Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Γερμανία για το πρόγραμμα «Ήλιος»

Την πεποίθηση ότι όσο η κατάσταση στην Ελλάδα εξομαλύνεται - μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI - και όσο επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση - και η σημερινή και η αυριανή - θα παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα και θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται και μαζί της η ρευστότητα που προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, απόψε, στο Βερολίνο, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Συνδέσμου Βιομηχάνων.
«Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά νομίζω ότι περάσαμε έναν σημαντικό κάβο», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο επίκεντρο των συναντήσεων του οποίου βρέθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος "Ήλιος". Ο υπουργός σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει έκτος από το "Ήλιος" και το Πρόγραμμα για το "Ελληνικό". Ειδικά για το πρώτο, τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η δημιουργία της "Ήλιος Α.Ε.", αλλά τα δίκτυα, η εύρεση γης, η απλοποίηση της διαδικασίας και η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για το χρηματοδοτικό σχήμα έτσι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα. «Το πρόγραμμα προχωράει στον βαθμό που υπάρχει αγοραστής και άρα το πλαίσιο για αυτή την αγορά - τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα - είναι αυτό το οποίο τους επόμενους μήνες επιχειρούμε να κλείσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους επόμενους μήνες θα μπορεί να τεθεί το πλαίσιο ώστε να ξεκινήσει η πρώτη φάση. Εάν, διευκρίνισε, αυτό γίνει μέχρι το καλοκαίρι, τότε μπορεί κανείς στο δεύτερο μισό του χρόνου να προχωρήσει στις πρώτες αδειοδοτήσεις και από το 2013 να ξεκινήσει να κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάρκα που θα λειτουργούν από το 2014.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις διαθέσεις των Ευρωπαίων, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση του «Ήλιος», ο υπουργός ΠΕΚΑ παρέπεμψε στις συνέχεις αναφορές του αρμόδιου Επιτρόπου Έτινγκερ στην ανάγκη να ενοποιηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. «Πράγματι, για μια χώρα σαν την Ελλάδα, δεν έχει κανένα νόημα να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ μπορεί να εξάγει ηλιακή ενέργεια. Αυτό είναι αποδεκτό από όλους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 10 δισ. για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» στη δεύτερη φάση του, χρειάζεται απαραιτήτως αυτήν την ενίσχυση από τους ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα νέα διευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία δεν θα αφορούν βεβαίως μόνο το «Ήλιος», θα αφορούν και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ή και μη ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πάντως ότι για να είναι το «Ήλιος» επιτυχημένο μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό με βάση τις τιμές τις αγοράς και εξηγεί ότι η δεύτερη φάση, της πλήρους ανάπτυξης, στοχεύει στην πτώση του κόστους, μέσω της οποίας θα μπορεί η Ελλάδα να πουλήσει σε ανταγωνιστικές τιμές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. «Η πρώτη φάση που είναι η φάση για να αποδείξει κανένας ότι μπορεί να γίνει αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν αυτές οι επιδοτήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση να ανοίξει το εθνικό της σύστημα σε άλλες χώρες, ταυτοχρόνως όμως υπάρχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο με την οδηγία του 2009 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συμφωνίες με κοινά καθεστώτα ενίσχυσης. Εμείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και συζητάμε με τη γερμανική κυβέρνηση για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί κατ' αυτόν τον τρόπο η πρώτη φάση του σχεδίου, όπως και με άλλες κυβερνήσεις», διευκρίνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.