Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Νομοθετική ρύθμιση προωθεί η κυβέρνηση για την υποθηκευμένη αγροτική γη

Ειδική νομοθετική πρωτοβουλία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη της Αγροτικής Τράπεζας που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για την Αγροτική Τράπεζα.
Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι «για τα ενήμερα δάνεια, σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι υποθήκες αποτελούν παρεπόμενα διασφαλιστικά δικαιώματα των δανείων, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του φορέα».
Για τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Τράπεζα Πειραιώς, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως με τη λύση που δρομολογήθηκε «διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της ΑΤΕ και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της» και επικαλέστηκε και την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι «διασφαλίζονται οι θέσεις απασχόλησης». Αναφορικά με το ζήτημα των θυγατρικών εταιρειών, όσες δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε εγκριθεί από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προβλεπόταν ρητά η απεμπλοκή της ΑΤΕ από όλες τις συμμετοχές της που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων η ΕΒΖ, η ΣΕΚΑΠ και η «Δωδώνη».
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επιπλέον ότι «παρά την αρχική άποψη ορισμένων εκπροσώπων της τρόικας για οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΤΕ, τελικά για λόγους συστημικής ευστάθειας, αλλά και κόστους, αποφεύχθηκε η ακραία λύση και εξευρέθηκε άλλη προσφορότερη», η οποία έδωσε κάποιο χρόνο στην τράπεζα να ακολουθήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. «Όμως η μεγάλη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η σημαντική αρνητική επίδοση από το PSI κατέστησαν την κατάσταση μη αναστρέψιμη», είπε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι από τις 31.12.2011 διαμορφώθηκαν σε αρνητικό επίπεδο τα ίδια κεφάλαια με αποτέλεσμα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του -20%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΤΕ θα απαιτούνταν 5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενώ άμεσα θα απαιτούνταν περίπου 4 δισ. προκειμένου να αποκατασταθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο εποπτικό όριο του 8%. Την αναγκαιότητα αυτή μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, δεν απέτρεψαν ούτε οι δύο κεφαλαιακές ενισχύσεις ύψους 1,55 δισ. ευρώ στις οποίες προέβη το ελληνικό Δημόσιο το 2011. «Η επιλογή της μεταβίβασης προκρίθηκε, στην περίπτωση της ΑΤΕ, από την ΤτΕ επειδή ενέχει μικρότερο τελικό κόστος, επειδή υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής κερδοφορίας μέσω της αναδιοργάνωσης και επειδή είναι χαμηλότερος ο κίνδυνος επιπρόσθετων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και προσέθεσε ότι δεν απαιτείται μείωση προσωπικού και δραστική συρρίκνωση του δικτύου.
Ο κ. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι «δόθηκε το υγιές χαρτοφυλάκιο 16 δισ. ευρώ -καταθέσεις, ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας- τζάμπα στην Τράπεζα Πειραιώς». Ο βουλευτής προέβλεψε ότι έρχονται απολύσεις και αλλαγές στα εργασιακά, ενώ υπογράμμισε ότι μεταφέρεται «πεσκέσι» στην Τράπεζα Πειραιώς η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.