Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Παίζουν με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού - Αναβάλλεται για αύριο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών! - Σαρκοζί - Μέρκελ ΔΕΝ μας έχουν ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη!

- Τα ελληνικά κόμματα διαρρέουν ότι έχουν άλλες 24 ώρες περιθώριο την ώρα που όλη η Ευρώπη μας λέει ότι ο χρόνος μας έληξε!
- Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα η συνάντηση Παπαδήμου - τρόικας
- Συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών - Η τρόικα ζήτησε να μειωθούν επιπλέον 20% οι κύριες συντάξεις!
- Εκπρόσωπος Ρεν: Πηγαίνετε τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα Ισπανίας-Πορτογαλίας
- Μέρκελ-Σαρκοζί: "Οι Έλληνες πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους"
- Ζήτησαν αποφάσεις για να δώσουν χρήματα

Για ακόμα μια φορά ο ελληνικός λαός είναι έρμαιο των επικοινωνιακών παιχνιδιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα παιχνίδια που παίζονται είτε για μικροπολιτικούς λόγους από τους εγχώριους ηγέτες είναι πλέον εμφανή, ενώ την ίδια ώρα, Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί αλλά και ο ίδιος ο Όλι Ρεν, μας λένε ευθέως ότι ο χρόνος μας έχει ήδη τελειώσει.
Μας λένε επίσης ευθέως ότι δεν μας εμπιστεύονται! Πως αλλιώς να εκληφθεί το γεγονός ότι η Μέρκελ ζήτησε οι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους να μπαίνουν σε δεσμευμένο λογαριασμό!
Τώρα λένε ότι λείπει ακόμα 1,3 δισ
Τρόικα και οικονομικό επιτελείο έψαχναν τρόπους το πρωί 1,3 δισ. Αυτό το 1,3 είναι μια τρύπα που στην ουσία οι ίδιοι δημιούργησαν με την απόφασή τους να μειώσουν τον κατώτατο μισθο στον ιδιωτικό τομέα.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί μαζί με τον πρωθυπουργό με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ.Βενιζέλος εμφανίζεται σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών εξοργισμένος με την δήλωση Σαμαρά ότι εκείνος ξεκίνησε διαπραγμάτευση και έτσι διασώθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός.
«Με ποιόν ακριβώς διαπραγματεύθηκε ο κ. Σαμαράς; Ποιος καθόταν απέναντί του, η τρόικα ή οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρωθυπουργός;», έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Κι ενώ οι ηγέτες μας εδώ διαγνωνίζονται ποιός έχει κάνει τα περισσότερα για να σώσει τον ελληνικό λαό, οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους.
Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί αλλά και από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
«Η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια», δήλωσε ο Αλταφάζ. «Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν… η μπάλα είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών», πρόσθεσε.
Κατά την άποψη της Επιτροπής, θα έπρεπε ήδη να είχαν τελειώσει τόσο οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα αλλά και οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους πιστωτές της για το PSI και την αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας το Μάρτιο, είπε ο Αλταφάζ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρος και για τον κατώτατο μισθό: μείωση εδώ και τώρα το μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα. Το είπε φυσικά, άκρως διπλωματικά... Τόνισε, δηλαδή, τη σημασία που αποδίδει η Επιτροπή στο ζήτημα της μείωσης του επιτρεπόμενου κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αναφέροντας πως σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
«Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί μια και καλή», το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του στην Αθήνα ο Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε (αν όχι απείλησε) ότι δε θα υπάρξουν νέα κεφάλαια για την Ελλάδα αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στην Αθήνα.
«Όχι στο νέο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα» είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.
Eκει όμως που πρέπει να σταθεί κανείς είναι σε μια φράση της γερμανίδας καγκελαρίου που μάλλον σημαίνει ότι πλεον ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΣΥΝΗ!
Η κα Μέρκελ ζήτησε να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό οι τόκοι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
"Ο Γάλλος πρόεδρος και εγώ", είπε η καγκελάριος, "θεωρούμε ότι οι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να καταβληθούν σε δεσμευμένο λογαριασμό, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα αυτά θα είναι μονίμως διαθέσιμα" δήλωσε και πρόσθεσε:
"Δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία εάν οι προτάσεις της Τρόικας δεν εφαρμοστούν, οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, ο χρόνος πιέζει πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και δεν καταλαβαίνω ποιο το όφελος των καθυστερήσεων".
Ο Νικολά Σαρκοζί είπε επίσης με νόημα: "Εργαζόμαστε μήνες για αυτή τη συμφωνία και δεν είμαστε σήμερα εδώ για να αποδεχθούμε μια αποτυχία. Τη θέλουμε αυτήν την συμφωνία. Με την ίδια ένταση όμως λέμε, ότι η ελληνική ηγεσία έχει ορισμένες δεσμεύσεις που με σχολαστικότητα θα πρέπει να τις σεβαστεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες και εάν υπάρχει ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το παράδειγμα του Ιταλού κ. Μάριο Μόντι που πετυχαίνει αξιόλογα αποτελέσματα. Είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εμείς θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, τώρα επαφίεται στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος όπου ο καθένας έχει δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις".
Παίρνοντας το λόγο ξανά η καγκελάριος υπογράμμισε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Νικολά Σαρκοζί και πρόσθεσε: "Να το πούμε ξεκάθαρα, και οι δύο θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν δεν καταλήξει [σε συμφωνία] με την Τρόικα. Η θέση μας είναι κοινή και όλη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε γνώμη" κατέληξε η καγκελάριος.

Ο δρόμος για την συμφωνίαΌλα δείχνουν τις τελευταίες ώρες ότι σήμερα το απόγευμα πάμε προς την τελική συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι κάτι παραπάνω από επώδυνη αφού επί της ουσίας σώζεται μόνο ο 13ος και 14oς μισθός (τουλάχιστον αυτό διαρρέεται) όμως σε όλα τα υπόλοιπα θα υπάρξουν δραματικές μειώσεις.
Σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση των δώρων και του επιδόματος αδείας η τρόικα επιμένει στην μείωση τουλάχιστον κατά 20% του κατώτατου μισθού.
Αυτή η μείωση, που θα σημάνει έναν μισθό περί τα 600 ευρώ θα συμπαρασύρει στις επόμενες διαπραγματεύσεις προς τα κάτω όλους τους μισθούς, ουσιαστικά με τη συμφωνία αυτή κάθε μισθός ξεκινάει από 151 ευρώ μεικτά πιο κάτω.
Ως προς τις συντάξεις το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο Κουτρουμάνη για μείωση 15%, ωστόσο η τρόικα απαιτεί μειώσεις ως και 35%.
Εδώ και πάλι φαίνεται ότι θα επιλεγεί η μέση λύση. Δηλαδή όλα δείχνουν ότι θα περισωθούν τα εφάπαξ (αντίδωρο όπως ο 13ος και 14oς) και η μέση μείωση θα είναι περίπου στο 20%.
Ως προς το Δημόσιο οι τροϊκανοί απαιτούν άμεσες απολύσεις 15.000 υπαλλήλων με ταυτόχρονη κατάργηση φορέων και οργανισμών. Ουσιαστικά το “νούμερο” μοιράζεται σε 10.000 από τον στενό και 5.000 υπαλλήλους από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ενώ η Τρόικα επιμένει και μαχαίρι στις συμβάσεις. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η απαίτηση ανεβάζει το ποσό των απολύσεων στις 5.000 απολύσεις από τους 22.500 που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο.
Παράλληλα έχει συμφωνηθεί μια μείωση δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, γεγονός που θα σημάνει και νέα μέτρα τα οποία μένει να δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.