Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Βάσεις δύο «ταχυτήτων» με μεγάλη πτώση αλλά και άνοδο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων θα βάλει το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθώς την Παρασκευή 24 ή τη Δευτέρα 27 του μηνός πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με πληροφορίες. Ακόμη και μαθητές με λιγότερα από 5.000 μόρια εκτιμάται ότι θα δουν το όνομά τους στις φετινές λίστες των εισακτέων σε περιφερειακά τμήματα χαμηλής ζήτησης των ΤΕΙ.

Οι βάσεις, πάντως, εικάζεται πως θα παρουσιάσουν «δύο ταχύτητες». Στις σχολές των 2ου και 4ου Πεδίων, δηλαδή στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές, θα υποχωρήσουν, ενώ στις Νομικές, τις Φιλολογίες και τα Τμήματα Ψυχολογίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται άνοδος μέχρι και 200 μόρια, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς.
Σχολές από τον... τόπο τους δήλωσαν φέτος δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι, εξαιτίας της συρρίκνωσης των οικογενειακών εισοδημάτων και της αδυναμίας των γονέων να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι σε άλλη πόλη. «Φέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού έγινε με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα. Αυτό συνέβαινε πάντα, αλλά φέτος ήταν περισσότερο εμφανές από κάθε άλλη φορά», επισήμανε ο εκπαιδευτικός-φροντιστής, Γιώργος Χατζητέγας, εξηγώντας πώς αυτή η ποιοτική διαφοροποίηση στη μέθοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι ικανή να επιφέρει ένα μικρό σεισμό στις βάσεις της εισαγωγής. «Δεν έχει, δηλαδή, πλέον καμία σημασία αν θέλω να σπουδάσω Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανολόγος, Μαθηματικός, Γεωπόνος ή Οικονομικά. Αρκεί να διασφαλίσω την επιτυχία στην πόλη της επιλογής μου», πρόσθεσε ο κ. Χατζητέγας.

Ανω-κάτω οι βάσεις
Οι αλλαγές αυτές στις προτιμήσεις των υποψηφίων πρακτικά σημαίνουν -όπως τόνισε ίδιος- ότι οι περιζήτητες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, που αφορά τους υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη άνοδο στα αστικά κέντρα από αυτήν των τμημάτων της περιφέρειας. «Στα ''ρετιρέ'' του 1ου Πεδίου θα γίνει ...μάχη», παρατήρησε ο κ. Χατζητέγας, ο οποίος προβλέπει άνοδο από 50 έως και 200 μόρια στα Τμήματα Φιλολογίας, Ψυχολογίας και Νομικής των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης εδώ και καιρό λέγεται ότι θα έχουν μειωμένη ζήτηση, αφού οι διορισμοί των δασκάλων στα δημόσια σχολεία γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο. Από τη μελέτη του κ. Χατζητέγα προκύπτει ότι οι βάσεις στα εν λόγω Τμήματα θα καταγράψουν σημαντικές απώλειες (500-1000 μορίων), οι οποίες θα είναι μικρότερες στο κέντρο και μεγαλύτερες στην περιφέρεια. Στα χαμηλόβαθμα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ του 1ου Πεδίου, τα οποία πέρυσι κινήθηκαν στα 10.500 μόρια, προδιαγράφεται μικρή άνοδος από 300 έως 500 μόρια.
«Υπάρχει μία στρέβλωση στο σύστημα που δεν επιτρέπει την κινητικότητα των υποψηφίων μεταξύ των επιστημονικών πεδίων. Για παράδειγμα, ο υποψήφιος της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι εγκλωβισμένος στο 1ο Πεδίο και σε σχολές με υψηλό ανταγωνισμό», υποστήριξε ο εκπαιδευτικός-φροντιστής.

Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές
Καθοδική πορεία εικάζεται ότι θα ακολουθήσουν οι βάσεις στα 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία με τις Φυσικομαθηματικές και τις Πολυτεχνικές Σχολές και η μείωση θα γίνεται περισσότερο αισθητή όσο απομακρυνόμαστε από τα μεγάλα αστικά κέντρα. «Στο 2ο και στο 4ο πεδίο, που επιλέγουν οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. η πτώση την οποία προδιαγράφουν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα είναι μικρότερη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Αντιθέτως, πολλά περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ θα παρουσιάσουν εντυπωσιακές πτώσεις. Η πρόσβαση στα ΤΕΙ των ίδιων επιστημονικών πεδίων θα είναι μια εξαιρετικά εύκολη υπόθεση, καθώς θα απαιτεί λίγες χιλιάδες μορίων για την εισαγωγή», επισήμανε ο κ. Χατζητέγας. Μάλιστα, πιθανολογείται ότι οι βάσεις θα ξεκινούν από τα 4000 μόρια σε περιφερειακά ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης του 4ου Πεδίου.

