των Φιλελευθέρων: όχι μόνον ο πρόεδρος του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ αλλά και ολόκληρο το προεδρείο έχουν υποβάλει την παραίτηση τους.

Το δε Κόμμα της Αριστεράς εξακολουθεί να υποστηρίζει την αναγκαιότητα σύστασης ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Όπως όμως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ, “αυτοί δεν θέλουν να μιλήσουν μαζί μας.”

Τη δυσαρέσκεια τους για τη αποτυχία των Φιλελευθέρων εκφράζουν την ίδια ώρα παράγοντες της οικονομίας. “Οι φιλελεύθερες ιδέες μας πήγαν προς τα εμπρός” υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας, Ούλριχ Γκρίλο.

Όσον αφορά το νεοσύστατο κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, που ουσιαστικά επιδιώκει να αντικαταστήσει τους Φιλελεύθερους, ο κ. Γκρίλο σημείωσε ότι θα πρέπει να αποδείξει ακόμη ότι μπορεί να ασκεί πολιτική, πέραν του να λέει ‘όχι στο ευρώ’. Στη Γερμανία πάντως «η μεγάλη πλειοψηφία της οικονομίας είναι υπέρ του ευρώ».

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.