Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Τα «Omorfa Τaxidia» δοκιμάζουν την κουζίνα της ΠιερίαςΓια τους ταξιδιώτες όλου του κόσμου, το κεφάλαιο «γαστρονομία» ενός προορισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μελετώντας την κουζίνα ενός τόπου μπορούμε να κάνουμε πολλές διαπιστώσεις, της κοινωνικής του ζωής. 

Επισκεφτήκαμε πρόσφατα την περιοχή του Ν. Πιερίας, και δοκιμάσαμε αρκετά από τα πιάτα της ευρύτερης περιοχής. Η τοπική κουζίνα της Πιερίας, είναι πολύ πλούσια σε ποικιλία, έμπνευση και φυσικά υπέροχες γεύσεις, γιατί έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι οι επιρροές από την παρουσία πολλών «διαφορετικών φυλών» όπως είναι οι Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, οι ντόπιοι, αλλά και οι πρόσφυγες από Πόντο και τη Μικρασία, οι οποίοι μετέφεραν και τη γαστρονομική τους κουλτούρα.


 Το δεύτερο είναι η ποικιλομορφία βουνού και θάλασσας που συνυπάρχουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια γκάμα πρώτων υλών, από θαλασσινά μέχρι κρέατα αλλά και άφθονα όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Μεγάλη επίσης η ποικιλία από αρωματικά φυτά και βότανα που υπάρχουν σε αφθονία κυρίως στην περιοχή του Ολύμπου, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τις γεύσεις και τις μυρωδιές των πιάτων.

Η περιοχή έχει δικό της ελαιόλαδο αλλά και βούτυρα ή γαλακτοκομικά, λόγω της έντονης κτηνοτροφίας. Αξιοσημείωτη επίσης τέχνη της πίτας με επιπλέον πρωτότυπες συνταγές όπως η μελιτζανόπιτα, λαχανόπιτα, κρεμυδόπιτα, ριζόπιτα, κοτόπιτα κτλ

Από κρέατα θα βρείτε τα πάντα σε σούβλες, ψητά, στη κατσαρόλα, κυνήγι, αλλά και σε αλλαντικά. Στα θαλασσινά, υπάρχουν επιπλέον τα φημισμένα μύδια και καβούρια της περιοχής. Το μενού κλείνει με εξαιρετικά ντόπια τσίπουρα ή κρασιά, αλλά και καταπληκτικά γλυκά, συνήθως σιροπιαστά ή κουταλιού..

Πηγή: "Omorfa Taxidia" facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου