Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή Τονικίδη προς αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Σαχινίδη

"Πρώτο και μέγιστο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η διάσωση των εναπομεινάντων επιχειρήσεων του ακριτικού μας Νομού", υπογραμμίζει σ` επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Σαχινίδη, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου, Π. Τονικίδης. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Κύριε Υπουργέ,
Στις 25/04/2007 η 25η Διεύθυνση κίνησης κεφαλαίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενέκρινε την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης του ΥΠ.ΟΙΚ. με αριθμό 2/27281/0025/8-8-2006, των οποίων χρήση έκαναν πολλές επιχειρήσεις του νομού μας υπαγόμενες στο ειδικό αυτό καθεστώς. Συγκεκριμένα πολλές εταιρίες κατήρτισαν αντίστοιχες τραπεζικές συμβάσεις, οι οποίες προέβλεπαν συνεχείς και διαδοχικές εξαμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις.

Στις 30/06/2010 η 25η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εξέδωσε απόφαση με Αρ. Πρ. 2/31728/0025 με βάση την οποία οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. με αριθμό 2/27281/0025/8-8-2006 μπορούν να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των οφειλόμενων δόσεων για χρονικό διάστημα από 01/01/2010 έως 31/12/2013 με αντίστοιχη επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων μέχρι την 31/12/2022. Οι συμβατικοί τόκοι του έτους 2010 κεφαλαιοποιούνται την 31/12/2010.
Στις 17/08/2010 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 141 τεύχος πρώτο o ν.3871/2010, όπου το άρθρο 39 αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Υπουργείο Οικονομικών … ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Η ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ».
Τούτο όμως δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόβλημα σε κάποιες εταιρίες, που υπήχθησαν στο εν λόγω καθεστώς και είναι εισηγμένες στην εναλλακτική αγορά του Χ.Α.Α. Και τούτο διότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της 25ης Διεύθυνσης δεν τις εντάσσουν στην ευνοϊκή ρύθμιση-επιμήκυνση του παραπάνω δανείου με αιτιολογία ότι δεν καλύπτονται νομικά να το κάνουν. Συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί το μέλος μας, η εταιρία ΝΤΟΠΛΕΡ Α.Β.Ε.Ε, η οποία υπήχθη στο ειδικό καθεστώς της ρύθμισης του 2007, αλλά η αίτηση της για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής παρέλκει με την προαναφερόμενη δικαιολογία. Τούτο δε συμβαίνει, ενώ με σχετική γνωμοδότηση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει απαντήσει ότι η εναλλακτική αγορά δεν θεωρείται ότι είναι οργανωμένη. Ομοίως έχει αποφανθεί και το Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που επιλήφθηκε αντίστοιχου ερωτήματος που απευθύνθηκε από την 25η Δ/νση του Υπουργείου Οικονομικών.
Παρά ταύτα μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει, με αποτέλεσμα λόγω της πιθανής απώλειας της ευνοϊκής ρύθμισης να απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα ενός μέλους, που έχει και πλούσιο εξαγωγικό έργο. Πιστεύουμε ότι κοινή πεποίθησή μας είναι πως το πρώτο και μέγιστο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η διάσωση των εναπομεινάντων επιχειρήσεων του ακριτικού μας Νομού.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως το δυνατό συντομότερο επιλυθεί το ζήτημα και να αποφευχθούν περαιτέρω γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.