Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Σπίγκελ: "Akropolis adieu"...


Με 12σέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα κυκλοφορεί αύριο η γερμανική επιθεώρηση der Spiegel. Θρυμματισμένο το ευρώ σε μια ερειπωμένη Ακρόπολη. "Αποχαιρετισμός στο ευρώ"
Με τον τίτλο Akropolis adieu και υπότιτλο «γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ» κυκλοφορεί αύριο η έγκριτη γερμανική επιθεώρηση der Spiegel. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η Ακρόπολη διαλυμένη σε ερείπια και δύο μεγαλύτεροι κίονες, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και έχει θρυμματιστεί το ευρώ.
Το αφιέρωμα του περιοδικού στη νέα όξυνση της ελληνικής οικονομικής κρίσης αποτελείται από 12σέλιδο ένθετο με κύριο τίτλο «Αποχαιρετισμός στο ευρώ» και υπότιτλο «Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα. Η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση».
Το αυριανό τεύχος ανατρέχει σε προηγούμενα αφιερώματα για την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και γίνεται επισήμανση στην αλλαγή στάσης των συντακτών του Spiegel μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι οποίοι τώρα τάσσονται πλέον υπέρ της εξόδους της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Task Force ΕλλάδαΣύμφωνα με το σχέδιο του γερμανικού Υπ. Οικονομικών, όπου εδώ κι ένα χρόνο έχει σχηματιστεί μια ομάδα Task Force Ελλάδα με αντικείμενο το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, το Ταμείο διάσωσης EFSF θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, τα δισεκατομμύρια, με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων διάσωσης, θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Κεντρική Τράπεζα με αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Βοήθεια από τις ΒρυξέλλεςΑκόμα κι αν οι Έλληνες πάψουν να λαμβάνουν βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης, δεν πρόκειται να αφεθούν στην τύχη τους, όπως προβλέπει το γερμανικό Υπ. Οικονομικών. Αν συνεχίσουν να είναι μέλη της ΕΕ, θα δικαιούνται βοήθειας από τις Βρυξέλλες, όπως και τα υπόλοιπα κράτη με δικό τους νόμισμα, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολή κατάσταση. Και τότε αυτή η βοήθεια δεν θα χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Βασισμένο σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Spiegel περιγράφει και τις άμεσες επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα σε περίπτωση εξόδου: μείωση της αξίας του εθνικού νομίσματος ως και 80% σε σχέση με το ευρώ, ύφεση, μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος πάνω από 10%.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.