Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Tέσσερις οι προσφορές για τη ΣΕΚΑΠ, με αβαντάζ στην κούρσα ο Ιβάν Σαββίδης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεταβίβαση του ελέγχου της ΣΕΚΑΠ στον ελληνικής καταγωγής Ρώσο επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη. Πριν από λίγο o εκκαθαριστής της ΑΤΕbank έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων ομίλων που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της καπνοβιομηχανίας.
O oμογενής επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ παραμένει ΄το μεγάλο φαβορί μετά τη συμφωνία με τη ΣΕΚΕ για τη μεταβίβαση του 34,18% της καπνοβιομηχανίας.

Ανάμεσά τους βρίσκεται, όπως αναμενόταν, και η Donskoy Tabak JSC, μέλος του ομίλου Agrokom που ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη ο οποίος έχει ξεκάθαρο προβάδισμα μετά τη συμφωνία του περασμένου Σαββάτου με τη ΣΕΚΕ για την απόκτηση του 34,18% της ΣΕΚΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η όποιαδήποτε δεσμευτική προσφορά την προηγούμενη έγγραφη συμφωνία του υποψήφιου επενδυτή με τον μέτοχο της καταστατικής μειοψηφίας (δηλ. τη ΣΕΚΕ).

Οι υπόλοιποι τρεις "μνηστήρες" που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά είναι οι:

-SEBA-ΕΛΓΕΚΑ: που μέχρι πρότινος ήταν η μόνη που είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει ανεβάσει το προσφερόμενο τίμημα προκειμένου να "δελεάσει" τους αξιολογητές,

-ΒIOSYNTEC S.A.: Πρόκειται για εταιρεία γαλλικών συμφερόντων η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής φίλτρων. Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το Agronews, πολυμελής αντιπροσωπεία της εταιρείας βρέθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και της διοίκησης.

- EUROPEAN TOBACCO A.S. : Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία τουρκικών συμφερόντων που εμφανίζεται στο προσκήνιο κι έναν από τους σημαντικότερους "παίκτες" της τουρκικής αγοράς τσιγάρων.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της υπό Ειδική Εκκαθάριση ΑΤΕ ΑΕ σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Πώλησης (Deloitte).

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου ή, το αργότερο, τις αρχές Απριλίου.

Η πλήρης ανακοίνωση της υπό εκκαθάριση ΑΤΕbank έχει ως εξής:
"Τέσσερις συνολικά υποψήφιοι υπέβαλαν εμπρόθεσμα προσφορές για την πώληση του πακέτου μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ Bank στην βιομηχανία ΣΕΚΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι οι εξής:
1. BIOSYNTEC S.A. (Γαλλία)
2. DONSKOY TABAK JSC (Ρωσία)
3. EUROPEAN TOBACCO A.S. (Τουρκία)
4. SEBA/ΕΛΓΕΚΑ (Τουρκία/Ελλάδα)
Οι προσφορές θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της υπό Ειδική Εκκαθάριση ΑΤΕ ΑΕ σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Πώλησης (Deloitte).
Η παρούσα ανακοίνωση αφορά την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. υπό Ειδική Εκκαθάριση και δημοσιεύεται με αποκλειστική ευθύνη του Ειδικού Εκκαθαριστή".

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε ότι εκτός από τον Iβάν Σαββίδη, «παρών» φαίνεται στο "παιχνίδι" για την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ δήλωσε και, μάλιστα, με υψηλότερη της αρχικής προσφορά το σχήμα Seba-EΛΓΕΚΑ, ενώ τις τελευταίες μέρες είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από όμιλο γαλλικών συμφερόντων ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν κατέθεσε δεσμευτική πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, η Donskoy Tabac του Iβάν Σαββίδη έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο αφού είναι η μόνη που ικανοποιεί το βασικό όρο του εκκαθαριστή, δηλαδή να έχει στα χέρια της έγγραφη συμφωνία με τη ΣΕΚΕ (για την ακρίβεια, έχει ήδη αγοράσει τις μετοχές της ΣΕΚΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ακόμα προϋπόθεση του διαγωνισμού είναι όλες οι προσφορές να συνοδεύονται από εγγυητική επιστολή ίση με το 50% της πρότασης που έχει κατατεθεί.

Οι φάκελοι των προσφορών θα ανοιχθούν επισήμως ενώπιον ειδικής επιτροπής το πρωί της Πέμπτης 21 Μαρτίου και δεν αποκλείεται τα ονόματα των διεκδικητών να δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας.


http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.