Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση έως 40% στους μισθούς, 22% στον κατώτατο και 15% στις επικουρικές Συνταγή ύφεσης και φτώχειας

Τα ολονύχτια παζάρια κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησαν σε συμφωνία για την επιβολή της πιο σκληρής λιτότητας που γνώρισε ποτέ η χώρα ενώ στη διάρκεια των πολύωρων διαβουλεύσεων απειλήθηκε αρκετές φορές η κυβερνητική συνοχή. «Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε λίγες ώρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του Eurogroup που θα επικυρώσει, ουσιαστικά, τη συμφωνία για να προχωρήσει η υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε στις έξι τα ξημερώματα η σύσκεψη του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.
Η συνάντηση ξεκίνησε μετά τη λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή μετά 1 τη νύχτα και διήρκεσε περίπου έξι ώρες.
«Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναχωρώντας από το Μεγάρο Μαξίμου για τη σύνοδο του Eurogroup το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς εάν αυτή η τελευταία του αναφορά σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους αρχηγούς, αναφέροντας ότι «έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα πλην ενός».
Επανέλαβε δε ότι η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα και εξήγησε ότι «όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά τη σύσκεψη, ότι οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και πως υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο έχει κάποια στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν θα υπάρξει σήμερα νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό καθώς σήμερα επίκεινται οι συνεδριάσεις του Working Group και στη συνέχεια του Eurogroup.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η πολύωρη σύσκεψη ήρθε ως συνέχεια της διαφωνίας που σημειώθηκε ανάμεσα στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών και κύριων συντάξεων, ενώ πρόσθεταν ότι ο κ.
Παπαδήμος είχε και σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία «και με τους δυο αρχηγούς».

Δεκαπέντε μέρες διορία για 300 εκατ. ευρώ
Επ' αυτού του ζητήματος και όσον αφορά στην εξεύρεση του ποσού των 625 εκ. ευρώ που βρισκόταν σε εκκρεμότητα, στέλεχος της κυβέρνησης υποστήριζε σε συζήτηση που είχε με πολιτικούς συντάκτες μετά τη σύσκεψη ότι «όπως φαίνεται να διαμορφώνεται, τα μισά από αυτά τα χρήματα "κλείνουν", ενώ τόνιζε πως έχει δοθεί περιθώριο δεκαπέντε ημερών για να εξειδικευτεί από πού θα αντληθεί το υπόλοιπο ποσό».Ειδικότερα, το ίδιο στέλεχος διευκρίνιζε ότι το ποσό των περίπου 300 εκ. ευρώ που «έχει κλείσει», θα αφορά σε περικοπές των συντάξεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχει συμφωνηθεί εάν θα πρόκειται μόνο για τις επικουρικές ή μόνο για τις κύριες ή και για τις δύο.
Σε κάθε περίπτωση, η ίδια κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο να εξεταστεί η εξειδίκευση του τρόπου άντλησης του ποσού των 625 εκ. ευρώ συνολικά, εντός του χρονικού περιθωρίου των δεκαπέντε ημερών.

Συνταγή φτώχειας στο βωμό της ανταγωνιστικότηταςΒίαιη υποτίμηση των αμοιβών τους υποχρεώνονται να υποστούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με το νέο Μνημόνιο, καθώς ο στόχος της τρόικας είναι να καταστούν οι μισθοί των Ελλήνων ανταγωνιστικοί με αυτούς της Πορτογαλίας αλλά και της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και συμφωνήθηκε άμεση μείωση κατά 22% του βασικού μισθού σε όλα τα επίπεδα, μια επιπλέον κατά 10% για όλους τους νέους κάτω των 25 ετών καθώς και το πάγωμά τους στα νέα χαμηλά επίπεδα ώς το 2015.
Επίσης, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, αλλά και οι βασικές συντάξεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες κατά 15% και στον ΟΓΑ κατά 7%.
Επιπλέον, καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ, ενώ έρχονται αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια ώς τα τέλη Ιουνίου και αποχωρούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - και με απολύσεις - 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι ώς το τέλος του χρόνου.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να νομοθετήσει τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα άμεσα, ως προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλίσει τα σωτήρια 130 δισ. ευρώ που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου