Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινή σύσκεψη ης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για το ζήτημα της γεωθερμίας

Κοινή σύσκεψη με στόχο τις κοινές δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για το ζήτημα της γεωθερμίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η «εκμετάλλευση-αξιοποίηση και αντιμετώπιση προβλημάτων των γεωθερμικών πεδίων και ιαματικών πηγών στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Στη σύσκεψη τονίστηκε η σπουδαιότητα της αξιοποίησης της γεωθερμίας, που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο του εθνικού πλούτου και συγκριτικό πλεονέκτημα πολλών περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έγινε αναλυτική παρουσίαση των 11 γεωθερμικών πεδίων σε περιοχές της ΠΚΜ, εκ των οποίων 6 βεβαιωμένα (Σιδηρόκαστρο, Άγκιστρο, Νιγρίτα, Λαγκαδάς, Ν. Απολλωνία, Ρύσιο) και 5 πιθανά (Λιθότοπος, Σάνη, Άφυτος, Αγ. Νικόλαος και Αγ. Παρασκευή Κασσάνδρας και Ελαιοχώρια Χαλκιδικής).
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της γεωθερμίας, με τη συνεργασία των δύο Περιφερειών-αιρετής και αποκεντρωμένης, και των ενδιαφερόμενων Δήμων, ενώ ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για τη συνεργασία σε ένα τόσο κρίσιμο αναπτυξιακό ζήτημα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθ. Καρούντζος μίλησε για την ανάγκη αποκέντρωσης της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας των δύο Περιφερειών προκειμένου να προωθηθούν οι χαρακτηρισμοί και άλλων περιοχών ως γεωθερμικών στην ΠΚΜ από το ΥΠΕΚΑ. Ο κ. Καρούντζος πρότεινε να συσταθεί μια ενιαία διαϋπηρεσιακή επιτροπή για τη γεωθερμία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τις βασικές αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων σ’ αυτή την κατεύθυνση. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κοιμώμενος γίγαντας για την ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε ο κ. Αθ. Καρούντζος, υπογραμμίζοντας τις στρεβλώσεις του νομοθετικού πλαισίου και τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την προώθηση των σχεδίων εκμετάλλευσης της γεωθερμίας. Επίσης, διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους Δήμους πως θα εξεταστεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της ΠΚΜ κάθε αίτημα το οποίο έχει πιστοποιηθεί με μελέτη από το ΙΓΜΕ και θα προωθηθεί στο ΥΠΕΚΑ για χαρακτηρισμό ως γεωθερμική περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν εκτενή αναφορά στις πολλαπλές χρήσεις της γεωθερμίας (αγροτικές καλλιέργειες, ιαματικός τουρισμός, ατομική τηλεθέρμανση), καθώς και στην υψηλή περιβαλλοντική της αξία ως ανανεώσιμης και πράσινης πηγής ενέργειας, αλλά και στις ελλείψεις και ασάφειες του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, που δυσχεραίνει την προσέλκυση επενδυτών. Από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, τονίστηκε ότι από την αρχή του 2012 έχει δρομολογηθεί η έρευνα ή διαχείριση των βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων ή τμημάτων αυτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί τέσσερα τμήματα του γεωθερμικού πεδίου στη Νιγρίτα, ενώ θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία της ΠΕ Σερρών και της ΠΕ Θεσσαλονίκης (Σιδηρόκαστρο, Άγκιστρο, Απολλωνία).
Οι Δήμαρχοι που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη εξέθεσαν τα προβλήματα αξιοποίησης της γεωθερμίας και των ιαματικών πηγών στις περιοχές ευθύνης τους, μίλησαν για την ελλιπή ενημέρωσή τους στα ζητήματα εκμετάλλευσης της γεωθερμίας, τονίζοντας την άμεση ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για την επιβίωση των τουριστικών υποδομών και την περαιτέρω ανάδειξή τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος Δ. Τερζίδης έκανε λόγο για τη δυνατότητα ταυτόχρονης αξιοποίησης της γεωθερμίας και των ιαματικών πηγών. Ο κ. Τερζίδης μίλησε επίσης για το έργο του συνδέσμου σ’ αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα των ζωνών προστασίας για κάθε έναν από τους φυσικούς ιαματικούς πόρους που λειτουργούν στα διοικητικά όριά τους, καθώς και να αποκεντρωθεί η διαχείρισή τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθ. Καρούντζος, οι Αντιπεριφερειάρχες Σερρών Ι. Μωϋσιάδης και Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, περιφερειακοί σύμβουλοι της ΠΚΜ, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής της ΠΚΜ Μ. Τζόλλας, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα ορυκτού πλούτου, ενέργειας και περιβάλλοντος Ι. Τζάκη, υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΚΜ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος Δ. Τερζίδης, οι Δήμαρχοι Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, Σιντικής Α. Καρύδας, Ηράκλειας Κλ. Κοτσακιαχίδης, Βόλβης Δ. Γαλαμάτης, Βισαλτίας Δ. Καλαϊτζής, Λαγκαδά Ι. Αναστασιάδης, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Κιλκίς, Κασσάνδρας και Σκύδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.