Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Έχουν στήσει την Ελλάδα στον τοίχο στο Eurogroup - Δεν πιστεύουν ότι υπήρξε συμφωνία και απαιτούν αποδείξεις

- Απαιτούν οι έλληνες βουλευτές να υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα πριν πάρουν απόφαση
- Οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προαναγγέλουν πως δεν θα βγει απόφαση
- Εκφράζει την κατανόησή της η Μέρκελ για τους έλληνες που πλήττονται και δεν ευθύνονται για την κρίση
- ΔΝΤ: Θετική η συμφωνία αλλά "πρέπει να γίνουν περισσότερα για τα μέτρα"

Πολεμικό χαρακτηρίζεται το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες καθώς οι δανειστές μας μπροστά στις καθυστερήσεις των ελληνικών αρχών φαίνονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και μάλιστα πλέον δεν κρύβουν πως δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα με τίποτα πλέον.
Οι δανειστές μας μη έχοντας καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, δεν τους φτάνει να έχουν μπροστά τους μία συμφωνία για μέτρα, αλλά ζητούν ή μάλλον απαιτούν δεσμεύσεις από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και φυσικά θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία εάν δεν εγκρίνουν τα μέτρα οι βουλευτές και γίνουν νόμος του κράτους.
Το κλίμα των Βρυξελλών εναντίον της Ελλάδας ήταν σαφές και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup. Την εκτίμηση ότι το σημερινό Εurogroup δεν θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 17 χωρών μελών του ευρώ. Κάτι τέτοιο «δεν συνιστά καταστροφή», είπε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα σε βάθος οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που σημειώθηκε στην Αθήνα.
"Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία", σχολίασε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
Από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι μετά από μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγματεύσεων καταλήξαμε σε συμφωνία με την Τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα".
"Έχουμε επίσης καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές ως προς τις βασικές παραμέτρους του PSI. Τώρα χρειάζεται η πολιτική έγκριση των τελευταίων βημάτων από το Eurogroup" κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
«Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα που ήρθαν από την Αθήνα. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη», δήλωσε η Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον.
"Ένα σημαντικό αρχικό βήμα ήταν να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα. Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση", είπε ο Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε "κρίσιμης" σημασίας την ευρεία πολιτική υποστήριξη του προγράμματος. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς στο ΔΝΤ, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, χρειαστήκαμε όλο αυτό το χρόνο για να συζητήσουμε με τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας τα μέτρα ενός πιθανού νέου προγράμματος", σημείωσε, επισημαίοντας ότι "θα πρέπει να γίνουν περισσότερα" όσον αφορά τα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΝα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της κάλεσε την Ελλάδα η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse". Επισήμανε δε ότι κάποια από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα παραμένουν στα χαρτιά.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ειδικά στον στόχο περιορισμού του ελληνικού χρέους στο 120% ως το 2020, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, εξέφρασε την κατανόησή της, καθώς, όπως είπε «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις φέρνουν μεγάλες περικοπές για πολλούς Έλληνες». Την κατανόησή της εξέφρασε εξάλλου η κ. Μέρκελ και για εκείνους οι οποίοι δεν ήταν προσωπικά υπεύθυνοι για την κρίση και τώρα διαδηλώνουν ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.