Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Είκοσι πέντε τόνοι χρυσού στο Κιλκίς!

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στα Κρούσια Όρη βρίσκονται οι πηγές του Γαλλικού ποταμού. Στα αρχαία χρόνια, οι Μακεδόνες τον ονόμαζαν «Εχέδωρο», με την ετυμολογία της λέξης να παραπέμπει στον όρο «ο έχων τα δώρα». Τα δώρα του γενναιόδωρου ποταμού δεν είναι άλλο τα ψήγματα χρυσού που μετέφερε στην ευλογημένη κοίτη του. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι επέλεξαν να εγκαταστήσουν στην περιοχή μια αποικία που ονομαζόταν «Γκάλικουμ». Ονομασία που προερχόταν από το δέρμα κατσίκας που χρησιμοποιούσαν τότε για να κοσκινίζουν τα χρυσή κοίτη του μετέπειτα Γαλλικού ποταμού.

Αρκετούς αιώνες μετά, η περιοχή των Κρουσίων, αλλά και το βουνό του Πάικου, εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον, καθώς στα έγκατα τους κρύβουν το χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντισταθμιστικός παράγοντας στην απόσβεση του λεγόμενου εθνικού χρέους της Ελλάδας.

Όπως και στις Σκουριές, έτσι και στην περιοχή του Πάικου και των Κρουσίων οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι αρκετές. Προς το παρόν βέβαια δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια και σκηνικά πολέμου που είδαμε να εκτυλίσσονται επανειλημμένα στο όρος Κάκκαβο της Βόρειας Χαλκιδικής.

Μέχρι τώρα, στην ορεινές αυτές περιοχές του Κιλκίς, δεν υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως μερικώς υπάρχει στη Χαλκιδική. Ωστόσο, μετά τη γη του Αριστοτέλη, τα όρη Κρούσια και Πάικο παρουσιάζουν το μεγαλύτερο μεταλλευτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την περιφερειακή μονάδα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στις περιοχές Βάθης – Γερακαριού – Αντιγόνειας και Ποντοκερασιάς υφίστανται κοιτάσματα πορφυρικού τύπου. Στην πρώτη περιοχή τα πιθανά αποθέματα κοιτασμάτων είναι 28 εκ. τόνοι. Από αυτούς, πιθανολογείται ότι βρίσκονται 112.000 τόνοι χαλκού και 25,2 τόνοι χρυσού, με την ακαθάριστη αξία των μετάλλων αυτών να αγγίζει το 1,88 δις. ευρώ.

Όσο για την Ποντοκερασιά, τα ενδεικτικά αποθέματα ανέρχονται στους 50 εκ. τόνους, με δυνατότητα απόληψης 300.000 τόνων χαλκού και 50 τόνων χρυσού, με την ακαθάριστη αξία σε αυτήν την περίπτωση να φτάνει τα 4,12 δις. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το ΙΓΜΕ, στην περιοχή Πολυκάστρου-Σκρα, τα πιθανά αποθέματα βασικών μετάλλων, περιλαμβάνουν ποσότητες ψευδαργύρου και μολύβδου, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και 80 τόνοι αργύρου.

Οι αντιδράσεις
Οι κάτοικοι των περιοχών, αλλά και της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς γενικότερα, έχουν σηκώσει ένα κύμα αντίδρασης στην προοπτική μια μεταλλευτικής επένδυσης.

Η πρώτη ένσταση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, που τόσο στην περιοχή των Κρουσίων κόσο και του Πάικου, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Και αυτό γιατί οι 1.000 τόνοι σκόνης, που όπως λένε θα σηκώνεται κάθε ώρα από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, θα μεταφέρει και βλαβερές ουσίες, ανασταλτικές για την ανάπτυξη περαιτέρω κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Η καταστροφή της παραγωγικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την τάση ερημοποίησης που παρουσιάζει η περιοχή του Κιλκίς, βάζει πολλά ερωτηματικά για την οικονομοτεχνική μελέτη που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την περιοχή του Κιλκίς.

