Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας στον αγροτικό τομέα

Συμφωνία για διμερή συνεργασία στο γεωργικό τομέα υπέγραψαν oι Υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, Κώστας Σκανδαλίδης και της Σερβίας, Dusan Petrovic την Παρασκευή, 30 Μαρτίου στο Βελιγράδι, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στη Σερβία.
Από τα βασικότερα ζητήματα που περιλαμβάνει η Συμφωνία είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην παραγωγή, τη συντήρηση και τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, η συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης καθώς και της διαχείρισης των εδαφών και των νερών αλλά και ο αμοιβαίος σεβασμός της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων των γεωργικών προϊόντων.
Συμφωνήθηκε ακόμη η ενθάρρυνση των εμπορικών ροών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων μεταξύ των δύο χωρών, η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων, η συνεργασία με άλλες χώρες, την Ε. Ένωση και τους Οργανισμούς σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και την υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και των συστημάτων εμπορίας. Στην Συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η ενίσχυση των δράσεων μικτών επιχειρήσεων μεταξύ συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας προϊόντων και εφοδίων.
Για την εφαρμογή της Συμφωνίας οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συσταθεί άμεσα Μικτή Ελληνο – Σερβική Επιτροπή, με εκπροσώπους των δύο Υπουργείων αλλά και συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων, που θα συνέλθει για πρώτη φορά στην Αθήνα, εντός του Απριλίου. Όπως τόνισε ο Έλληνας Υπουργός: «στόχος μας είναι να δημιουργηθούν στενές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Επιδιώκουμε να δώσουμε ώθηση σε μια καλύτερη οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και στις διεξόδους των προϊόντων μας σε εμπορικά δίκτυα, με αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών».
Οι Υπουργοί, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση δήλωσαν την ισχυρή τους βούληση να ενθαρρύνουν τις συνεργασίες αυτές συντονίζοντας τις απαραίτητες δράσεις.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, «με τη Σερβία μας συνδέουν πατροπαράδοτοι και σταθεροί δεσμοί φιλίας, που έχουν εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα. Μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και τον ίδιο γεωπολιτικό χώρο. Οι δυνατότητες διεύρυνσης των συνεργασιών και των οικονομικών μας σχέσεων είναι μεγάλες ενώ η γεωργία είναι ένας τομέας με ιδιαίτερες οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές προεκτάσεις, όπου η συνεργασία μπορεί να αποδώσει αμοιβαία οφέλη. Η υπογραφή της Συμφωνίας καλύπτει πλέον και θεσμικά αυτή τη βούληση των δύο χωρών, αποτελώντας μια σταθερή βάση για την πραγματοποίηση δράσεων που θα ενισχύουν συστηματικά τις διμερείς μας σχέσεις. Η προώθηση των διμερών μας σχέσεων στον τομέα της γεωργίας είναι κεντρική επιλογή, για την τόνωση της εξωστρέφειας και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που αποτελεί και για τις δύο χώρες υψηλή προτεραιότητα».
Από την πλευρά του ο Σέρβος Υπουργός Γεωργίας, δήλωσε: «οι χώρες μας συνδέονται με μακρόχρονους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας για την αγροτική ανάπτυξη, την παραγωγή τροφίμων και τις εμπορικές μας συναλλαγές. Οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες. Κάναμε ένα ουσιαστικό βήμα για να προχωρήσουμε τη διμερή μας συνεργασία στον αγροτικό τομέα, που είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής μας προσπάθειας. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός μας φίλος και εταίρος…». Ο Σέρβος Υπουργός ευχαρίστησε επίσης την ελληνική πλευρά για την ουσιαστική της υποστήριξη στην διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κώστα Σκανδαλίδη στη Σερβία, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.