Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τοποθέτηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και τις ανάγκες της αγοράς

Η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση, επί της οποίας η κυβέρνηση Παπαδήμου θα σχεδιάσει τις πολιτικές παρεμβάσεις της, έτσι ώστε να επαναφέρει εκτός από ελπίδες, την εμπιστοσύνη, τις καταθέσεις και την ομαλή λειτουργία του κράτους σε εσωτερικό και εξωτερικό.
Κατανοούμε ότι η νέα κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί το επόμενο τρίμηνο λεπτές ισορροπίες, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εκτός από μεταβατική και πολυπληθής οφείλει να είναι αποφασιστική, διεκδικητική και αποτελεσματική στις ενέργειές της. Οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα και τα προβλήματα καθυστερήσεις σε μια αγορά που σβήνει καθημερινά, σε μια αγορά που βάζουν λουκέτο 4000 επιχειρήσεις το μήνα, σε μια αγορά που δεν κυκλοφορεί χρήμα, αφού ένας στους τέσσερεις Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο έτερος ένας στα όρια και οι δυο στους τέσσερεις τρώνε από τα έτοιμα.
Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού είναι λογικό να έχουν άμεσες προτεραιότητες την εκταμίευση της 6ης δόσης, την έγκριση του προϋπολογισμού και βεβαίως την έναρξη των διαπραγματεύσεων της νέας δανειακής σύμβασης για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Από την πλευρά της αγοράς, οι βασικές ανάγκες είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης, ανάπτυξης, απασχόλησης, ρευστότητας και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι η μείωση των φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η εφαρμογή ενός υγιούς, δικαίου και με διάρκεια εθνικού φορολογικού συστήματος.
Πάγια θέση της ΕΣΕΕ στους εκάστοτε ανασχηματισμούς είναι η διατήρηση του πολιτικού προσωπικού στα παραγωγικά υπουργεία, αφού οι μεταβολές δημιουργούν συνήθως σύγχυση, καθυστερούν τη λειτουργία των υπηρεσιών και ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο στην ενημέρωση και προσαρμογή των νέων υπουργών. Υπό αυτή την έννοια, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι στα υπουργεία που έχουμε ξεχωρίσει μια αγωνιώδη προσπάθεια και θετικές παρεμβάσεις δεν έχουμε αλλαγές αλλά προσθήκες νέων προσώπων στη σύνθεσή τους.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι το ελληνικό εμπόριο δεν ξεχνά τα καταστροφικά μέτρα του πρώτου μνημονίου, ούτε αποδέχεται τα λανθασμένα φορολογικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου, ενώ γνωρίζει ότι πολλά από τα μέτρα του νέου μνημονίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ψηφίστηκαν ήδη στο πολυνομοσχέδιο. Τούτη, όμως, τη δύσκολη ώρα, οι Έλληνες έμποροι οφείλουμε να στηρίξουμε τη χώρα μας απέναντι στους δανειστές της και επιλέγουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην κοινωνική συναίνεση, την εργασιακή ειρήνη, την πολιτική σοβαρότητα και την οικονομική σταθερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.