Ακόμα, στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα υπάρχουν δώδεκα κατοικημένα χωριά, οι κάτοικοι των οποίων ανησυχούν για την υγεία τους, αλλά και για το μέλλον του τόπου που γεννήθηκαν.

Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα των ντόπιων, είναι η παρουσία ουρανίου στην περιοχή. Ο κίνδυνος που ελοχεύει για τη δημόσια υγεία, η ύπαρξη ενός ραδιενεργού κοιτάσματος, έχει οδηγήσει στις εν λόγω κινητοποιήσεις.

Και τα οφέλη
Το γεγονός ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των μεταλλείων στις Σκουριές, έχει κερδίσει και το διαγωνισμό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των 91.000 στρεμμάτων της περιοχής, είναι μια από τις βασικές αιτίες των αντιδράσεων.

Σύμφωνα ωστόσο με τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή Ορυκτολογίας και Κοιτασματολογίας του ΑΠΘ, Ανανία Τσιραμπίδη, φαίνεται ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

«Εφόσον τητρηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τη σύμβαση, δε θα υπάρξει καμία επίπτωση στην πρωτογενή και δευτερογενή γεωργική παραγωγή», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Τσιραμπίδης. Όπως προσθέτει, δε θα υπάρξει ούτε όξινη απορροή, αφού τα μητρικά πετρώματα δεν είναι μεικτά θειούχα αλλά πορφυρικά, ούτε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υδάτων, αφού τα κατάλοιπα εργασίας θα συγκεντρώνονται σε ασφαλή τέλματα όπου και θα αδρανοποιούνται. Όσο για τον κίνδυνο απαλλοτροίωσης οικισμού, αναιρείται κατά τα λεγόμενα του καθηγητή αφού οι περισσότερες εργασίες εξόρυξης θα εκτελούνται υπόγεια.

«Δεν υπάρχει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή», εξηγεί ο κ. Τσιραμπίδης. «Σε βάθος χρόνου η φύση ισορροπεί τις πάμπολλες λειτουργίες της. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ανεξέλεγκτα, χωρίς επιστημονική δεοντολογία και σεβασμό προς το περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε τους αναγκαίους πόρους», καταλήγει.

Όσο για τη γλώσσα των αριθμών, τα οικονομικά οφέλη που θα έχει τόσο το κράτος, όσο και η τοπική κοινωνία, δείχνουν να είναι ελκυστικά.

Το ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών θα είναι από 20.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και αναμένεται να φτάσει τα 180.000 ευρώ το τρίτο έτος. Όσο για την περίοδο της εξόρυξης και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, προβλέπεται ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα που θα ξεκινάει από περίπου 200.000 ευρώ το πρώτο έτος και υπολογίζεται να φτάσει τα 5,5 εκ. ευρώ το πέμπτο χρόνο και να σταθεροποιείται στη συνέχεια. Όσο για τη φορολογία, η εταιρεία αναμένεται να καταβάλει τους φόρους που θα αναλογούν στις παραγόμενες ποσότητες κάθε χρόνο. Τέλος, στην 30χρονη περίπου λειτουργία των μεταλλείων, το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 300 εκ. ευρώ, έχοντας πάντα υπ’ όψη τις ισχύουσες χρηματιστηριακές αξίες των μετάλλων χαλκού και χρυσού. Όσο για την τοπική κοινωνία, αυτή αναμένεται να εισπράξει από τη μισθοδοσία των εργαζόμενων και τις παράλληλες δραστηριότητες περίπου 150 εκ. ευρώ.


http://www.karfitsa.gr

3 σχόλια:

