Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Διαφθορά με …ονοματεπώνυμο! Σπατάλες εκατομμυρίων στην ψυχική υγεία

Σπατάλες χρόνων με αμέτρητες απώλειες για τα δημόσια ταμεία, μισθοί γιατρών που φθάνουν και τα 7.000 ευρώ μηνιαίως, «περίεργες» αποκλίσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες από ίδρυμα σε ίδρυμα αλλά και άρνηση ορισμένων Μονάδων Ψυχικής Υγείας να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να αποζημιώνονται για τα νοσήλια των ασθενών τους, είναι ορισμένα μόνο από τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι έλεγχοι που πραγματοποίησε μέσα στο τελευταίο τρίμηνο το υπουργείο Υγείας.
Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη των προσπαθειών για ριζική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας κι ενώ έχουν δαπανηθεί ήδη προς αυτή την κατεύθυνση πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, η εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες δομές, όπως αποκάλυψε χθες η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τους συμφωνηθέντες στόχους, θέτοντας αναπόφευκτα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και κατ’ επέκταση τη στήριξη της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η υφυπουργός, αυτή τη στιγμή υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες παρά τη δεδομένη οικονομική κατάσταση, που είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησης, δεν έχουν προχωρήσει καν σε περιστολή των λειτουργικών τους δαπανών ή μισθολογικές μειώσεις, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών.
Παράλληλα, ενώ βάσει στοιχείων του Υπουργείου Υγείας οι 64 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα, Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες) έχουν λάβει το ήμισυ του προϋπολογισμού που είχαν καταθέσει, οι ίδιες δεν έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες για την υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπράξει νοσήλια ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και εργαζόμενοι και προμηθευτές να είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Απρίλιο.
Μάλιστα η υφυπουργός έφερε στο φως μία μακροσκελή λίστα με παρατηρήσεις που προέκυψαν από τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας των ιδρυμάτων. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε ότι, υπάρχουν δομές που αμείβουν με 4.500 μηνιαίως διοικητικό υπάλληλο, με 5.000 μηνιαίως επιστημονικό υπεύθυνο και με 2.850 ευρώ το μήνα βοηθό νοσηλεύτριας!
Η υφυπουργός ανακοίνωσε πως ανασυγκροτείται άμεσα η Επιτροπή Διοικητικού, Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου, καθώς και η Επιτροπή Αξιολόγησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και η εκταμίευση 6 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των ιδρυμάτων.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.