Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη Πάνου Μπεγλίτη εκπροσώπου τύπου ΠΑΣΟΚ στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1» και στον δημοσιογράφο Νικόλα Βαφειάδη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο ΠΑΣΟΚ και στον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη. Καλό μεσημέρι κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλό μεσημέρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχω και μπροστά μου τη δήλωσή σας που λέει, ότι η αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι βασική και θεμελιώδης αρχή των διαπραγματεύσεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει μεγαλύτερη αξία αυτή η άποψή μας, γιατί πρέπει με τρόπο ολοκληρωμένο και συνολικό να αποφασίσουν τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση για το σύνολο των θεμάτων που είναι αυτή τη στιγμή σε διαπραγμάτευση.
Άρα, όλα τα θέματα πρέπει να συμφωνηθούν: τα εργασιακά, τα μισθολογικά, αλλά και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το θέτει όμως το ΠΑΣΟΚ, πάει να πει πως έχει αντιληφθεί πώς κάτι ενδεχομένως εκεί να υπήρχαν κάποιες διαθέσεις άλλες. Υπάρχει κάτι τέτοιο κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι Κυβέρνηση συνεργασίας, συγκυβέρνησης και εθνικής ευθύνης. Άρα, τα τρία κόμματα που συγκροτούν και υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου, πρέπει με τον ίδιο σταθερό και απόλυτο τρόπο να διαπραγματευτούν και κυρίως να υποστηρίξουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητούσαμε προηγουμένως κ. Μπεγλίτη και με την Μαριάνα Πυργιώτη το κατά πόσο οι βουλευτές θα στηρίξουν στη δανειακή σύμβαση στην οποία θα καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση. Ποια είναι η δική σας αίσθηση, έχοντας κα τον παλμό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Οι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, βρίσκονται κάτω από ισχυρή πίεση. Το γνωρίζω γιατί είμαι βουλευτής. Γνωρίζω τις πιέσεις της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή όλοι βρίσκονται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα.
Θεωρώ όμως, τελικά, ότι πέρα και πάνω από κομματικές πειθαρχίες και εσωκομματικούς κανόνες, οι βουλευτές αντιλαμβανόμενοι τα μεγάλα διακυβεύματα αυτής της περιόδου για το μέλλον της χώρας, θα αναλάβουν την εθνική τους ευθύνη και θα υποστηρίξουν αυτό το νέο πρόγραμμα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πάνω από την έννοια της κομματικής πειθαρχίας υπάρχει η εθνική ευθύνη. Είμαστε σε εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, αντιλαμβάνομαι απολύτως όλες τις απόψεις, τις ενστάσεις, τους προβληματισμούς που αισθάνονται οι βουλευτές, γιατί κι εγώ ο ίδιος το έχω βιώσει και το έχω αισθανθεί. Πρέπει όμως σ’ αυτήν την συγκυρία, όπως σας είπα, να δούμε ποιο είναι το μείζον. Ή θα υπερασπιστούμε με όλες τις θυσίες, με όλα τα βάρη την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ως εθνική στρατηγική επιλογή, ή, τελικά, θα συμβάλουμε στο διωγμό, στην αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και το λαό μας.
Αυτό είναι το μείζον διακύβευμα, το μείζον εθνικό δίλημμα χωρίς κανέναν εκβιασμό. Αυτή είναι, δυστυχώς, η ωμή πραγματικότητα την οποία έχουμε να διαχειριστούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η κα Βάσω Παπανδρέου που έχει πει η ίδια το έχει πει, ότι δεν ξαναψηφίζω άλλα μέτρα, θα διαγραφεί δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε αυτά είναι πολύ μικρά, λυπάμαι που το λέω, είναι πάρα πολύ μικρά στα μεγάλα διλήμματα στα οποία έχουμε να απαντήσουμε. Ο κάθε βουλευτής έχει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του και καλούμαστε όλοι σε τούτη την περίοδο, που δεν είναι καθόλου εύκολη σας διαβεβαιώνω, να τοποθετηθούμε με βάση την εθνική μας ευθύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη πιστεύετε ότι, αυτό διαφαίνεται τουλάχιστον από την επιστολή του Προέδρου σας, ότι θέλετε να παραταθεί η ζωή της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Πιστεύετε ότι έχει την κάλυψη και την νομιμοποίηση από κάποια διαδικασία για να γίνει αυτό, για να υπάρξει παράταση της θητείας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Λοιπόν, δύο θέματα. Κατ’ αρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, διατυπώνει αυτήν την πρόταση για την παράταση της εντολής και της θητείας της τρικομματικής Κυβέρνησης Παπαδήμου. Το έχει ξανά υποστηρίξει σε προηγούμενες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο. Το διατυπώνει για μια ακόμα φορά στην επιστολή που εστάλη το Σάββατο το μεσημέρι στον Πρωθυπουργό.
Γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, για το πολιτικό σύστημα, για το κοινό μας μέλλον να υποστηρίξουμε αυτή την Κυβέρνηση και πέραν των ενδεικτικών ημερομηνιών διεξαγωγής των εκλογών, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που καμία Κυβέρνηση μονοκομματική, όπως απέδειξε και η πρόσφατη εμπειρία της δικής μας μονοκομματικής διετούς διακυβέρνησης δεν μπορεί να επιτύχει.
Ακόμα, πιστεύουμε στην παράταση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και για έναν άλλο λόγο. Σε λίγο θα κληθούμε να πάρουμε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις στο Κοινοβούλιο οι τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Φανταστείτε σε ένα μήνα να πηγαίναμε σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα έντασης, αντιπαραθέσεων, και κοινωνικής σύγκρουσης. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να δοθεί χρόνος στο χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη από τα μέτρα τα οποία ξέρουμε μέχρι στιγμής έτσι όπως τα έχετε διαβάσει και εσείς και με τις πληροφορίες βεβαίως που μπορείτε να έχετε, θίγεται καθόλου αυτό που αναφέρει η αριστερά, η πλουτοκρατία ή οι κατέχοντες τέλος πάντων ή πάλι ο λαός και πάλι όσοι παίρνουν ένα μισθό 800,00 – 700,00 € θα την πληρώσουν;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι γεγονός, ότι αυτή η στρατηγική η οποία έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη, η στρατηγική της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, πλήττει τους εργαζόμενους, τις δυνάμεις της εργασίας.
Από εκεί και πέρα χρειάζονται πολιτικές, όπως, παραδείγματος χάρη το εθνικό φορολογικό σύστημα, ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός κοινωνικής δικαιοσύνης και πιστεύω ότι εκεί τα τρία κόμματα μπορούν να συμφωνήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι μην πάμε στο τι χρειάζεται, στο τι υπογράφουμε και τι θα ισχύσει; Γιατί ο κατώτατος πηγαίνει εκεί, οι περικοπές πηγαίνουν στα ταμεία και στα επικουρικά, σε ότι αφορά στους κατέχοντες προβλέπεται κάτι απ‘ αυτή την διαπραγμάτευση που έγινε, αν έγινε, δεν ξέρω, αν έγινε διαπραγμάτευση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:,Η κρίση μας αφορά όλους, η κρίση μας πλήττει όλους. Ασφαλώς υπάρχουν, και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ψηφιστεί, νόμοι και έχουν ληφθεί αποφάσεις που μοιράζουν τις θυσίες και προς τους πλουσίους και προς τους έχοντες. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και συνεχίζεται και μ‘ αυτό το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, που προβλέπει ότι θα κληθούν να πληρώσουν όλοι.
Το θέμα είναι πώς εγγυούμαστε, με ποιους μηχανισμούς, την αναλογική επιβάρυνση όλων των κοινωνικών στρωμάτων εχόντων και κατεχόντων από τη μια πλευρά, μη εχόντων και μη κατεχόντων από την άλλη, ώστε αναλογικά με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης να μπορέσουμε να συμβάλουμε όλοι στην αποτροπή της χρεοκοπίας και στην υπέρβαση της κρίσης.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν είναι στιγμιαίο, δεν είναι συγκυριακό, είναι ένα μόνιμο στοίχημα που αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φτάνοντας χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς στα γραφεία του κόμματός του, είπε, ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαπραγμάτευση. Δηλαδή εσείς δεν κάνατε διαπραγμάτευση μέχρι τώρα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Σαμαράς έχει ένα σοβαρό πολιτικό και στρατηγικό πρόβλημα να διαχειριστεί. Βρίσκεται σε αδιέξοδο ή στρατηγική της αντιμνημονιακής ρητορικής της τελευταίας διετίας. Τους τελευταίους δύο μήνες, με την ανάληψη των κοινών ευθυνών στο πλαίσιο της Κυβέρνησης Παπαδήμου, η στρατηγική αυτή ανατράπηκε.
Τώρα αυτά λέγονται για λόγους εσωκομματικής σκοπιμότητας. Είναι μια προσπάθεια χρυσώματος του χαπιού στην κομματική βάση. Δεν έχουν καμία σημασία, πέρα από το ότι δεν έχουν καμία πραγματική βάση. Γιατί διαπραγμάτευση γινόταν, γίνεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί.
Αλλού είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή καλούμαστε σ’ αυτή τη μοναχική πορεία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουμε την κυρίαρχη στρατηγική που έχει επιβληθεί επί των χωρών της Ευρωζώνης, εννοώ τη γερμανική στρατηγική. Και εκεί, δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί δύναμης, οι πολιτικοί και οι κοινωνικοί συσχετισμοί δύναμης που θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια σ’ αυτή την κυρίαρχη στρατηγική. Εκεί βρίσκεται το θεμελιώδες πρόβλημα, εκεί είναι το στρατηγικό πρόβλημα για όλους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.