Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

"Λέμε όχι στην κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης"

Υπογράφουν
Σύλλογος Φοιτητών Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης
Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης

"Σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά το τμήμα μας ενσωματώνεται σε ένα τμήμα διαφορετικού ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ και προφανώς, διαφορετικού προγράμματος σπουδών! Επιλέξαμε να γίνουμε μηχανικοί Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης - ΟΧΙ Γεωτεχνολόγοι.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργείου παιδείας το σχέδιο Αθηνά βασίστηκε σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά προκύπτουν από την Αρχή «Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (Α.ΔΙ.Π.). Τονίζουμε ότι το τμήμα μας ήταν το πρώτο που πέρασε από την διαδικασία της Εξωτερικής Αξιολόγησης στην Κοζάνη. Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης είναι: 

Στα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) του τμήματος οφείλεται το 50% των δημοσιεύσεων όλων των ΕΠ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το 67% των ετεροαναφορών του ιδρύματος. Ο αριθμός αυτός, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο όλων των ΤΕΙ της χώρας. 

Στο διάστημα 2006 - 2010 στο τμήμα υλοποιήθηκαν (κάποια βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης) συνολικά 33 ερευνητικά προγράμματα και μικρά έργα (εθνικά και διεθνή) με συνολικό προϋπολογισμό 1.3 εκ. Ευρώ (αναφέρεται στο ποσό το οποίο εισήλθε στο τμήμα). Επίσης, το τμήμα συνεργάζεται με παραγωγικού
ς φορείς της περιοχής και διεθνείς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.
Ένα από τα εργαστήρια του τμήματος είναι πιστοποιημένο κατά ISO 17025, μία διάκριση η οποία είναι σχεδόν μοναδική για εργαστήριο ΤΕΙ. Ένα άλλο εργαστήριο είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001/2008. 

Η σύγκριση του τμήματος με παρεμφερή τμήματα του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας και άλλων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα δείχνει ότι το ΤΕΑΝ, παρουσιάζει ένα μέσο h-index (Hirsch index) σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με άλλα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Βασιζόμενοι στους ίδιους δείκτες, το Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης εμφανίζεται σχετικά κοντά στα Πολυτεχνικά τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κρήτη και στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με την απορρόφηση του ΤΕ.ΑΝ από ένα ΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ στερούνται από το Τμήμα μας τα δύο βασικότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, καθότι:
Μη αξιολογημένα τμήματα δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα
Μη αξιολογημένα τμήματα δεν μπορούν να αναπτύξουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Επιπροσθέτως, με την κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης στερείτε από την Δυτική Μακεδονία, την κατά τεκμήριο πλέον περιβαλλοντικά επιβαρημένη περιοχή της Ελλάδος, ενός τμήματος το οποίο μπορεί ενδεικτικά να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα όπως:

- την υποβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας

- την υποβάθμιση της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων

- την ορθή λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και μονάδων ελέγχου αέριας ρύπανσης

- τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων/ εναλλακτικών καυσίμων

Επίσης το υπουργείο ανέφερε ότι κατά το σχεδιασμό του Αθηνά θα ελάμβανε υπόψη του τον αριθμό των μελών ΕΠ των τμημάτων. Η αναφορά αυτή καταργείται με τη διατήρηση σημαντικών μεν τμημάτων, που διαθέτουν όμως μηδενικό αριθμό ΕΠ, σε αντίθεση με το τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης το οποίο έχει οχτώ μέλη ΕΠ και δύο ΕΤΠ.

Τέλος το τμήμα μας επέλεξε να συμμετέχει στην διαδικασία αξιολόγησης, δηλαδή να εμπλακεί σε μια διαδικασία εκτίμησης της αξίας του με αντικειμενικά κριτήρια. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η αξιολόγηση αποτελεί μοχλό προάσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου και αποτελεί τον βασικό μοχλό προοδευτικής αναδιοργάνωσης των πανεπιστημίων και ενίσχυσης του επιπέδου σπουδών.

Αν το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι διατεθειμένο να τηρήσει τα λεγόμενα του, γιατί ξόδεψε δισεκατομμύρια για τη διαδικασία της αξιολόγησης;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη λειτουργία της παιδείας και το μέλλον του τόπου;

Ακολουθεί ακριβής μετάφραση επιλεγμένων αποσπασμάτων της Έκθεσης Εξωτερικής αξιολόγησης του ΤΕ.ΑΝ." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.