Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

"Κούκλα" πάλι το Κιλκίς από την Παρασκευή

Για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Kιλκίς διοργανώνει το μοναδικό για την Ελλάδα Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, το οποίο θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Οκτωβρίου.  Φέτος συμμετέχουν δεκαέξι χώρες: Ιταλία, Βραζιλία, Χιλή, Ελβετία, Ισπανία, Ρωσία, Αυστραλία, Πολωνία, Αργεντινή, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ελλάδα, και καθημερινά θα δίνονται δύο ή τρεις παραστάσεις (Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με πληροφορίες για κάθε παράσταση και για τους συντελεστές της). 

Οι πρωινές παραστάσεις, που απευθύνονται στους μαθητές με εισιτήριο 4 ευρώ, ενώ για άτομα με ειδικές ανάγκες η είσοδος είναι ελεύθερη, θα αρχίζουν στις 09:00 και στις 11.00. Οι περισσότερες παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Kιλκίς, ενώ μερικές στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς και σε νηπιαγωγεία οικισμών του δήμου.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν την 3η Ελληνική Συνάντηση Νέων Κουκλοπαικτών, Εργαστήριο για το Κοινωνικό Θέατρο (για 60 μαθητές), τρία σεμινάρια / εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές, εργαστήρια στα δημοτικά σχολεία του Κιλκίς, τρία Master Class, έκθεση με την "ιστορία του Κουκλοθεάτρου στις 5 ηπείρους" και διημερίδα για το Κοινωνικό Θέατρο. 
Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ Κυριακή 2 Οκτωβρίου
Ώρα 19:30 Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς
• Χαιρετισμοί από οργανωτές και καλεσμένους
• Αξιολόγηση και απολογισμός της 3ης Συνάντησης Νέων Κουκλοπαικτών
-Παράσταση από τον Ιταλικό θίασο Teatro Necessario με το έργο «Στο νέο κουρείο του Καρλόνε»
Ώρα 22:00 Έξω από το Δημαρχείο
Συναυλία με τους Motel Selenik

ΠAIΔIKOΣ ΔIAΓΩNIΣMOΣ Kαθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διεξάγεται παιχνίδι-διαγωνισμός, με τίτλο «Αναζητώντας τον κύριο Κ», στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όσοι μικροί θεατές θέλουν. Στην τελετή λήξης, μετά από κλήρωση, θα δοθούν δώρα στους νικητές του διαγωνισμού.

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΒΙΤΡΙΝΩΝ
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα στολιστούν με κούκλες διάφορα καταστήματα της πόλης, ώστε να συμμετέχει και το εμπορικό κομμάτι του Kιλκίς σ’ αυτή τη γιορτή έκφρασης και δημιουργίας.
Πληροφορίες:
Από τις 8:00 πμ έως τις 02:30 μμ:
κ. Σοφία Κεσίδου 23413-52158
κ. Δάφνη Παπαδοπούλου 23413-52159
κ. Βάσω Αγαπίδου 23413-52160
Για επισκέψεις σχολείων στις παραστάσεις κ.Παπαδοπούλου, 23413-52159
Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς
Γ.Καπέτα 17, 61100 Κιλκίς, Τ. 23413 52107, F: 23413 52159
Xουάνχο Kοράλες, Kαλλιτεχνικός Διευθυντής: 6977 635606
Τιμές εισιτηρίων: ομαδικό €4, παιδικό €5, ενηλίκων €8. Διαρκείας: παιδικό €25, ενηλίκων €45


Παραστάσεις στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς
Παρασκευή 30/09 στις 22:30
Σάββατο 01/10 και Κυριακή 02/10 στις 11:00 (Πλατεία Ειρήνης)

Bence Sarkadi (Ουγγαρία)
«Οι Μαριονέτες της Βουδαπέστης»
Διάφορα στυλ Κουκλοθεάτρου,
Διάρκεια: 35 λεπτά, από 6 ετών και πάνω 


Η παράσταση
Η παράσταση, με τίτλο «Οι Μαριονέτες της Βουδαπέστης», φέρει μια σειρά από διαφορετικές μαριονέτες σε ένα κύκλο σύντομων ιστοριών που συνοδεύονται από μουσική. Η παράσταση είναι χωρίς λόγια και είναι εξαιρετική, διότι ο κατασκευαστής-κουκλοπαίκτης χρησιμοποιεί μια καλλιτεχνική γλώσσα και ένα κόσμο μορφών πολύ χαρακτηριστικό της Κεντρικής Ευρώπης αλλά με κάθε κούκλα, δημιουργεί κάτι νέο. «Οι Μαριονέτες της Βουδαπέστης”, με μια σειρά από μοναδικές και εφευρετικές μαριονέτες, είναι ένα γεγονός σχεδιασμένο για να διασκεδάσει ακροατήρια όλων των ηλικιακών ομάδων (8 έως 108 ετών).

Ο καλλιτέχνης Ο Bence Sarkadi είναι ένας κουκλοπαίκτης από την Ουγγαρία. Ξεκίνησε να δουλεύει με μαριονέτες το 1999. Ξεκίνησε περιοδείες παραστάσεων με μια μαριονέτα το 2007 και έχει μέχρι στιγμής δώσει παραστάσεις στην Ουγγαρία,την Ελλάδα,την Κύπρο, το Βέλγιο, την Κολομβία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Ουκρανία, την Ισπανία, την Αυστραλία, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα.
Του έχουν απονέμει:
Βραβείο «Michel Indali» για καλύτερη παράσταση – Ουγγαρία,2010
Νικητής του βραβείου «Adelaide Fringe Puppetry» - Αυστραλία,2010
Βραβείο «Children’s Jury» για καλύτερη παράσταση – Σλοβενία,2009
Βραβείο «Luk Vincent» για νεαρό ταλέντο – Βέλγιο, 2008


Κυριακή 02/10 στις 19:30. Τελετή έναρξης.
Δευτέρα 03/10 στις 09:00 και στις 11:00

