Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πώς θα εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες Τι προβλέπει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσες οφειλές που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο

Μια νέα ευκαιρία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς το Δημόσιο έχουν περίπου 900.000 οφειλέτες, μέσω της νέας ευνοϊκής ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και η οποία προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, που την Τρίτη παίρνει τον δρόμο για ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος. Όπως προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου, το οποίο έλαβε το πράσινο φως κατά τη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα λάβουν διορία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση εξόφλησής τους στις εφορίες ή στα τελωνεία ακόμη και σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ, όσοι υπαχθούν, θα μπορούν να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.
Σύμφωνα με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, υπάρχει δυνατότητα καταβολής των οφειλών ως εξής:
- εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής,
- σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων,
- σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων,
- σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων,
- σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων,
- σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου, μέσω της παραπάνω ρύθμισης, είναι να δώσει ισχυρό κίνητρο στους οφειλέτες, προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 42 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών, από τα οποία η τρόικα θεωρεί πως τα 8-10 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.