Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Ο Πυρρίχιος χορός

Γράφει ο Κώστας Μπούζας
Αναμφίβολα ο ονομαζόμενος Πυρρίχιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ωραιότερους χορούς και επιπλέον έλκει την προέλευσή του από τα βάθη της αρχαιότητας. Υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά, επικρατέστερη όμως φαίνεται να είναι αυτή που τοποθετεί την γέννησή του, την εποχή της πολιορκίας της Τροίας. Ο Όμηρος συγκεκριμένα αναφέρει στην Ιλιάδα, ότι, όταν σκοτώθηκε ο Πάτροκλος, ο Πύρριχος που ήταν αχώριστος φίλος του, για να σβήσει τον αβάσταχτο πόνο του, άρχισε να χορεύει γύρω από το άψυχο κορμί του φίλου του. Ακολούθησε χορός του ίδιου μαζί με άλλους μαχητές, γύρω από την φωτιά που άναψαν για να κάψουν το σώμα του νεκρού.

Στο συμβάν αυτό ήταν παρών κι ο Αχιλλέας, ο οποίος διέταξε να τελούνται έκτοτε αγώνες προς τιμήν του Πατρόκλου. Με την σειρά του ο επικήδειος χορός πέρασε στην παράδοση με το όνομα Πυρρίχη ή Πυρρίχιος. Αυτός χορευόταν πάντα με τη συνοδεία λύρας ή αυλού, οι δε χορευτές, οι πυρριχιστές, έφεραν ασπίδα, δόρυ ή ξίφος και κατά την διάρκειά του εμιμούντο τις επιθετικές και τις αμυντικές κινήσεις της μάχης.
Όταν λοιπόν κάποιος σήμερα χορεύει τον Πυρρίχιο χορό, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ακολουθεί τα ίχνη της ιστορίας και να διαιωνίζει.

Ιστολόγιο του Κώστα Μπούζα: http://bouzaskostas.blogspot.com/

1 σχόλιο: