Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Δίαιτα και Αυτισμός

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ο Αυτισμός είναι μια διαταραχή ανάπτυξης του νευρικού συστήματος , που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από την περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Όλες αυτές οι ενδείξεις ξεκινούν πριν το παιδί γίνει 3 ετών.
Ο αυτισμός περιλαμβάνει πολλά μέρη του εγκεφάλου, το πώς όμως συμβαίνει αυτό δεν μας είναι απόλυτα κατανοητό. Τελευταία υπάρχει η άποψη ότι αφορά ολόκληρο το σώμα, ότι δηλ. ο εγκέφαλος επηρεάζεται από διάφορες βιοχημικές διαταραχές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα. Υπ’ αυτό το σκεπτικό, κάποιες αλλαγές στη δίαιτα μπορούν να επηρεάσουν τις διαδικασίες και να συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Παρακάτω θα δούμε πώς επιδρούν στον εγκέφαλο διάφορες διαδικασίες και τί θα πρέπει να κάνουμε από άποψη διατροφής , ώστε να βελτιώσουμε αυτές τις αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο των ατόμων με αυτισμό.

1. ΖΥΜΕΣ = Όταν υπερ-αναπτύσσονται στο σώμα, τότε τοξίνες μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο, όπου μπορούν να προκαλέσουν ‘’θολή σκέψη’’ και συμπεριφορά μεθυσμένου. Ακόμη μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο έντερο ,κακή λειτουργία του και μειωμένα επίπεδα ενέργειας (ατονία. Η υπερανάπτυξη των ζυμών συχνά πυροδοτείται από τη χρήση των αντιβιοτικών.
Τι πρέπει να κάνουμε ;
· Να αποφύγουμε τη ζάχαρη
· Να αποφύγουμε το ψωμί, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, το ωριμασμένο κρέας, τα ωριμασμένα τυριά και τα ξύδια.
· Να αποφύγουμε τις αμυλούχες τροφές όπως πατάτες, καλαμπόκι, δημητριακά ελεύθερα γλουτένης.
· Να προσθέσουμε τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά, π.χ γιαούρτια.

2. ΜΕΘΥΛΙΩΣΗ =Είναι μια βιοχημική διαδικασία, η οποία δεν λειτουργεί σωστά στα παιδιά με αυτισμό, γεγονός που δημιουργεί άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου.
Τι πρέπει να κάνουμε ;
· Να αποφύγουμε τις φαινόλες και τα σαλικυλικά στα τρόφιμα
Τεχνητές φαινόλες : πρόσθετα προερχόμενα από πετρέλαιο π. χ τεχνητά χρώματα, βελτιωτικά γεύσης και συντηρητικά. Αλλά και τις φυσικές φαινόλες : τέτοιες υπάρχουν στις σταφίδες, στα σταφύλια, στα μήλα, στα μούρα, στα αμύγδαλα και στο μέλι.
· Η βιταμίνη B12, B6, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος μπορεί να βελτιώσουν τη διαδικασία της μεθυλίωσης.
Πηγές B12 είναι το συκώτι, τα αυγά, τα ψάρια, το αρνί και το μοσχάρι.
Πηγές B6 είναι οι ηλιόσποροι,τα φιστίκια, τα καρύδια, οι φακές,τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Πηγές φυλλικού οξέος είναι τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
- η μπανάνα και το συκώτι.
- Μαγνήσιο βρίσκεται σε κολοκυθάκια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη
- λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
- Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, και η βρώμη.

3. ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ =Μπορεί να προκληθεί από τοξίνες, από ευαισθησία σε τροφές, κακά βακτήρια ή ζύμες στο έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο που επηρεάζει την συμπεριφορά :αυτοτραυματιστική συμπεριφορά, σκύψιμο πάνω σε έπιπλα και χτύπημα του κεφαλιού.
Τι πρέπει να κάνουμε ;
· Να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή στο έντερο. Τέτοιες τροφές είναι η καζεΐνη, ,η γλουτένη, η σόγια, το καλαμπόκι και τα αυγά. Οι πιο αποτελεσματικές και δημοφιλείς είναι οι δίαιτες ελεύθερης γλουτένης και καζεΐνης. Η γλουτένη υπάρχει στο σιτάρι, στη βρώμη ,στη σίκαλη και στο κριθάρι. Η καζεΐνη περιέχεται στο γάλα. Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα λίπη συμβάλλουν στην φλεγμονή ,γι’ αυτό συστήνεται η αποφυγή τους.
· Να προσθέσουμε τροφές που θεραπεύουν το έντερο. Τέτοιες τροφές είναι το τζίντζερ και ο κουρκουμάς. Επίσης, τα ιχθυέλαια ,οι λιναρόσποροι και τα καρύδια περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
· Να επιλέξουμε τροφές που περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί, μειώνουν την φλεγμονή και διαμορφώνουν ένα θεραπευτικό περιβάλλον.
· Να προσθέσουμε τροφές που αυξάνουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Τα πρεβιοτικά είναι τροφές που περιέχουν πολλές διαλυτές ίνες, που ευνοούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Τέτοιες τροφές είναι τα σπαράγγια, οι μπανάνες, τα όσπρια, η ρίζα πικραλίδας, το σκόρδο, το μέλι, το κεφίρ ,το γιαούρτι, το κρεμμύδι, ο αρακάς και το πράσο. Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλύσου που υπάρχει στο βούτυρο και βοηθά στην θρέψη της εσωτερικής επιφάνειας του εντέρου.

4. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΗ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΣΗ =Όταν η αντιοξείδωση δεν λειτουργεί σωστά ή οι τοξίνες που προϋπάρχουν είναι πάρα πολλές (υπερφόρτωση τοξινών), τότε θα πρέπει ν’ αποφύγουμε επιπρόσθετες τοξίνες από τα τρόφιμα. Αυτά τα χημικά, δηλ. οι τοξίνες, μπορούν να ‘’διασχίσουν‘’τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επιδράσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας υπερ-δραστηριότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα και αυτό-τραυματιστική συμπεριφορά.
Τι πρέπει να κάνουμε;
· Να αποφύγουμε τα πρόσθετα των τροφίμων. Τέτοια είναι τα τεχνητά χρώματα, τα βελτιωτικά γεύσης, τα συντηρητικά και το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG).Να αποφεύγετε το αλουμίνιο και το πλαστικό στο μαγείρεμα. Όχι αλουμινένια τηγάνια, αλουμινόχαρτο ,πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
· Να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα.
· Να ακολουθούμε μια δίαιτα –διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η οποία μπορεί να ενισχύσει και το συκώτι. Μια τέτοια διατροφή περιέχει τα ακόλουθα:
- Β-καροτένιο= καρότα, βερίκοκα, κολοκυθάκια, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, συκώτι, αυγό
- Βιταμίνη C=κολοκυθάκια, μπρόκολο, φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή
- ΒιταμίνηΕ=ελαιόλαδο,ηλιέλαιο,ηλιόσποροι,αμύγδαλα,φουντούκια,πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο.
- Βιταμίνη Β6=ηλιόσποροι,φιστίκια,καρύδια,φακές,φασόλια,δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Βιταμίνη Β12=συκώτι,αυγά,ψάρια,αρνί,μοσχάρι.
- Φυλλικό οξύ =φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνα, συκώτι
- Ιχθυέλαια =ιχθυέλαια, λιπαρά ψάρια, καρύδια
- Γλουταθειόνη =σπαράγγια, καρπούζι, μπρόκολο, παπάγια, αβοκάντο.

5. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ =ΟΙ διατροφικές ελλείψεις είναι συνηθισμένες στα παιδιά με αυτισμό. Δίαιτες φτωχές σε ποιότητα και περιορισμένες σε θρεπτικά συστατικά, επιτείνουν το πρόβλημα των διατροφικών ελλείψεων.
Τι πρέπει να κάνουμε;
· Να εμπλουτίσουμε τη διατροφή των παιδιών με φρούτα και λαχανικά και με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά .Εάν είναι δύσκολο να πετύχουμε τα απαιτούμενα θεραπευτικά επίπεδα για τα διάφορα θρεπτικά συστατικά διαμέσου της τροφής ,τότε προτείνονται συμπληρώματα ,πάντα μετά τη συμβουλή και τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού ή του διαιτολόγου.
· Βιβλιογραφία = Julie Matthews. Diet for autism: Why and How it helps. The Autism File - Autumn 2008


* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.