Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ιστορική συντριβή για την Άνγκελα Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγράψει μεταπολεμικά το CDU στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία «δείχνουν» τα exit poll, μετά το κλείσιμο της κάλπης στην κρίσιμη για την Άνγκελα Μέρκελ αναμέτρηση της Κυριακής, στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους διατηρούν την πλειοψηφία στο κρατίδιο και σε πολιτικό επίπεδο τη «νομιμοποίηση» να εντείνουν τις πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η στάση των ψηφοφόρων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος που έβγαλαν οι κάλπες σε Γαλλία και Ελλάδα, και οι αναλυτές διαβλέπουν απόρριψη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που προκρίνει η Άνγκελα Μέρκελ ως μόνη λύση στην κρίση χρέους.
Η αναμέτρηση της Κυριακής δεν μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στη Γερμανία, όμως στέλνει ηχηρό μήνυμα εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll που μετάδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν ποσοστό 38% με 39% των ψήφων, διασφαλίζοντας τον έλεγχο της περιφερειακής Βουλής μαζί με τους Πρασίνους που βρίσκονται κοντά στο 12%.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίδας καγκελαρίου φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις το 26% των ψήφων. Εφόσον το ποσοστό αυτό επαληθευθεί και από τα επίσημα αποτελέσματα, θα αποτελεί κατάρρευση για το κόμμα, που το 2010 είχε καταγράψει 35%, καθώς και ιστορικό χαμηλό από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, φαίνεται να καταφέρνει να μπει στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, παρόλο που καταποντίζεται τους τελευταίες μήνες σε εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα, το Κόμμα των Πειρατών δείχνει να συνεχίζει την επιτυχή του πορεία και κερδίζει βάσει των exit poll έδρες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το τέταρτο κατά σειρά γερμανικό κρατίδιο.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι σχημάτιζαν στο κρατίδιο αυτό μια κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής την Χανελόρε Κραφτ.
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και φερόμενος διάδοχος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, παραιτήθηκε από τη θέση του έπειτα από την εκλογική συντριβή.
Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ρέτγκεν, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την πρωθυπουργία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αποδέχθηκε την προσωπική του ήττα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.
«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό» δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ μετά την ήττα του CDU στις περιφερειακές εκλογές. Πάντως, ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.