Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Οι μουσικές εκδηλώσεις της 100ης επετείου από την ιστορική Μάχη Κιλκίς

Μια σειρά από ξεχωριστές, διαφορετικές από τα συνηθισμένα και πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές βραδιές διοργάνωσε τον τελευταίο μήνα ο Δήμος Κιλκίς, στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ης επετείου από την ιστορική Μάχη Κιλκίς-Λαχανά και την απελευθέρωση της πόλης. Επρόκειτο για τρεις συναυλίες που εντυπωσίασαν με το περιεχόμενο και τη διαφορετικότητά τους, απέσπασαν επαίνους και προκάλεσαν αισθήματα συγκίνησης, νοσταλγίας, αλλά και ευθυμίας. 
Βραδιά Όπερας
Οι μουσικές εκδηλώσεις άνοιξαν με την ανεπανάληπτη βραδιά όπερας και οπερέτας με τη σοπράνο Βάσω Βαϊούλη και τις μαθήτριες της Μαρία Κιορπελίδου, Νικολέτα Σουλίδου και Αναστασία Πατσακίδου που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς στις 12 Ιουνίου.

Τόσο η σοπράνο, με τη μελωδική φωνή, την άψογη τεχνική και την συγκινητική ερμηνεία της, όσο και οι μαθήτριές της με απαράμιλλη αρτιότητα, απέδωσαν ένα πολύ απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο από άριες από μεγάλες όπερες των MOZART, VIVALDI, HANDEL, PUCCINI και αποσπάσματα από οπερέτες των Σακελλαρίδη, Γιαννίδη κ.α., και κατέπληξαν το κοινό κερδίζοντας επάξια το παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημά του.

Στο πιάνο συνόδευαν οι Νατάσα Καββαδία, Θεονύμφη Μακράκη και Αλέξης Ιωαννίδης, την παρουσίαση του προγράμματος είχε η Έφη Ναβροζίδου, ενώ η δημιουργία - επιμέλεια της ψηφιακής προβολής ήταν μια ευγενική προσφορά του Ευάγγελου Μαυρογόνατου τον οποίο και ο Δήμος Κιλκίς ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία του. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι μικρές μπαλαρίνες οι αδελφές Εσκιόγλου Σμαρώ, Σοφία και Σταυρούλα, που ενθουσίασαν το κοινό με την σκηνική τους παρουσία.

Στρατιωτικές Μπάντες
Την παραμονή της επετείου της 21ης Ιουνίου, την Πέμπτη 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ειρήνης με τη συνεργασία της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “ΠΟΝΤΟΣ” μια μοναδική συναυλία από στρατιωτικές φιλαρμονικές με επετειακό πρόγραμμα εμβατηρίων εποχής.

Η τριακονταμελής ορχήστρα, στην οποία συμμετείχαν τμήματα Στρατιωτικής Μουσικής του Β΄ και Γ΄ Σώματος Στρατού και την οποία διηύθυνε ο Αρχιμουσικός Ταγματάρχης Μουσικού κ. Ιωάννης Στάμος, συνεπήρε το πολυπληθές κοινό με την άψογη εκτέλεση εμβατηρίων και παραδοσιακών τραγουδιών της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.

Θεσσαλονίκης-Κιλκισίου Ελευθέρια 1912-1913
Οι μουσικές εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κιλκίς κορυφώθηκαν ανήμερα της επετείου με την εμφάνιση του συγκροτήματος "Δοξαστικό της Ρωμιοσύνης" στη συναυλία με τίτλο "Θεσσαλονίκης Κιλκισίου Ελευθέρια 1912-1913".

Επρόκειτο για μια μυσταγωγική και συγκινητική βραδιά, ψυχή της οποίας υπήρξε ο λαογράφος- ερευνητής Δημήτρης Αδάμοπουλος. Ο κ. Αδαμόπουλος κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία με τις παραστατικές αφηγήσεις του και τα κειμήλια ντοπιολαλιάς του, τα οποία βασίζονταν σε μαρτυρίες γερόντων από επιτόπιες καταγραφές πριν από πενήντα χρόνια, έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση.

Το σχήμα πλαισίωσαν λαϊκοί οργανοπαίκτες και τραγουδιστάδες σε παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και γυναίκες της Μακεδονίας που απέδωσαν τραγούδια της Μπάλτσας, άγνωστα σε μελετητές και συλλέκτες, ενώ ο Δρόσος Κουτσοκώστας με καταγωγή από τον Καμπάνη, για άλλη μια φορά ταξίδεψε το κοινό με την υπέροχη φωνή του.

Χορηγός της εκδήλωσης υπήρξε η ΔΙΒΙΠΕΚ, τη διοίκηση και τον Πρόεδρο της οποίας κ. Βασίλη Σεργιαννίδη ευχαριστεί θερμά ο Δήμος Κιλκίς.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.