Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

«Συμβόλαιο ειλικρίνειας» ετοιμάζει η εφορία για τους οφειλέτες

Αλλάζει τακτική το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες της εφορίας στην προσπάθειά του να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, παραμερίζοντας ποινικές διώξεις και πρόστιμα. Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο
Αλλάζει τακτική το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες της εφορίας στην προσπάθειά του να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, παραμερίζοντας ποινικές διώξεις και πρόστιμα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την υπογραφή «συμβολαίου ειλικρίνειας» μεταξύ εφορίας - οφειλετών με αντάλλαγμα πλούσιες δόσεις και απαλλαγές από χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για επιχείρηση «ξήλωμα» του ποινολογίου της εφορίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και κατάργηση των ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο που σήμερα ενεργοποιούνται για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και, σε περίπτωση επιχείρησης, ανάλογα με τον τζίρο της. Αντίθετα, όμως αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.
Το νέο ποινολόγιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του έτους και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ανατροπές:
- Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση. Δεν θα επιβάλλεται η αυτοτελής ποινή που φθάνει σήμερα μέχρι τα 1.150 ευρώ όταν διαπιστώνεται φορολογική παράβαση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν στοιχειοθετείται πρόθεση για φοροδιαφυγή.
- Δεν θα απορρίπτονται από τους ελεγκτές τα Βιβλία και Στοιχεία για τυπικές παραβάσεις, ενώ από το 2013 θα καταργηθεί ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική καταγραφή των εσόδων - εξόδων.
- Διαγραφή ενός μεγάλους μέρους των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις «φορολογικές αμαρτίες» του παρελθόντος και θα υποβάλουν νέα ή συμπληρωματική δήλωση.
- Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση), με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
- Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.
- Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, καταθέσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.ά.), θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.