Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Υπέροχα, νηστίσιμα κουλουράκια λαδιού

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Σήμερα, Κυριακή που υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος σκέφτηκα να σας παρουσιάσω μια πολυαγαπημένη μου συνταγή ,η οποία δεν θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα διαιτητική, υπάρχουν και πιο ελαφριές, ωστόσο είναι ιδιαίτερα υγιεινή και πεντανόστιμη. Τι θα λέγατε να την δοκιμάσετε και να ετοιμάσετε ένα υγιεινό σνακ για τα παιδιά σας, για το ξεκίνημα της εβδομάδας στο σχολείο;
Υλικά : 2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο ή μισό ελαιόλαδο και μισό σησαμέλαιο.
1 ποτήρι του νερού καστανή ζάχαρη ή μισή καστανή και μισή λευκή.
1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκαλιού- φρέσκο.
½ ποτήρι κρασιού ούζο ή τσίπουρο.
1 κ. τ. γλυκού κανέλα σκόνη και ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
½ κ. τ. γλυκού γαρίφαλο
1 κ. τ. γλυκού σόδα
1 ½ κ. τ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.
1 κιλό αλεύρι ( λευκό-ολικής-καλαμποκιού)
Προαιρετικά 1 κρασοπότηρο σουσάμι ,είτε το προσθέτουμε μέσα στη συνταγή, είτε από πάνω).

Εκτέλεση: · Ανακατεύουμε την ζάχαρη με το λάδι.
· Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.
· Διαλύουμε το μπέικιν στο ούζο ή στο τσίπουρο.
· Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και έπειτα ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγο έλαιο πορτοκαλιού, κατάλληλο για ζαχαροπλαστική. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα.
· Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι .Προσέχουμε ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή, τόσο ώστε να πλάθετε.
· Απλώνουμε τα κουλουράκια σε λαδόκολλα, τα πασπαλίζουμε εάν επιθυμούμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στους 150-170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

Καλή Επιτυχία ! (Θερμίδες ανά τεμάχιο μετρίου μεγέθους : 100-130 kcal).



* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.