Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η αντιρατσιστική ταινία TERRAFERMA στο Κιλκίς, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου

TERAFERMA
(Ιταλία, 2011, διαρκεια: 88')
Σκηνοθεσία: Emanyele Crialese
Υπόθεση: μία σφιχτοδεμένη οικογένεια που ζει σ` ένα νησί νότια της Σικελίας νιώθει τους δεσμούς της να κλονίζονται όταν μια ομαδα λαθρομεταναστών από την Αφρική εμφανίζεται στην κοινότητά τους. Οι Ιταλοί τους προσψέρουν καταψύγιο: είναι ο αρχαίος νόμος της θάλασσας. Ωστόσο, οι νεοι νόμοι, ψτιαγμένοι από τον ανθρωπο, δεν το επιτρέπουν και η ζωη της οικογένειας αναστατώνεται.

Tο στοιχείο εκείνο που διαφοροποιεί τον Emanyele Crialese ως δημιουργό είναι η αναγωγή της θάλασσας ως μέσο κάθαρσης των ηρώων, ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύμβολο, που σε κάθε ταινία παίρνει και διαφορετική μορφή.
Σχεδόν παντα, με Φόντο το απέραντο γαλάζιο οι άνθρωποι του Ιταλού σκηνοθέτη ψάχνουν ένα τρόπο για να δραπετεύσουν από την πληκτικη πραγματικότητα μέσα στην οποία έχουν ψέρει εαυτούς και να ξεκλέψουν λίγο παραπάνω χρόνο στην αναπάντεχη ευτυχη ανατροπη που τους συνέβη. Στην παρούσα φάση ο ρόλος της είναι αντιψατικός και για κάθε έναν από τους χαρακτηρες με διαφορετική σημασία. Οι μετανάστες τη βλέπουν ως το μονοπάτι προς την επιβίωση, η μητέρα ως το κακό που ανέτρεψε το αρχέτυπο της πατριαρχικής οικογένειας. Για το θείο Nino η θάλασσα αποτελεί μέσο πλουτισμού ενώ για τον άρχοντα ψαρά της οικογένειας είναι ο τρόπος να διατηρεί ζωντανές τις αναμνησεις. Για όλους όμως αυτούς, η θάλασσα θα αποτελέσει δίοδο ελευθερίας, γη προσωπικης επαγγελίας, πηγη ανεξάντλητης αισιοδοξίας και ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.