Teatro Necessario (Ιταλία)
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
«Στο νέο κουρείο του Καρλόνε»
Μουσική Παντομίμα,
Διάρκεια: 60 λεπτά, από 6 ετών και άνω, χωρίς Λόγια
Με τους: Leonardo Adorni, Jacopo Maria Bianchini, AlessandroMori
Σκηνοθεσία: Mario Gumina
Η παράσταση
Στο σημερινό «φτωχό» επαρχιακό κουρείο υπάρχουν ορθογώνιοι καθρέφτες θαμποί από το πέρασμα του χρόνου και γεμάτοι γρατσουνιές, παλιές καρέκλες που τρίζουν, σκουριασμένα εργαλεία, μυρωδιά από γράσο και ανυπόμονοι πελάτες που περιμένουν τη σειρά τους σιωπηρά. Αλλά μόλις μισό αιώνα πριν, το κουρείο ήταν το αγαπημένο στέκι των αντρών. Ένα μέρος όπου μπορούσαν να συζητήσουν ελεύθερα για τις επιχειρήσεις και τις ιδέες τους. Εκεί έβρισκαν μουσική, καφέ και τα ανέκδοτα του έμπιστου κουρέα Balzani. Με λίγα λόγια, το κουρείο αποτελούσε νευραλγικό σημείο της χώρας.
Η κύρια ιδέα της παράστασης είναι να αναπαράξει την ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών που δεν είναι τόσο μακρινές και κατά τις οποίες ο κουρέας τραγουδούσε, σέρβιρε ποτά και συμβούλευε... Με άλλα λόγια, ψυχαγωγούσε τους «προσκεκλημένους» του. Και βέβαια περιποιόταν τα μαλλιά και το μούσι τους. Στο παιχνίδι, το σκηνικό είναι το ίδιο το κουρείο που ζωντανεύει από τρεις υποψήφιους κουρείς και μια γεμάτη αίθουσα αναμονής. Το ακροατήριο καθορίζει τα όρια του χώρου και στη συνέχεια μεταβάλλεται σε ζωτικό μέρος του π.χ. της παράστασης.
Η παράσταση διαδραματίζεται την ώρα της αναμονής. Περιμένοντας τον πελάτη, οι κουρείς ξεγελούν το χρόνο και επιδίδονται σε ασυνήθιστες επιδείξεις των δεξιοτήτων τους, πράγμα αναμενόμενο από το θεατή που «ισορροπεί» χωρίς να φοβάται για το χειρότερο. Η αναμονή οδηγεί σε μια βαθύτερη κρίση ταυτότητας καθώς «το να είσαι κουρέας» σημαίνει «ότι έχεις πελάτη» όπως αντίστοιχα «το να είσαι ηθοποιός» σημαίνει «ότι έχεις ακροατήριο».
Μάγοι-ιερείς και γιατροί, πραγματικοί καλλιτέχνες αποφασισμένοι να περιποιηθούν οποιοδήποτε πρόβλημα στο κρανίο υπό τον ήχο της λοσιόν, κουρείς / περήφανοι μουσικοί επιδεικνύουν το ταλέντο τους... βέβαιο σημάδι ότι ο πελάτης θα βγει έξω καθαρός και ήρεμος, αναζωγονημένος στο σώμα και εξυψωμένος στο πνεύμα.
Ο Θίασος
«Αναγκαίο θέατρο»…αναγκαίο βέβαια, περισσότερο για εμάς τους ιδίους που το κάνουμε κάθε μέρα, γιατί από αυτό ζούμε, γιατί πάντα πιστεύαμε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί ένας δρόμος για να πειραματιζόμαστε και να αφήνουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας να καλπάζουν ελεύθερες
Και υπάρχουν φορές που μας έρχεται η ιδέα ότι είμαστε και εμείς λίγο αναγκαίοι απέναντι στο παιδικό χειροκρότημα, στο χαμόγελο ενός ηλικιωμένου, ή στο μεταδοτικό γέλιο μιας κυρίας που καθόταν στην δεύτερη σειρά.
Αλλά αυτά είναι μονό στιγμές, και δε θα καβαλήσουμε το καλάμι για πράγματα τόσο ασήμαντα!. Αλλά ακόμη και μικρά να είναι, πιστεύουμε ότι κάθε μέρα που περνά είναι πάντα πιο αναγκαία… 


Δευτέρα 03/10 στις 20:00
Τρίτη 04/10 στις 09:00 και στις 11:00

 TEATRO DE LA PLAZA. Βραζιλία
“Μάγος Κατά λάθος”
Θέατρο με κούκλες και ηθοποιό,
50 λεπτά, από 6 ετών και άνω, χωρίς Λόγια
Η παράσταση
Ο Μιγκέλ, ο επιστάτης του θεάτρου, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το κοινό για την ξαφνική διακοπή της παράστασης, αλλά η περιέργεια του, τον εμπλέκει σε μια μαγική ιστορία. Η παράσταση είναι ένας απλός φόρος τιμής στα διάφορα είδη των μάγων και των χαρακτηριστικών κόλπων τους στην ιστορία.Ο Μέγας Patrick, είναι ένας τυπικός θαυματοποιός με ψηλό καπέλο, μαύρο φιογκάκι και μαγικό ραβδί. Ο Καθηγητής Boff είναι ένας επιστήμονας, ο οποίος κυριαρχεί στις δυνάμεις της φύσης - της βαρύτητας, της ηλεκτρικής ενέργειας και των τριών διαστάσεων. Η μυστηριώδης Κινέζα μάγος Chung Ling Yu, και άλλοι χαρακτήρες απο την Ιστορία Της Μαγείας με τα μυστηριώδη κόλπα τους εξέπληξαν γενιές στο βάθος του χρόνου.

Ο θίασος
Ο θίασος «Teatro de la Plaza" ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1983, με ένα ρεπερτόριο βασισμένο σε λαϊκά παραμύθια, ερμηνεύοντας σε θέατρα, κλαμπ, πάρκα, δρόμους, νοσοκομεία και σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.Κατά τα πρώτα χρόνια πειραματίστηκε με τις διάφορες τεχνικές του κουκλοθεάτρου, σκιά, black light, γάντι, ράβδος, κλπ.. Στη δεκαετία του 90 άρχισε την έρευνα πάνω την κίνηση των αντικειμένων προκειμένου να την χρησιμοποιήσει στα έργα του.Το 2000 εδράζει στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου αρχίζει μια νέα φάση της έρευνας, συμπεριλαμβάνοντας στις παραστάσεις του την τεχνολογία των ρομποτικών εφέ κίνησης.Για την ακρίβεια έχει ενσωματώσει τη μαγεία στις παραστάσεις του, δημιουργώντας παραστάσεις που συνδυάζουν τις πιο διαφορετικές τεχνικές βασισμένες στην θεατρική αφήγηση.Από την ίδρυση του, έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του (Αργεντινή) σε περίπου 15 διεθνή φεστιβάλ και τη Βραζιλία σε περισσότερα από 40 φεστιβάλ σε τέσσερις ηπείρους. Λαμβάνει πολυάριθμα βραβεία για τη δουλειά του. 