Στο... ύψος τους οι ΙατρικέςΣτο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας οι Ιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μπορεί να έχουν μια μικρή άνοδο λίγων δεκάδων μορίων, ενώ σε εκείνες της περιφέρειας η τάση εκτιμάται ότι θα είναι πτωτική. Πέρυσι η βάση στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ είχε διαμορφωθεί στα 18.946 μόρια και στην Ιατρική Αθηνών στα 19.153. «Στο 3ο επιστημονικό πεδίο τα περιζήτητα ΤΕΙ των σχολών Υγείας θα κινηθούν μάλλον ανοδικά, καθώς αποτελούν διέξοδο με επαγγελματική αποκατάσταση», σημείωσε ο εκπαιδευτικός-φροντιστής.
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ισοσκελίζονται από τις χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική, όπως εξήγησε ο κ. Χατζητέγας. Με αυτό το δεδομένο οι μεταβολές προμηνύονται οριακές και μόνο η μεγάλη ζήτηση μπορεί να προκαλέσει άνοδο σε Οικονομικές Σχολές, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ίδιο.
Πάντως, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθώς οι βάσεις, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 24 ή τη Δευτέρα 27 του μηνός (η δεύτερη ημερομηνία θεωρείται επικρατέστερη).

Ειδικές κατηγορίες
«Ο άγνωστος x των φετινών βάσεων εισαγωγής είναι ο αριθμός των υποψηφίων που συνωστίζονται στις διευρυμένες ειδικές κατηγορίες των πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων. Ο αριθμός των υποψηφίων αυτών είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιος από πέρυσι, καθώς έχουν αρθεί οι γεωγραφικοί και οικονομικοί περιορισμοί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι βάσεις των ειδικών κατηγοριών θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις βάσεις της γενικής σειράς», τόνισε ο κ. Χατζητέγας, εκτιμώντας ότι οι εντυπωσιακά χαμηλές βάσεις εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών είναι πιθανό να παρατηρηθούν μόνο για περιφερειακά τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Σε ότι αφορά τη συμπλήρωση των φετινών μηχανογραφικών, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Αθήνα δε δελεάζει πλέον όσο στο παρελθόν τους υποψηφίους ορισμένων περιφερειών. «Επί παραδείγματι, οι υποψήφιοι από την ακριτική Θεσπρωτία δε δηλώνουν πλέον την Αθήνα ως τόπο των σπουδών τους, καθώς η Εγνατία Οδός τους οδηγεί γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη. Σε μεγάλο βαθμό οι υποψήφιοι της Θεσσαλίας επιλέγουν πλέον τις σχολές του ομώνυμου πανεπιστημίου, καθώς η Αθήνα φαντάζει πλέον ως μια δύσκολη στη διαβίωση και ακριβή στο κόστος πόλη», κατέληξε.

Εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων
Οι εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού-φροντιστή, Γιώργου Χατζητέγα, για τις φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ως εξής:

1o Επιστημονικό Πεδίο
-Μικρή άνοδος 50 - 200 μορίων των Νομικών, Ψυχολογικών, Φιλολογικών Σπουδών στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη)

-Σημαντική πτώση 500-1.000 μορίων στα Παιδαγωγικά τμήματα. Στο κέντρο θα είναι μικρότερη και στην περιφέρεια μεγαλύτερη.

-Μικρή άνοδος 300-500 μορίων στα χαμηλόβαθμα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα οποία πέρυσι κινήθηκαν στα 10.500 μόρια.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

-Μικρή πτώση 100-300 μορίων στα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο – Πάτρα).

-Σημαντική πτώση 500-700 μορίων σε όλα τα τμήματα της περιφέρειας.

-Μεγάλη πτώση 2000 μορίων σε χαμηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ της περιφέρειας (Ανθοκομίας, Δασοπονίας, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής).

3ο Επιστημονικό Πεδίο

-Μικρή πτώση 150-250 μορίων στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές Σχολές. Ωστόσο, οι Ιατρικές Σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι πιθανό να έχουν μικρή άνοδο λίγων δεκάδων μορίων.

-Πτώση 200-400 μορίων στις μεσαίες σχολές Λογοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια.

-Μικρή άνοδος 200-300 μορίων στα περιφερειακά ΤΕΙ της Νοσηλευτικής, τα οποία θα κινηθούν πάνω από τα 11.500 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

-Πτώση 200-400 μορίων στις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα).

-Μεγάλη πτώση 400-800 μορίων σε όλα τα περιφερειακά τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών και Πληροφορικής.

-Εντυπωσιακή πτώση 2.500 μορίων σε περιφερειακά ΤΕΙ μικρής ζήτησης οι βάσεις των οποίων θα ξεκινούν από τα 4.000 μόρια.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

-Μικρή πτώση 200-300 μορίων στα περιζήτητα Οικονομικά τμήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

-Μεγάλη πτώση 500-700 μορίων στα τμήματα της Οικονομικής Επιστήμης (ΑΕΙ) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΕΙ) στην περιφέρεια.

-Εντυπωσιακή πτώση μέχρι και 2.000 μορίων στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της περιφέρειας (Λογιστικής, Διοίκησης, Χρηματοοικονομικών, Τουριστικών Επιχειρήσεων), οι βάσεις των οποίων θα ξεκινούν από τα 3.000 μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.