Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Επιτυχές το ταξίδι εάν η Μέρκελ έδινε χρόνο στην Αθήνα

Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα είναι το κύριο θέμα στα σχόλια και τα ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου, ο οποίος εμφανίζεται διχασμένος όσον αφορά τις προσδοκίες από το ταξίδι.
«Αυτή η επίσκεψη είναι καλύτερη από καμία επίσκεψη κι όμως θα ήταν επιθυμητό να αφιέρωνε η καγκελάριος περισσότερο χρόνο στο ταξίδι της στην Ελλάδα», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδαHandelsblatt και διευκρινίζει: «Ο οικοδεσπότης Σαμαράς μπορεί να παρηγορηθεί από το γεγονός ότι τα σύντομα αυτά ταξίδια συνιστούν διπλωματική καθημερινότητα, αλλά δεν επιβεβαιώνουν πλέον την παλιά διαπίστωση ότι τα ταξίδια μορφώνουν. Οι επτά χιλιάδες αστυνομικοί δεν φροντίζουν μόνο για την ασφάλεια της Μέρκελ, αλλά και για να αποφευχθεί η επαφή με εκείνους ακριβώς που θα έπρεπε να μιλήσει η καγκελάριος, δηλαδή με τον ελληνικό λαό», καταλήγει το σχόλιο.

Τα μέτρα ασφαλείας θυμίζουν επίσκεψη στο Αφγανιστάν«Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την υποδοχή της καγκελαρίου Μέρκελ θυμίζουν περισσότερο επίσκεψη στο Αφγανιστάν παρά σε χώρα της ΕΕ. Ο Αντενάουερ είχε ευκολότερη αποστολή το 1954», παρατηρεί στο ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο δημοσίευμα αναλύονται οι διαφορές κλίματος και περιεχομένου των δύο επισκέψεων αλλά και του ταξιδιού της Μέρκελ στην Αθήνα το 2007, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί και προεκλογική βοήθεια προς την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. «Σήμερα», παρατηρεί το δημοσίευμα, «τίποτε δεν θα ήταν πιο ασύμφορο για έναν υποψήφιο που θέλει πραγματικά να κυβερνήσει από την εμφάνιση της καγκελαρίου στον προεκλογικό του αγώνα». Υπενθυμίζεται ότι στο πρωτοσέλιδο της η συντηρητική εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία ντοκουμέντο από την επίσκεψη του Κόνραντ Αντενάουερ στην Σαντορίνη το 1954. Στη φωτογραφία εμφανίζεται ο πρώτος καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας να ανεβαίνει με γαϊδουράκι το μονοπάτι προς τα Φηρά.
«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να ανακουφίσει η Μέρκελ τους Έλληνες από τα βάρη του προγράμματος προσαρμογής μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ίση μεταχείριση με τις άλλες χώρες της κρίσης, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία», παρατηρεί η Rheinische Post του Ντίσελντορφ και προσθέτει: «Ένας είναι ο δρόμος της εξόδου από την κρίση, η εξυγίανση των δημοσιονομικών και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Πρόκειται για μια χρονοβόρα πολιτική διαδικασία, η οποία είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί πολιτικά, δεν υπάρχει ωστόσο εναλλακτική προς αυτή επιλογή», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Μέρκελ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ως δασκάλαΣε διαφορετικό μήκος κύματος το σχόλιο της Neue Presse: «Η επίσκεψη της Μέρκελ έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Σήμερα θα πρέπει να αναγνωρίσει τις επιδόσεις των Ελλήνων, με τον σεβασμό εκείνο που αξίζει στον ταλαιπωρημένο αυτόν λαό. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ενθαρρύνει τους Έλληνες και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ως δασκάλα ή ως αυστηρή σωφρονίστρια της ευρωζώνης…Τώρα η Μέρκελ μπορεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα που θα λέει ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει το ευρώ και για τον λόγο αυτόν την Ελλάδα. Το ταξίδι αυτό θα σημείωνε μεγάλη επιτυχία εάν η Μέρκελ έφερνε κάτι στους Έλληνες, για παράδειγμα περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος λιτότητας», καταλήγει η εφημερίδα.
Τέλος, η Nürnberger Nachrichten παρατηρεί για το ίδιο θέμα: «Με την επίσκεψή της στην Ελλάδα, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, η καγκελάριος επιδεικνύει θάρρος. Ακόμη περισσότερο θάρρος απαιτεί το να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των οικοδεσποτών. Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των αδύναμων ανθρώπων. Κατ` αρχήν θα ήταν αρκετό εάν η Αθήνα έπαιρνε επιτέλους σοβαρά τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Εάν φορολογούσε τους πλούσιους και τους απέτρεπε από τα να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», επισημαίνει η εφημερίδα.

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.