Τρίτη 04/10 στις 20:00
Τετάρτη 05/10 στις 09:00 και 11:00

 Circoforum di Renato Curci, Ιταλία
“Ridi, ridi” (Γέλα, γέλα)
Παράσταση με έναν ηθοποιό
Οπτικό θέατρο με αντικείμενα και παντομίμα
50 λεπτά, από 8 ετών και άνω.
Γραμμένο και εκτελεσμένο απο τον Renato Curci.
Η παράσταση
Ο Renato Curci δημιουργεί μικρές ιστορίες με κωμική και ποιητική γλώσσα. Πολλές φορές οι ιστορίες είναι χωρίς λόγια και έτσι χρησιμοποιεί τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος.Ο καλλιτέχνης ζει σε μια συνεχόμενη δημιουργική εξέλιξη. Δημιουργεί αστείες φωτογραφίες στις οποιές τα σχήματα,το θέατρο και η μιμική τέχνη συνδιάζονται με ποίηση,χιούμορ και αίσθηση του παραλόγου.
Ο ηθοποιός,μίμος και κλόουν συνδιάζει διάφορες καταστάσεις,σκηνικά παιχνίδια,μιμική και παντομίμα ,με λίγα σχόλια, βασισμένα στο χιούμορ και τα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής, πολύ συχνά συνοδευόμενος από άλλους ηθοποιούς.Ο καλλιτέχνης δημιούργησε ένα πρωτοπόρο θεατρικό μονοπάτι, έξω από τους παραδοσιακούς κανόνες, σε έναν στρόβιλο εικόνων και ήχων, όπου η φαντασία και το χιούμορ επικρατούν.Δεν υπάρχει μεγάλη πλοκή, παρά μόνο μια ευφυής ένταση σε συνδιασμό με την επιθυμία να εκπλήξει και να οδηγήσει το κοινό σε έναν κόσμο ασταμάτητης μαγείας.
Με μοναδικό σκοπό: να μεταφέρει το συναίσθημα και την ευτυχία του «να ζει κανείς» στο κοινό. Η παράσταση δεν είναι μόνο μια επίδειξη θεατρικών ικανοτήτων (χρήση της φωνής, παντομίμα,κουκλοθέατρο) αλλά και το αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου σπουδών βυθισμένης στον κόσμο των κλόουν και άλλων θεατρικών τεχνών.
Ο καλλιτέχνης
Renato Curci
Επαγγελματίας ηθοποιός από το 1981, πτυχιούχος με άριστα στη σύγχρονη λογοτεχνία, συγγραφέας (μέλος της Ιταλικής Εταιρείας Συγγραφέων και Εκδοτών), κωμικός και σκηνοθέτης (σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ...). Το 1981 συναντήθηκε με τον καλλιτέχνη της παντομίμας Hugo Suárez, με τον οποίο επρόκειτο να δημιουργηθεί μια έντονη επαγγελματική εταιρική σχέση και ο οποίος τον εισήγαγε στον κόσμο της παντομίμας και τoυ οπτικού θεάτρου.
Το 1983, στο Παρίσι, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Théâtre Forum (μέθοδος Augusto Boal).
Από κει και πέρα, είχε εμπειρίες την μία μετά την άλλη, δίνοντας παραστάσεις και μαθαίνοντας,αποκτώντας επαφή με τις πιο ποικίλες θεατρικές τεχνικές. Από το καμπαρέ βασισμένο στην μιμική και το grammelot μέχρι το οπτικό θέατρο, σε μια ατελείωτη ένταση
μεταξύ του πειραματισμού των ανύπαρκτων γλωσσών, της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας και της κοινωνικής δέσμευσης.
Στη Λίμα, το 2004, δημιούργησε με τον Hugo Suarez την εταιρεία La Santa Rodilla, και την παράσταση Manologias, μια παράσταση χωρίς λόγια που είχε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, και συνεχίζει να ταξιδεύει στα διεθνή φεστιβάλ κουκλοθέατρου σε όλο τον κόσμο.
ΒΙΒΛΙΑ: Teatro di Liberazione, Edizioni La Meridiana, 2011, Molfetta (Μπάρι).


Τετάρτη 05/10 στις 20:00
Πέμπτη 06/10 στις 09:00 και στις 11:00
Παρασκευή 07/10 στις 22:30 (για ενηλίκους)

 Σάββατο 08/10 στις 11:00 στην Πλατείς Ειρήνης (Θέατρο Δρόμου)
Luca Regina, Jessica Arpin & Friends (Ιταλία, Βραζιλία, Χιλή)
“Roccoco Circus”
Μουσικό - θεατρική παράσταση τσίρκου, κωμική μαγεία, ακροβατικά και κλόουν
Διάρκεια: 60 λεπτά, από 6 χρονών και άνω, χωρίς λογια
Η παράσταση
Ο Luca Regina,ένας ηφαιστειώδης σόουμαν, και η Jessica Arpin,η όμορφη βοηθός του,παρουσιάζουν μια εκρηκτικά κωμική παράσταση που επικαλείται την ατμόσφαιρα του βαριετέ και του ιταλικού θεάτρου.
Ένας εκρηκτικός συνδυασμός ζωντανής κωμωδίας και δεξιοτεχνίας τσίρκου σε εναλλαγή με φαντασμαγορικές χορογραφίες που κόβουν την ανάσα καθώς και την εντυπωσιακή παρουσία της σταρ μας, Lila Oh. Τα κωμικά και κλοουνίστικα νούμερα της Lila Oh, κάνουν έναν θεαματικό συνδυασμό με τα λαμπρά ακροβατικά πάνω στο χαλαρό σκοινί της Saphorina και τα ταχύτατα νούμερα του “hula hop” της Βeky. Το εκκεντρικό βαριετέ “Roccoco” εγγυάται τρελή διασκέδαση τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς.

Οι καλλιτέχνες
Το “Roccocò” γεννήθηκε από μια καλλιτεχνική συνεργασία ανάμεσα στον Luca Regina και στην Jessica Arpin: Δύο εκλεκτούς καλλιτέχνες, οι οποίοι με τα σόλο νούμερα τους αλλά και με άλλους θιάσους, έχουν δώσει παραστάσεις ανά τον κόσμο, από την Αρκτική μέχρι το Μεξικό,από την Ελλάδα μέχρι τις ΗΠΑ.
Luca Regina (Ιταλία): Κωμικός, σόουμαν και δημιουργός της φαντασίας. Έχει πάρει μέρος σε αρκετά τηλεοπτικά σόου ανάμεσα στα οποία είναι το Zelig Circus, το Maurizio Costanzo show και η Eurovision.
Jessica Arpin (Βαζιλια - Ελβετία): Καλλιτέχνιδα του τσίρκου, κλόουν, ηθοποιός και εξερευνήτρια. Σπούδασε στην εθνική σχολή τσίρκου του Montreal (Canada). Με το ακροβατικό ποδήλατό της έχει “ροδοπατήσει” πάνω σε πολλές σκηνές του μεγάλου κόσμου που ζούμε.
Lila Oh (Χιλής): Το γυναικείο χιούμορ από όλες τις όψεις και αισθητικές.Μια ενόραση στις σχέσεις των ανθρώπων, περιτριγυρισμένη από χιούμορ, που μας κάνουν να γελάμε σε καταστάσεις, στις οποίες θα μπορούσαμε να είμαστε οι πρωταγωνιστές. Η Lila, είναι μια Χιλιανή στην Ελβετία, ειδική στο μοντέρνο clown και πτυχιούχος της σχολής θεάτρου του Serge Martin στη Ginebra. 


Πέμπτη 06/10 στις 20:00
Παρασκευή 07/10 στις 09:00 και στις 11:00

 Michele Cafaggi
“Ouverture des saponettes” Μια Σαπουνόπερα
Τεχνικές: Μιμική, κλόουν, γιγάντιες σαπουνόφουσκες
Διάρκεια: 60 λεπτά, για όλη την οικογένεια
Από και με τον: Michele Cafaggi. Σκηνοθεσία: Davide Fossati
Η παράσταση
Ένας μαέστρος χωρίς ορχήστρα. Ένας μουσικός χωρίς όργανα. Μια τραγουδίστρια που δεν αναπνέει. Μια αφύσικη παράσταση. Για εύθραυστες σκέψεις. Για φωτεινές σκέψεις, Για σιωπηλές σκέψεις……Όπως οι σαπουνόφουσκες
Το σόου ξεκινά......ποιός είναι ο άντρας με τον καπνό?
Είναι ο Μαέστρος!
Αλλά τα μουσικά όργανά του δεν παίζουν μουσική! Και τώρα τι κάνει? Μεταμορφώνεται σε γάτα? Κοιτάξτε, ένα τριαντάφυλλο βγήκε από την τρομπέτα! Έι....είναι υγρά εδώ....βρέχει σαπουνόφουσκες. Ω, όχι, με φωνάζει, με απαγάγει, πού με πάει?
Όλα γυρίζουν...κατέληξα μέσα σε μία σαπουνόφουσκαααααα...............
Ένας εκκεντρικός μαέστρος θα σας ταξιδέψει στον εύθραυστο και στρογγυλό κόσμο των σαπουνόφουσκων. Μία “συναυλία” όπου αυτός που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στήνει πάντα καρτέρι. Από περίεργα μουσικά όργανα τεράστιες σαπουνόφουσκες εμφανίζονται, χοροπηδηχτές φούσκες, φορητές φούσκες, μπουκέτα με φούσκες ,όπου ο πιο στρογγυλός κόσμος θα μπορέσει να μπει μέσα σε μια γιγάντια φούσκα.
Ένα σόου με κλόουν, μιμική και μουσική, η οποία γεννήθηκε για τα παιδιά, αλλά πάντα τελειώνει γοητεύοντας όλες τις ηλικίες.

Ο καλλιτέχνης
Ο Michele Cafaggi είναι μίμος, κλόουν και ζογκλέρ και έχει μελετήσει πολλά χρόνια για να αναπτύξει την τεχνική των γιγαντόφουσκων επί σκηνής.
Σπούδασε στην Ιταλία και στην Γαλλία με τον Jango Edwards, Philippe Gaulier, Marcel Marceau, Philippe Radice, στην εθνική σχολή Cirque Fratellini, καιδημιούργησαν τους Quelli di Grock. Επίσης πήγε στη σχολή Arti Circensi της Sala Fontana και στην Lega Italiana di improvvisazione teatrale.
Από το 1993 δουλεύει σαν καλλιτέχνης του δρόμου κάνοντας συνεργασίες με συλλόγους νέων, γηροκομεία, φυλακές, σχολεία και με παιδικούς σταθμούς νοσοκομείων. Έχει πάρει μέρος στα σπουδαιότερα φεστιβάλ θεάτρου στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
Σαν μίμος –ζογκλέρ έχει πάρει μέρος σε κάποιες επιδείξεις μόδας: Fabrizio de André’s “Anime Salve” τουρ στην Ιταλία (’97),καθώς και σε πολλές ιταλικές τηλεοπτικές σειρές.
Δέχτηκε το Stregatto Prize για το “Gli Eccentrici Dadarò” ως ο καλύτερος ανερχόμενος θίασος θεάτρου για νέους το 2004. Την ίδια χρονιά κέρδισε το πρώτο έπαθλο και το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Θέατρου Δρόμου στην Ascona (CH) για το Κλόουν σόου του “Escalescion”.
Είναι ο Γιατρός των ονείρων στα νοσοκομεία που λειτουργεί το Theodora Onlus Foundations και αφιερώνει αυτό το σόου σε όλα τα παιδιά που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα στα νοσοκομεία.


Παρασκευή 07/10 στις 20.00
Παγκόσμια πρεμιέρα.
Μια μοναδική παράσταση
 Το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση παρουσιάζει
την κωμωδία του Αριστοφάνη,
«Λυσιστράτη».
«ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ VS ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
Όταν μιλούν οι κατσαρόλες!!!»
Ακούσατεεεεε, ακούσατεεεεε…Η Λυσιστράτη είναι.... η Μελίνα Κανά !
Ελληνικό Θέατρο Σκιών με ζωντανή λαϊκή ορχήστρα και τραγουδιστές
Στην ελληνική γλώσσα
Διάρκεια 60 λεπτά
Για όλη την οικογένεια
Η παράσταση
Με μια υπέρβαση χρόνου και χώρου, που μόνο η Τέχνη επιτρέπει, συναντιούνται στη σκηνή ή ακριβέστερα στο «μπερντέ» δυο αρχετυπικές μορφές του γέλιου των Ελλήνων: η Αριστοφανική Λυσιστράτη και ο λαϊκός Καραγκιόζης. Πρόσωπα μυθικά, με κοινή ρίζα και παράδοση αλλά γεννημένα σε διαφορετικές εποχές συνυπάρχουν σε μια έξω καρδιά μουσική παράσταση, με στόχο την τέρψη τόσο μικρών όσο και μεγάλων.
Τι συνέβη όταν η αντροπαρέα του Καραγκιόζη άκουσε τον εκβιασμό της γυναικείας αποχής από τη Λυσιστράτη?
Πως αντέδρασε ο βαρύς Σταύρακας, ο βουκόλος μπάρμπα- Γιώργος, ο οξύρυγχος Μορφονιός και οι λοιποί αντρούκλες μπρος στην λεπτεπίλεπτη Μυρίνη, τη δυναμική Λαμπιτώ και τις λοιπές Δυνάμεις Κρούσεως?
Έλαβε θέση στην (ποια?) Κρίση η Αγλαΐα? Ποιος εν τέλει υπερίσχυσε στην αναμέτρηση Καραγκιόζη και Λυσιστράτης?
Ο Θίασος
Η Μελίνα Κανά δίνει φωνή στην Λυσιστράτη, παίζοντας, για πρώτη φορά και τραγουδώντας σε μια πειραματική συνύπαρξη φιγούρας και ερμηνεύτριας. Πίσω από το μπερντέ κινεί τα νήματα της απρόσμενης εξέλιξης ο καραγκιοζοπαίχτης Χρήστος Στανίσης ενώ τους ανδρικούς ρόλους(και γυναικείους, αν χρειαστεί) τραγουδούν ο Μιχάλης Παπαζήσης και ο Φώτης Θεοδωρίδης.
Ορχήστρα πειραγμένη και πειρακτική με σαντούρια, λύρες, τζουράδες, ηλεκτρικές κιθάρες και νταιρέδες παίζει επί σκηνής εξωκάρδια τραγούδια, που έγραψε επί τούτου ο Στάθης Παχίδης σε στίχους δικούς του και του Χρήστου Ροίδη.
«Έ ρε γλέντια»!!! Το κλασσικό επιφώνημα παραμένει πιο αναγκαίο από ποτέ- όσο και το θαύμα της άλλης γιορτής, που πάντα πρόσφερε ο Καραγκιόζης-Θα φάμε, θα πιούμε και…
Σκηνοθέτης: Χρήστος Στανίσης
Μουσική: Στάθης Παχίδης
Στίχοι: Χρήστος Ροίδης, Στάθης Παχίδης
Τραγούδι: Μελίνα Κανά - Λυσιστράτη
Μιχάλης Παπαζήσης
Φώτης Θεοδωρίδης
Μουσικοί ορχήστρας: Kαλλιόπη Βασιλείου– λύρα, μαντολίνο, φωνή
Σοφία Αθανασίου – Σαντούρι, φωνή
Αλέκος Παπαδόπουλος – κρουστά, λύρα, φωνή
Μιχάλης Παπαζήσης - κιθάρα
Παραγωγή: Γωγώ Μαντούβαλου

