Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η Βουλγαρία θα κατασκευάσει νέο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό "Κοζλοντούι"

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να κατασκευάσει νέο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι». Ο αντιδραστήρας θα είναι ισχύος 1000 μεγαβάτ και ενδιαφέρον για το σχέδιο εκδήλωσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επενδυτές. Ο στόχος είναι η νέα μονάδα να υποκαταστήσει τους τέσσερεις μικρούς αντιδραστήρες ισχύος 440 μεγαβάτ, που κλείσθηκαν.
Θα υπενθυμίσουμε ότι η Βουλγαρία συμφώνησε να κλείσει τις τέσσερεις μονάδες για να εκπληρώσει ένα μέρος των προϋποθέσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Τώρα στον πυρηνικό σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες 1000 μεγαβάτ ο καθένας, που παράγουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Παρά το κλείσιμο των μικρών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι», η Βουλγαρία δεν εγκατέλειψε τον στόχο της να αναπτύσσει την πυρηνική ενέργειά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει εμπειρία 35 χρονών στην εκμετάλλευση πυρηνικών εγκαταστάσεων και διαθέτει υψηλά καταρτισμένα στελέχη. Από την άλλη, σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα παρατηρείται αναγέννηση των πυρηνικών τεχνολογιών. Το σχέδιο κατασκευής νέου αντιδραστήρα στον σταθμό υποστηρίζεται τόσο από την κυβέρνηση, όσο από τους ειδικούς.
Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα ισχύος 1000 μεγαβάτ δουλεύεται εντατικά, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ σχολίασε ότι έχουμε τις απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις για την κατασκευή του.
Μια ομάδα εργασίας τώρα κάνει έρευνα, ο σκοπός της οποίας είναι να εκτιμήσει και θα αναλύσει την κατάσταση των κλειστών αντιδραστήρων. Ο διευθύνων σύμβουλός του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» Ντιμίταρ Άγγελοφ υπενθύμισε ότι το 2002 διακόπηκε η λειτουργία των πρώτων δύο μονάδων και το 2006 κλείστηκαν και οι μονάδες 3 και 4. Εκείνος κατηγορηματικά υποστηρίζει την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα.
«Με τις υποδομές που διαθέτουμε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό θα κοστίζει 2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου», είπε σε συνέντευξη για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο διευθύνων σύμβουλος του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» Ντιμίταρ Άγγελοφ. «Το προτέρημα είναι ότι ο σταθμός θα συμμετάσχει στο σχέδιο με τις εγκαταστάσεις των κλειστών αντιδραστήρων, που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την κατασκευή της νέας μονάδας. Ο επενδυτής θα κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις. Επενδυτής όμως δε θα είναι ούτε το Δημόσιο, ούτε ο πυρηνικός σταθμός «Κοζλοντούι».
Στην ερώτηση αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το σχέδιο ο κ Άγγελοφ απάντησε: «Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επενδυτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το σχέδιο. Από κοινού με τον πυρηνικό σταθμό θα γίνουν λεπτομερείς αναλύσεις για τις ανάγκες της ενεργειακής αγοράς και τις προοπτικές της περιοχής. Ο στόχος είναι να εκτιμηθεί κατά πόσο η κατασκευή ενός ή δύο αντιδραστήρων θα είναι σκόπιμη από οικονομικής άποψης.»
Όσον αφορά την ενεργειακή αγορά κάποιοι ειδικοί προβλέπουν συρρίκνωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άλλοι υποστηρίζουν ότι μετά το τέλος της κρίσης θα αυξηθεί η ζήτηση. Ταυτόχρονα στην περιοχή κατασκευάζονται νέες ανταγωνιστικές μονάδες.
«Το σχέδιο μας θα είναι ανταγωνιστικό, επειδή θα χρησιμοποιήσουμε τις ήδη κατασκευασμένες υποδομές, τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και στελέχη. Ελπίζουμε το σχέδιο να έχει καλές προοπτικές για επενδύσεις.»
Τι είδος θα είναι ο αντιδραστήρας που θα εγκατασταθεί, ποιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιήσει η Βουλγαρία: «Θεωρούμε ότι ο αντιδραστήρας πρέπει να είναι ευρωπαϊκός ή αμερικανικός τέταρτής γενιάς. Τώρα στον σταθμό λειτουργούν δύο ρωσικές μονάδες ισχύος 1000 μεγαβάτ η καθεμία. Πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση και προστασία των ενδιαφερόντων του βουλγαρικού ενεργειακού τομέα.»
Πηγή: Βουλγαρική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.