Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Θυσία της Ελλάδας για να επιβιώσει η ευρωζώνη;

Πηγή: Deutsche WelleΛίγες μέρες απομένουν για να ξεκινήσει το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Παρίσι και Βερολίνο και ήδη τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για δύσκολη αποστολή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναμένει ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για επιμήκυνση, ακριβώς επειδή δεν διαθέτει περιθώρια συμβιβασμού. Η καγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά ότι στο ζήτημα της Ελλάδας η υπομονή των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει εξαντληθεί. Μια νέα παραχώρηση έναντι της Αθήνας δεν αποκλείεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε κίνδυνο ενδεχόμενα σχέδια στήριξης χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Υπεράσπιση του «πυρήνα» της ευρωζώνηςΚυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν πιθανότερο το εξής σενάριο, γράφει το Spiegel Online: Ο «πυρήνας» της ευρωζώνης, στον οποίο ανήκουν Ιταλία και Ισπανία, θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία. Για να πάρει η καγκελάριος το πράσινο φως από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την οικονομική στήριξη Μαδρίτης και Ρώμης, θα παραμείνει ως αντάλλαγμα άκαμπτη στο ζήτημα της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, εν ανάγκη η Ελλάδα θα θυσιαστεί για να σωθούν Ισπανία και Ιταλία.

Μεμονωμένη φωνή η άποψη Βέστερβελε;Την στιγμή που πυκνώνουν οι φωνές στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που ζητούν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έρχεται η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, με την οποία εμφανίζεται ανοιχτός στο ζήτημα της επιμήκυνσης, λέγοντας ότι «θα πρέπει να διαχειριστούμε το χρονικό διάστημα που χάθηκε με τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα». Αποκλείει ωστόσο «κάθε ουσιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα προσαρμογής». Οι Χριστιανοδημοκράτες ωστόσο χαρακτηρίζουν τη δήλωση Βέστερβελε ως...μεμονωμένη φωνή.

Επίσκεψη με αρνητικό πρόσημοΜε αρνητικό πρόσημο ξεκινά συνεπώς, το ταξίδι του ο Έλληνας πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα. Όχι μόνο λόγω της αναμενόμενης στάσης της Αγκελα Μέρκελ, αλλά και επειδή το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης έχουν πάψει πια να πιστεύουν ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική. Μια χρεοκοπία της Ελλάδας έρχεται ολοένα και πιο κοντά, εκτιμά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

Spiegel Online / DPA / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.