Σάββατο 08/10 στις 20.00
Κυριακή 09/10 στις 11:00

 DA.TE DANZA (ES) (Ισπανία)
“Sueña” (“Όνειρο”)
Σύγχρονος Χορός με αντικείμενα
Διάρκεια: 45 λεπτά.
Για όλη την οικογένεια
Χωρίς λόγια
Η παράσταση
Tο Sueña είναι μια παράσταση όχι μόνο για τους μικρότερους, αλλά και για τους γονείς τους. Γιατί καμιά φορά ξεχνάν την δύναμη και την ομορφιά της φαντασίας και χάνουν την ευχαρίστηση που τα απλά και καθημερινά πράγματα μπορούν να δώσουν, όπως τα ένιωθαν όταν ήταν νέοι.
Καθώς μεγαλώνουμε, αφήνουμε πίσω την αθωότητα με την οποία γεννηθήκαμε. Αν σκεφτούμε προσεκτικά, θα τα συνειδητοποιήσουμε όλα. Όλα, ακόμα και τα πιο μακρινά ή τα ασυνήθιστα είναι γεμάτα μαγεία. Η πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας είναι μια από τις «περίεργες περιπτώσεις», που ακόμα κρατά, βαθιά μέσα της ,έναν κόσμο γεμάτο φαντασία, έναν κόσμο μαγικό, που ο χρόνος δεν κατάφερε να βγάλει από την καρδιά της.
Υπάρχει μονάχα μια χορεύτρια επί σκηνής και αυτό είναι αρκετό. Κανείς άλλος. Το να κάνει κανείς μπουγάδα μπορεί να αποδειχθεί μια μαγική πράξη: ρίχνει το ζεστό νερό, νιώθωντας το άρωμά του και αγγίζοντας τον ατμό και μπαίνει σε ένα όνειρο.Μπαίνει σε έναν κόσμο μαγικό όπου κάθε κίνηση, κάθε συμπεριφορά και κάθε αντικείμενο έχει χιλιάδες διαφορετικές ερμηνείες.
Αυτή είναι η ιστορία ενός εσωτερικού κόσμου, όπου η φαντασία μεταμορφώνει τα απλά πράγματα. Όπου η φαντασία μεταμοφώνει κάθε αγγαρεία σε ομορφία,σε μαγεία, σε τρυφερότητα...Καμια φορά σαν ιεροτελεστία, καμιά φορά σαν παιχνίδι....
Ο Θίασος
Το DA. TE DANZA® γεννήθηκε στην Granada υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Omar Meza, τον Οκτώβριο του 1999.
Γεννήθηκε από την επιθυμία και τον ενθουσιασμό να προωθηθεί η σύγχρονη τέχνη από την Γρανάδα και να εισαχθούν στα παιδιά και στους νεότερους οι βασικές αρχές του χορού. Ο θίασος έχει πάρει μέρος με τις παραστάσεις του στις κεντρικές περιφέρειες, σε πανηγύρια και επιδείξεις χορού και θεάτρου για παιδιά στην Ισπανία καθώς και στο εξωτερικό, όπου δέχτηκε αναγνώριση από κριτικές αλλά και από το κοινό. Από την ίδρυση του, ο θίασος έκανε πάταγο κριτικών και κοινού με 15 διαφορετικές παραστάσεις.
Από το 2003 ο θίασος δουλεύει πάνω σε μια σειρά πρωτοποριακών παραστάσεων απευθυνόμενες στα μωρά .
Το DA.TE DANZA® κατάφερε να δημιουργήσει την ποιοτική διαφορά στον σύγχρονο χορό. Στην θεματολογία τους ξεχωρίζουν η σταθερή αξίωση, που ήδη έχουν καθώς και οι συνεργασίες με μουσικούς, ζωγράφους, δραματουργούς και σκηνογράφους που συνδυάζουν τις ειδικότητες και τις ιδέες τους για τις μελλοντικές παραστάσεις τους. 


