Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής είπε..

«Καλησπέρα σας. 
Η Σύνοδος Κορυφής για τους Κοινοτικούς προϋπολογισμούς για την επταετία 2014-2020 δεν κατέληξε σε συμφωνία. Συζητήθηκαν όμως διεξοδικά όλες οι απόψεις των κρατών-μελών. Υπάρχει, θα έλεγα, μια κατανόηση των θέσεων της κάθε χώρας. Υπάρχει μια μείωση διαφορών. Υπήρξε μια προσέγγιση. Δεν υπήρξε βέβαια κατάληξη. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε μια επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του 2013. Και δεν θα τη μπλέξουμε καθόλου αυτή τη συζήτηση με τα όσα πρόκειται να συζητηθούν για την ενοποίηση των τραπεζών κλπ στην Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Δεκεμβρίου. 
Σε ότι αφορά τώρα τα κονδύλια συνοχής, που είναι μέγα ζήτημα, και τα οποία διεκδικεί η Ελλάδα, η αφετηρία όπως ξέρετε ήταν πάρα πολύ χαμηλή. Ήταν 11,2 δις. Δηλαδή υπήρχε μια μείωση στην αφετηρία, από όπου ξεκινάμε άνω του 40% από εκείνα τα οποία μπορεί κανείς να συγκρίνει με την τρέχουμε επταετία.

Αυτό οφείλεται σε δυο γεγονότα κυρίως. Πρώτον, στο ότι συνολικά μειώνεται το ποσό που δίνει η Ευρώπη για τα κονδύλια συνοχής, αυξάνονται και τα μέλη που διεκδικούν μερίδιο, ιδιαίτερα οι νέες χώρες σε βάρος των παλαιότερων. Κυρίως, όμως, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε, όπως και όλες οι άλλες χώρες, δυστυχώς, με στοιχεία τα οποία υπήρχαν για τα χρόνια από το 2007 μέχρι το 2009. Άρα, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τα στοιχεία της οικονομίας της πριν την κρίση. Με εθνικό, δηλαδή, εισόδημα ως κριτήριο του τότε και όχι του σήμερα, μετά την κρίση. Δώσαμε μάχη ώστε να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα, κυρίως δώσαμε τη μάχη να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση της χώρας μας, ακριβώς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των προβλημάτων που διανύουμε. Αυτό το επιχείρημα οφείλω να πω ότι ακούστηκε και αντιμετωπίστηκε θετικά. Τώρα, η κατάσταση, το αποτέλεσμα: Όλα δείχνουν ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια. Ήδη, ο Πρόεδρος Rompuy κατέθεσε μια πρόταση στην οποία μπορούμε να πάρουμε περισσότερο από 20% παραπάνω από εκείνα που μας έδιναν αρχικά.

Υπάρχει, λοιπόν, μία σαφής βελτίωση από την αρχική θέση, τίποτα όμως, δεν έχει τελειώσει. Η μάχη συνεχίζεται και επιδιώκουμε να πάρουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά.

Να σας πω, ακόμα, για ένα άλλο ζήτημα, το μεγάλο θέμα της ελληνικής δόσης του δανείου και της κρίσιμης συνόδου της Δευτέρας. Είχα ένα διήμερο συνεχών επαφών με τους περισσότερους ομολόγους μου, Πρωθυπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους της Ευρώπης, για παράδειγμα, με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας. Είχα μία συζήτηση με τον Άγγλο Πρωθυπουργό, με το Γάλλο, με την κ. Merkel από τη Γερμανία, με τον κ. Monti από την Ιταλία, με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, όπως γνωρίζετε, τον κ. Juncker, με εκείνον της Τσεχίας, της Λετονίας. Και ο κ. Στουρνάρας, σε αυτό το διήμερο είχε αντίστοιχες επαφές με τους δικούς του ομολόγους. Και, νομίζω, ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό, χώρια και από εκείνες τις επαφές που είχαμε και εκτός Ευρώπης.

Επομένως, συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης και, όπως σας ανέφερα προηγουμένως, για την αύξηση των κονδυλίων για την Ελλάδα από τους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επειδή πια, έχει, όπως γνωρίζετε, σταματήσει να ακούγεται το μόνιμο παλαιό επαναλαμβανόμενο, ότι για όλα φταίει η Ελλάδα, μπορούμε, πιστεύω, σήμερα και προωθούμε λύσεις που είναι για εμάς αληθινά συμφέρουσες. Έχουμε, πλέον, ανάμεσά μας ομολόγους μας οι οποίοι είναι οι περισσότερο θερμοί, θα έλεγα, υποστηρικτές της Ελλάδας.

Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για τις συνομιλίες που είχα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες προετοιμάζονται, ήδη, με άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα για το θέμα των Κοινοτικών Κονδυλιών, που θα συζητηθούν, σας επαναλαμβάνω, στην τελική φάση, στις αρχές του επομένου έτους. Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα.

Για την ώρα δεν θα ήθελα να πω τίποτα παραπάνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.