  1. Τώρα με την ανάπτυξη που έρχεται ανοίγουν οι δουλειές,άντε να βγάλουμε και το χρυσό,τζάμπα στέκεται και πάει χαμένος ενώ έτσι θα βγάλουμε πολλά λεφτά και θα σωθεί μια ώρα αρχίτερα η χώρα.Γι'αυτό να στηρίξουμε όλοι την κυβέρνηση και να αρχίσουμε να τρώμε με χρυσά κουτάλια πάλι όπως εποχής παπανδρέου...αχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - Το Κιλκίς είναι ένας από τους 7 νομούς που επισήμως έχουν κριθεί ότι κινδυνεύουν άμεσα από ερημοποίηση [Υπ.Αγρ.Αναπτ.]. Η όποια μεταλλευτική δραστηριότητα, ήδη από τα στάδια ερευνητικών γεωτρήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε αποστράγγιση των γεωτρήσεων σε καταστάσεις λειψυδρίας.

    -Οι περιεκτικότητες στα επιθυμητά μέταλλα είναι λίγα γραμμάρια ανά τόνο πετρώματος. Το σύνολο σχεδόν του υλικού που θα εξορύσσεται θα είναι άχρηστο και θα πετιέται, αφού προηγουμένως έχει εμποτιστεί με τοξικά. Αυτή η τοξική λάσπη θα αποτίθεται σε τεράστιες χαβούζες και θα αποτελεί για πάντα συνεχή κίνδυνο σε περίπτωσή διαφυγής της. [πραγματικό συμβάν στην Φινλανδία 4/11/2012]

    -Ουράνιο: Το ΙΓΜΕ με ανακοίνωσή του διαψεύδει την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων ουρανίου – άρα συνομολογεί την ύπαρξη ουρανίου. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι δε θα γίνουν ενέργειες εκμετάλλευσης του ουρανίου, αυτό θα διαφεύγει όσο υπάρχει στην ατμόσφαιρά μας, στη γη και στα νερά μας με ολέθριες συνέπειες στην υγεία μας.

    Αναφορικά με τα οφέλη / λεγόμενα κ.Τσιραμπίδη, προσθέστε:
    -Κυριακή 4/11/2012 Talvivaara, Φινλανδία: Άλλη μια τοξική διαρροή σε έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων. 30/11/2012 ένα ακόμη μεγάλο συλαλλητήριο με αίτημα το κλείσιμο του μεταλλείου. Σημειωτέον ότι ο κ.Τσιραμπίδης και τα υπόλοιπα στελέχη του ΥΠΕΚΑ/ΙΓΜΕ προβάλλουν την Φινλανδία ως τη χώρα με μεταλλεία υψηλής τεχνολογίας – ορίστε λοιπόν !

    -«Εφόσον τητρηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τη σύμβαση, δε θα υπάρξει καμία επίπτωση στην πρωτογενή και δευτερογενή γεωργική παραγωγή» Γράψτε στο google για το Talvivaara και θα δείτε τι απαγορευτικά έχουν πέσει (όχι μανιτάρια, όχι μούρα, όχι όχι…)! Επιπλέον η φράση αυτή ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ συνιστά, τραγικό ανέκδοτο! Τι άλλο λειτουργεί και τηρούνται οι όροι και επιβάλλεται ο νόμος, και τιμωρείται ο φταίχτης;

    -Η απομάκρυνση των σημερινών κατοίκων βέβαια δεν πρόκειται να γίνει άμεσα με εντολή του μεταλλειοκτήτη, γιατί αυτό θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις. Θα γίνει σταδιακά και οικειοθελώς όμως, από τους ίδιους τους σημερινούς ιδιοκτήτες, όταν ανακαλύψουν πως η διαβίωσή τους κοντά στα ορυχεία θα είναι ανυπόφορη, και βέβαια στην περίπτωση αυτή ούτε σκέψη για αποζημιώσεις. Όταν λοιπόν το σημερινό ΥΠΕΚΑ λέει πως δεν θα γίνουν απαλλοτριώσεις στην περιοχή, η αλήθεια πίσω από αυτό είναι πως δεν θα δοθούν αποζημιώσεις, γιατί ο κόσμος θα φύγει από μόνος του!