Σάββατο 08/10 στις 11:00 (Πλατεία Ειρήνης)
Κυριακή 09/10 στις 20:00
Δευτέρα 10/10 στις 09:00 και στις 11:00

 OSKAR STRUDEL (Αυστραλία, Ελβετία)
"THE OSKAR STRUDEL SHOW"
Μουσική Παράσταση κλόουν
Διάρκεια 50 λεπτά, από 6 ετών και άνω, χωρίς λόγια
Η παράσταση
Η επιδέξια και θαυμάσια κωμωδία του Oskar συναντά την μουσική διάνοια και ακαταμάχητη γοητεία του Strudel.
Από σκετσάκια καμπαρέ μέχρι μεγάλες σκηνές και παραστάσεις δρόμου, οι εμφανίσεις τους εμπλέκουν και μεταφέρουν το κοινό σε μέρη όπου η ζωή και η κωμωδία γίνονται ένα.
Με την παράδοση του ντουέτου των αταίριαστων κλόουν, αυτή η κλασική κωμωδία συνδυάζει τις σωματικές ικανότητες με ζωντανή μουσική υψηλής ποιότητας, με αυτοσχεδιασμούςκαι με την συμμετοχή του κοινού. Η παράσταση παρουσιάζεται πάνω από 14 χρόνια, σε 21 χώρες ,σε 5 γλώσσες και έχει λάβει την αποδοχή του κοινού καθώς και βραβευμένες κριτικές.
Η επινόηση Oskar & Strudel μπορεί να σταθεί στο σύγχρονο τσίρκο, σε παραγωγές θεάτρου και θεάτρου δρόμου, σε φεστιβάλ, ταινίες, εργαστήρια και διαφημιστικά «project» σε όλο τον κόσμο. Ο Tom Greder(Oskar) και ο Trent Arkleysmith(Strudel) δίνουν παραστάσεις και χωριστά και με άλλους θιάσους σε διεθνές επίπεδο.
Οι καλλιτέχνες
TOM GREDER (Oskar)
Ο Tom Greder είναι ένας περιοδεύων καλλιτέχνης αφιερωμένος στον χειρισμό αντικειμένων και στη συναφή σωματική κωμωδία. Γεννήθηκε στην Σουηδία και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Το στυλ του έχει μεγάλη δόση ευρωπαϊκού θέατρου δρόμου, τσίρκου και θεατρικών παραδόσεων. Σήμερα έχει τη βάση του στη Ευρώπη αλλά πάει συχνά στην Αυστραλία για να κάνει παραστάσεις , να διευθύνει και να διδάξει.
Έχοντας εκπαιδευτεί ως καλλιτέχνης του τσίρκου και ως μοντέρνος κλόουν στο χώρο του τσίρκου αλλά και στην Ακαδημία Ecole Philippe Gaulier του Λονδίνου, έκανε αυτόνομες παραγωγές σόλο, τσίρκου, θεάτρου, καμπαρέ και θεάτρου δρόμου. Επίσης συνεργάστηκε με εθνικούς και διεθνείς θιάσους τσίρκου, θέατρου, χορού και κινηματογράφου.
Η δουλειά του κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία ερμηνείας.
Ως διευθυντής/σκηνοθέτης και καθηγητής αξιώθηκε σε διεθνές επίπεδο για την καινοτόμο προσέγγιση του πάνω στη δημιουργικότητα και τη σωματική κωμωδία.
Διεξάγει τα «Βρίσκοντας την κωμωδία» συνέδρια του, συχνά και σε όλο τον κόσμο.
Τα τελευταία 24 χρόνια έχει μοιράσει τη ζωή του στην Ευρώπη, την Αυστραλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.
TRENT ARKLEY SMITH (Strudel)
Γνωστός σαν “ήπιος λύκος”, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φάρμα στο New South Wales της Αυστραλίας. Άρχισε να παίζει τσέλο από την ηλικία των 5 ετών, τρομπέτα από τα 9 και κιθάρα από τα 14. Από τότε έχει αποκτήσει ικανότητες σε πολλά άλλα μουσικά όργανα συμπεριλαμβανομένων το Ουκελέλε και το Φλάουτο μύτης.
Ο Trent έχει δουλέψει ως μουσικός, κλόουν, κωμικός, μαέστρος σε πολλές μπάντες, ορχήστρες, θεατρικές παραγωγές, τσίρκα και παραστάσεις θεάτρου δρόμου.
Είναι επίσης πολύ καλός στο να σφυρίζει!! 


Δευτέρα 10/10 στις 20:00
Τρίτη 11/11 στις 09:00 και στις 11:00

 Viktor Antonov, Ρωσία
“A circus on strings!”
Τεχνική: Θέατρο με Μαριονέτες
Ηλικία: Από 3 ετών και άνω, χωρίς λόγια, διάρκεια: 45 λεπτά
Η παράσταση
Ένας κλόουν με ένα πουλί που μιλά; Μια οικογένεια ακροβατών από τη ζούγκλα είναι ένα τρίο από εκπαιδευμένους πιθήκους; Μια musclemanon και ένα μονοποδήλατο; Μια φωτιά που φουντώνει, μια καμήλα που πετά και μια όμορφη χορεύτρια οριεντάλ που χορεύει χορό της κοιλιάς στο κεφάλι ενός άνδρα που καπνίζει αργιλέ...
Ο καλλιτέχνης
Ο Βίκτορ Antonov επιστρέφει στο ρεπερτόριο του κλασικού κουκλοθέατρου, στα είδη και στις μορφές των παραστάσεων ανατρέχοντας στους παλιούς δασκάλους και κατασκευαστές παιχνιδιών του ρωσικού κουκλοθεάτρου. Φέρνει τη θεατρική και τεχνική μαγεία τους στη σκηνή.
«Μία εξαιρετική τεχνολόγος του θεάτρου, η Anatole, είναι αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο για την καλλιτεχνική και την τεχνική επιδεξιότητά της.» Το "Circus στο Strings» είναι ένα σόλο πρόγραμμα με κόλπα μαριονέτων που έχει παίξει και έχει ξετρελάνει ακροατήρια σε όλο τον κόσμο.
Ο Ρώσος αριστοτέχνης κουκλοπαίκτης, Viktor Antonov φέρνει το Circus on Strings του στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά. Μπορεί να μετατρέψει τα πάντα σε κουκλοθέατρο 


