Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Υψώθηκε το μεγαλείο του ηρωισμού μέσα απ’ την παράδοση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Κιλκίς

100 χρόνια ελεύθερο Κιλκίς. 100 χρόνια πέρασαν από την καθοριστική και πολύνεκρη μάχη της 21ης Ιουνίου 1913 που ελευθέρωσε το Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή, αποτελώντας σταθμό για την πορεία της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτό το επετειακό πνεύμα ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κιλκίς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, την Δεύτερα 1 Ιουλίου 2013, συναυλία παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών, αφιερωμένη στους Βαλκανικούς Πολέμους στο κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς. Τίμησε τους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την πατρίδα μέσα απ’ την παράδοση, με δημοτικά τραγούδια που εξυμνούν το θάρρος, την ανδρεία, την πίστη, την ελευθερία, την γενναιότητα, τον πόθο για την νίκη. «Απόψε πραγματοποιούμε μνημόσυνο, βγαλμένο μέσα απ’ την ψυχή μας» τόνισε στο καλωσόρισμα του ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στον νεότερο αξιωματικό που συμμετείχε στην μάχη του Κιλκίς, τον 13χρονο Γεράσιμο Ραυτόπουλο.

Την χρονική περίοδο των ιστορικών γεγονότων καθώς και την σύνδεση τους με την παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια παρουσίασε άψογα η φιλόλογος κ. Εύη Παναγοπούλου, η οποία ήταν ιδιαίτερα συγκλονιστική στο τέλος της εκδήλωσης: «Έχουμε ως λαός μια πλούσια λογοτεχνία και έχουμε δικαίωμα να παίρνουμε απ’ το ιερό της τραπέζι ότι είδος θέλει ο καθένας και να το απολαμβάνουμε. Παράλληλα όμως έχουμε υποχρέωση να προσεγγίσουμε με πολύ προσοχή και σεβασμό, με ευλάβεια, τα δημοτικά μας τραγούδια και να τα χαιρόμαστε σ’ όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, με λόγο, με τραγούδια, με χορό. Γιατί το Δημοτικό τραγούδι είναι ο κρίκος που δένει το χθες, με το σήμερα και το αύριο. Κυλάει στις φλέβες μας, είναι το αίμα μας, ο σφυγμός δίνει ρυθμό, είναι ζυμωμένο με τα κύτταρα του οργανισμού μας, είναι η ίδια η ψυχή μας. Αυτήν την ψυχή, στις δύσκολες και πονηρές μέρες που περνάμε πρέπει να την κρατάμε όρθια και ζωντανή. Δημοτικό τραγούδι σημαίνει ψυχή του Έλληνα!

Καταπληκτική ήταν η ενοριακή χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου «ο Άγιος Νέστωρ» που απέσπασε αρκετές φορές το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων με χοράρχη τον πρωτοψάλτη και δάσκαλο κ. Σάββα Ηλιάδη. Την χορωδία συνόδευσαν οι «Ιχνιλάτες της Παράδοσης» με παραδοσιακά όργανα ενώ ακούστηκαν τα τραγούδια «το ‘912», «Μισεύγω χαϊδεμένη», «Παύλος Μελάς» «ο Αβέρωφ στη Σμύρνη», «Ζήτω ο Αβέρως», «Βελισσάρης», «Στο Κιλκίς και στο Λαχανά», «Η Κρήτη μαυροντύθηκε», «Για τη Παλκανί τον πόλεμον», «Ως πολέμα ο Έλληνας», «Του πολέμου τα βάσσανα».

Η εκδήλωση έκλεισε με τις πατρικές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο οποίος τόνισε ότι οι Έλληνες ενώνονται, αγωνίζονται και υπερασπίζονται με πάθος και ψυχή όταν πρόκειται για την πατρίδα και την ελευθερία, που είναι το πρώτο αγαθό που μας έδωσε ο Θεός, το αυτεξούσιο, η ελευθερία της βουλήσεως και της επιλογής. «Από τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος έχουμε να διδαχθούμε πολλά, τιμώντας όλους αυτούς, επώνυμους και ανώνυμους, που έδωσαν την ζωή τους, για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας» είπε ο Σεβασμιώτατος και άπαντες έψαλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.