    -Οφέλη: Η αλήθεια όσον αφορά στην οικονομική διάσταση και τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας, περιλαμβάνει: Πρόγραμμα κατάρτισης ανειδίκευτων σε μεταλλεία-ορυχεία που σημαίνει: η εταιρεία δε θα πληρώνει μισθούς – εμείς οι υπόλοιποι θα τους πληρώνουμε. Οι συνθήκες, μισθός, περίοδος απασχόλησης, εργασιακά δικαιώματα είναι ψιλά γράμματα – ειδικά στις μέρες που ζούμε και ειδικά στην περίπτωση μετατροπής μας και σε ΕΟΖ. Και πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας; Χμμ, σε κανένα απολύτως δημόσιο έγγραφο δεν υπάρχει γραμμένος αριθμός θέσεων εργασίας. Από στόματα διαφόρων ακούσαμε για 50 θέσεις (Κιλκίς) στην αρχή οι οποίες μπορεί να φτάσουν τις 500 σε ορίζοντα 30-ετίας. Φυσικά δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτές οι 500 θα είναι παράλληλες ή «φύγε εσύ, έλα εσύ για 6 μήνες». Και μετά; Τι; Μετά λοιπόν τα 10-30 χρόνια εξόρυξης, όταν η εταιρεία πάρει ότι θέλει και φύγει, ή όταν αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς ;(ξέρετε, αυτές οι αγορές που ρυθμίζουν τα πάντα…). Τότε τι κάνουν οι Κιλκισιώτες; Οι Θράκες και οι Χαλκιδικιώτες; Πού θα εργαστούν; Γιατί, γη για καλλιέργεια, περίπτωση αγροτουρισμού, τουρισμού, περίπτωση μελισσοκομίας, περίπτωση κυνηγετικών δραστηριοτήτων και εσόδων – δεν θα υπάρχει ! Στα προηγούμενα προσθέστε ότι ήδη στην περιοχή γίνονται ετήσιοι κύκλοι εργασιών ύψους 28 εκ € από τη γεωργοκτηνοτροφία και το κυνήγι. Συν, ότι η περιοχή μπορεί να αποφέρει 60 εκ εισροή αν κάποιος (Πολιτεία) ωθούσε προς την κατεύθυνση καλλιέργειας βοτάνων (τα Κρούσσια έχουν κριθεί ως τα πλέον κατάλληλα για αυτό το σκοπό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι ότι οι δοσίλογοι που επιτέλεσαν την Εθνική προδοσία, αυτά τα έχουν ήδη ξεπουλήσει. Όλη η δημόσια περιουσία και ο ορυκτός πλούτος της χώρας έχουν γίνει μια ασφαλής υποθήκη που θα οδηγήσει μαθηματικά σε κατάσχεση. Αυτά είναι συμφωνημένα και υπογεγραμμένα και το έχουν καταλάβει όλοι πλέον.

    Το ερώτημα είναι ΩΣ ΠΟΥ μπορεί να φτάσει η ντόπια αντίδραση για την υπεράσπιση των ιδιοκτησιών των κατοίκων, στην ουσία και των ίδιων των ζωών τους αλλά και το μέλλον των ιδίων και των παιδιών τους; Τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα και θα χρειαστεί να χυθεί αίμα για την αντίσταση στους κατακτητές-καταπατητές-νέους ιδιοκτήτες. Είναι διατεθημένοι οι κάτοικοι των Κρουσίων (κι όχι μόνο) να κάνουν τα πάντα; Μέχρι στιγμής, υπάρχει χλιαρή αντίδραση και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για την υπεράσπιση των παραπάνω! Φυσικά είμαστε ακόμα στα... προκαταρκτικά. Δεν ξέρω τι θα γίνει όταν φτάσει το αγγούρι (ως γνωστόν ο Έλληνας είναι σε όλα της τελευταίας στιγμής) και κατά πόσο θα είναι αργά τότε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.