Τρίτη 11/10 στις 20:00
Τετάρτη 12/10 στις 09:00 και στις 11:00

 Malgosia Szkandera (Πολωνία - Ισπανία)
«Η Κυρία με τη Σακούλα»
Θέατρο με αντικείμενα
Διάρκεια: 45 λεπτά.
Από 5 ετών και άνω
Χωρίς λόγια
Η παράσταση
«Η Κυρία με τη Σακούλα» είναι η ιστορία μιας μοναχικής γυναίκας που παίζει χρησιμοποιώντας τα πιο απλά αντικείμενα για να κτίσει το δικό της κόσμο και για να αντιμετωπίσει το φόβο της για το σκοτάδι. Καθώς βρίσκεται μόνη, με όλο της το σώμα, εξερευνά την άφωνη ποίηση της σιωπής και τότε μια πλαστική σακούλα αποκτά, μέσα στα χέρια της, τη μορφή ενός χαρακτήρα. Αυτή η πλαστική σακούλα μοιάζει με το δώρο που θα οδηγήσει στην ανακάλυψη και στη δημιουργία ενδιαφέροντων χαρακτήρων φτιαγμένων από άσπρες πλαστικές σακούλες. «Η Κυρία με τη Σακούλα» εμπνέεται από τις δικές τους επιθυμίες και φαντασιώσεις... Μια χορεύτρια που δεν μπορεί να χορέψει μέχρι που βρίσκει την καρδιά της, ένας τζέντλεμαν που ψάχνει για τη χαμένη του σύζυγο και μια ταξιδιώτισσα γκέισα που χρησιμοποιεί ένα απλό άσπρο ραβδί ως μουσικό όργανο ή ως πολεμικό όπλο.
Δεν υπάρχουν λόγια στην «Κυρία με τη Σακούλα», μόνο ένας εξαίσιος συνδυασμός μουσικής, εικόνων και σιωπής.
Αυτή η παράσταση δημιουργήθηκε από τη σχέση ανάμεσα στον ηθοποιό, το σώμα και τα αντικείμενα ή τα υλικά (σε αυτή την περίπτωση πλαστικές σακούλες) καθώς προσπαθούσαν να αποκαλύψουν την ποίηση των πιο συνηθισμένων ή ακόμα και των πιο «πρόστυχων» υλικών και την ευχαρίστηση που τους προσφέρει η θεατρική διαστάση.
Με τη στήριξη του Ιδρύματος JimHenson
Η Ερμηνεύτρια
Η Malgosia Szkandera είναι ηθοποιός και ερμηνεύτρια. Μεγάλωσε σε μια πολωνό-ισπανική θεατρική οικογένεια και σε ηλικία μόλις επτά ετών ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή. Η δουλειά της Malgosia, που εξερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στο σωματικό θέατρο και στο θέατρο των αντικειμένων, βασίζεται στην εκπαίδευση που είχε στο σωματικό θέατρο και στο χειρισμό των μαριονέτων. Το 2006 ίδρυσε, μαζί με το Roberto White (μίμος και κουκλοπαίκτης, συνιδρυτής του Θιάσου «La Santa Rodilla» με σκηνοθέτη τον Hugo Suárez) το «Teatro Dos Mundos».
Το 2008 δημιούργησε και ερμήνευσε σόλο το έργο «Aralia» που βασίζεται σε αυτό το μοναδικό συνδυασμό θεάτρου των αντικειμένων με το σωματικό θέατρο. Για περισσότερο από δέκα χρόνια, δίδαξε δράμα και κίνηση σε παιδιά, νέους, φοιτητές και ενήλικες. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών χρόνων δίδαξε δράμα και κίνηση σε διάφορα τμήματα των φυλακών Segovia και Valladolid.
Δημιουργία και ερμηνεία:MalgosiaSzkandera
Βοηθός Σκηνοθέτης: Nick Lehane
Σκηνοθέτης: Jean Louis Danvoy
Φωτιστής: Miguel Ángel G. Rosa
Φωτογραφία: Mar Cuervo y Paula Lobo
Παραγωγή:UrbanResearchTheatre
σε συνεργασία με τον Roberto White 


Τετάρτη 12/10 στις 20:00
Πέμπτη 13/10 στις 09:00 και στις 11:00

 Valeria Guglietti (Αργεντινή)
«ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ»
Κινέζικο Θέατρο σκιών
Διάρκεια: 45 λεπτά
Απευθύνεται σε ηλικίες από 0 εως 99.
Χωρίς Λόγια
Η παράσταση
Ο άνθρωπος από την αρχή της δημιουγίας του, συνυπάρχει με την σκιά του. Άρχισε να παίζει με τα χέρια του, σχεδιάζοντας "εφήμερες" μορφές. Μετά οι κινέζοι μετέστρεψαν αυτές τις σκιές σε τέχνη, η οποία διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Ένα θέαμα όπου οι κινέζικες σκιές συνυπάρχουν σιωπηλά μαζί με τον κινηματογράφο, τις μαριονέτες, τα σκίτσα και την μουσική προκειμένου να δημιουργήσουν μια συλλογή σπουδαίων ιστοριών που θα εντυπωσιάσουν κάθε τύπου κοινό.
Η Ερμηνεύτρια
Η ιδέα, η σκηνοθεσία και η αναπαράσταση ανήκει στην ίδια τη Valeria Guglietti.
Οι παραστάσεις της έχουν λάβει:
Βραβείο για το καλύτερο θέαμα στο «OFF Trapezi Festival 2004» του Vilanova i Geltru, Βαρκελώνη 2004 (20 λεπτά). Αυτή η παράσταση έχει επιλεγεί ως η δεύτερη καλύτερη στα: Fira de Teatre d' Igualada 2007, στο διαγωνισμό θεάτρου του δρόμου «La Flecha 2007» και στο Encuentro de Artistas του «Coffer of Aguilar de Campoo 2007».
2009: Η καλύτερη παράσταση στο Φεστιβάλ «Int. Bonecos Canela» της Βραζιλίας (επιλογή κοινού). Καλύτερη Απεικόνιση σε Κινούμενα Σχέδια, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας της Σαγκάης στην Κίνα.
Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ Κούκλας, Εικαστικών Τεχνών και Ταχυδακτυλουργικών, σε τσίρκα, Θέατρα του Δρόμου τόσο εντός της Ισπανίας όσο και στο εξωτερικό λόγω της εύκολης μετακίνησης, της απουσίας γλωσσών και της αμεσότητας σε κάθε κοινό. Διεθνή Φεστιβάλ: Lund (Σουηδία), Dordrecht (Ολλανδία), Incanti (Ιταλία), Παγκόσμιο Φεστιβάλ Τεχνών του Θεάματος (Πακιστάν), Chihuahua (Μεξικό), Titeria (Μεξικό DF), Fimfa 2008, (Πορτογαλία), Sesi Bonecos du Mundo, Βραζιλία. Διεθνές Φεστιβάλ dei Burattini Parma, Φεστιβάλ Κούκλας στην Ιερουσαλήμ, Festititeres, Alicante, Φεστιβάλ Θεάτρου de Titelles Sant Llorec Savall, Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας στην Tolosa, Fira de Teatre de Titelles de Lleida, Φεστιβάλ D'Arts Esceniques των Girones, Διεθνής Έκθεση Κούκλας στη Σεβίλλη, Cadiz, Μικροσκοπική πίστα στο Αlbacete, Διεθνές Φεστιβάλ de Alberic "Titelles of the Ribera", Διεθνές Φεστιβάλ Redondela, και πολλά άλλα. 


Πέμπτη 13/10 στις 20:00
Παρασκευή 14/10 στις 09:00 και στις 11:00

 "ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ", Ελλάδα
«Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα»
Θέατρο με μαριονέτες και θέατρο σκιών
Διάρκεια: 45 λεπτά, από 4 ετών και άνω, στα ελληνικά
Η παράσταση
Μια ιστορία για την ομορφιά της μουσικής και την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Το κείμενο σε μορφή δεκαπεντασύλλαβου είναι διασκευή παραδοσιακού Νορβηγικού μύθου.
Πρόκειται για μια παράσταση θεάτρου μαριονέτας με κούκλες διαφορετικών μεγεθών και τεχνικών (μαριονέτες με νήματα και μαρότες), χρησιμοποιεί τεχνικές αφήγησης παραμυθιού και σύγχρονου θεάτρου σκιών ενώ ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται διαρκώς κατά την εξέλιξη της δράσης.
Διασκευή-σκηνικά: Θέατρο Μαριονέτας Ανταμαπανταχού
Σκηνοθεσία: Νίκος Τόμπρος
Εμψύχωση – αφήγηση : Νίκος Τόμπρος , Ελένη Παναγιώτου
Πρωτότυπη μουσική: Μηνάς Εμμανουήλ
Κείμενο : Ειρήνη Σουργιαδάκη
Koστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη
Διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα: Ελένη Γιαννακοπούλου
Οι καλλιτέχνες
Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες και έχει έδρα στα Βασιλικά της Β.Εύβοιας.
Το εργαστήρι κατασκευής μαριονέτας ξεκίνησε το 1990 και το 1994 (λίγο μετά την μόνιμη εγκατάστασή τους στα Βασιλικά) και έγινε η κύρια επαγγελματική τους απασχόληση με συμμετοχή σε εμπορικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις. Παράλληλα με το κατασκευαστικό κομμάτι της δουλειάς, μελετούν τις θεατρικές δυνατότητες της κούκλας με εξειδίκευση στις μαριονέτες με σκοινιά.
Από το 1996 δίνει παραστάσεις στο δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα (Κιλκίς) και στην Ευρώπη (Γαλλία, Πορτογαλία, Σερβία, Ιταλία, Τενερίφη και Κύπρο). Περιόδευσε στην Ελλάδα και Κύπρο στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή την κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του τσίρκου (Nenad Jelic, Άγαμοι θύται, Luca Regina κ.λ.π ).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΗΣ, ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Σεμινάρια για ενηλίκους
Α. Janni Younge, Handspring Puppet Co
Εργαστήριο κατασκευής γιγαντόκουκλες
Τίτλος εργαστηρίου: “ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ” 

Από 2 έως 7 Οκτωβρίου 2011
Από τις 15:30 έως τις 19:30
Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα εκδηλώσεων συλλόγου «Οι αργοναύτες» Ν. Κιλκίς, 21ης Ιουνίου 163
Διάρκεια: 28 ώρες
Αριθμός συμμετεχόντων: μέγιστος αριθμός 12, ελάχιστος 6
Τιμή σεμιναρίου: 50 ευρώ
Περιγραφή
Πάρτε μέρος σε ένα εργαστήριο εβδομαδιαίας διάρκειας όπου θα μάθετε να «σκαλίζετε» και να φτιάχνετε αφρικάνικες γιγαντόκουκλες για παρελάσεις. Οι συμμετάσχοντες θα μάθουν να φτιάχνουν αλουμινένιους σκελετούς, κεφάλια και χέρια για γιγαντόκουκλες,καθώς και τον χειρισμό τους. Θα παίξουμε με κάποια από τα υλικά «κλειδια» του αφρικάνικου design, και παίρνοντας έμπνευση από το Μαλί και από άλλες αφρικάνικες παραδόσεις κουκλοθεάτρου, θα δημιουργήσουμε επιβλητικές φιγούρες. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα καταλήξουν σε μια παρέλαση .
Η δασκάλα: Janni Younge
Η Janni Younge είναι απόφοιτος της εθνικής σχολής κουκλοθεάτρου της Γαλλίας, έχει πτυχίο καλών τεχνών και μάστερ στο θέατρο απο το UCT. Της απονέμηθηκε το πρώτο βραβείο στο Standard Bank Young Artist Award για το θέατρο το 2010. Η δημουργική δουλεια της Janni έχει παρουσιαστεί τοπικά αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Από το 2005 μέχρι το 2011 υπήρξε CEO στην UNIMA SAP (South African Puppetry). Διευθύντρια του Out The Box festival of puppetry και του Sogo Visual Theatre.Τον Ιανουάριο του 2011 η Janni έγινε μέλος του Handspring Puppet co έχοντας την θέση της συνδιευθύντριας.
Η Janni Younge, θα πραγματοποιήσει και ένα Master Class για τους συμμετέχοντες στην 3η Συνάντηση των Νέων Ελλήνων Κουκλοπαιχτών.
Β. Hector Lopez, από το “Teatro de la Plaza”, Βραζιλία.
Τίτλος εργαστηρίου: “Κουκλοθέατρο και ανακύκλωση”
Από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2011
Από τις 15:30 έως τις 19:30
Χώρος διεξαγωγής: GOETHE INSTITUTE THESSALONIKI
Διάρκεια: 12 ώρες
Αριθμός συμμετεχόντων: μέγιστος αριθμός 20, ελάχιστος 12
Τιμή σεμιναρίου: 50 ευρώ
Σχετικά με το σεμινάριο:
......Η σκηνή είναι γεμάτη από διάσπαρτα απορρίμματα. Κανένας δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι τα απορρίμματα θα γίνουν ένα όμορφο τοπίο, όπου θα συμβεί μια ιστορία που θα αναμίξει την αγάπη, το χιούμορ και την ποίηση. Ο ηθοποιός, σαν αληθινός μάγος, μετατρέπει με τέχνη κάθε σκουπίδι σε όμορφο βουκολικό τοπίο, αλλά παρόλα αυτά, η ανθρώπινη ηλιθιότητα θα το μετατρέψει πάλι σε σκουπίδι......
Ζούμε σε ένα κόσμο παροδικό, όπου η κυβερνητική και η τεχνολογία, μάς ελέγχουν. Σε ένα κόσμο όπου ότι δεν μας χρησιμεύει είναι σκουπίδι, και όπου βιαζόμαστε να απαλλαγούμε από αυτό. Ωστόσο, με την εφευρετικότητα και τη φαντασία μας μπορούμε να το αξιοποιήσουμε .
Ο στόχος αυτού του σεμιναρίου, είναι να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άχρηστα υλικά, να τα μετατρέψει σε θεατρικές κούκλες και να μάθει να εμψυχώνει τα αντικείμενα αυτά με τους κανόνες του δράματος.
Προτείνουμε τη χρήση του ανακυκλωμένου υλικού ως επίκεντρο αφήγηση και δραματουργίας.
Για τον Δάσκαλο
Το “Teatro de la Plaza” ιδρύθηκε το 1983 στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, με ένα ρεπερτόριο βασισμένο σε φολκλορικές ιστορίες. Έκανε περιοδείες σε όλη τη χώρα μέχρι το 1986, όπου τα μέλη του εισχώρησαν στο «Grupo de Titiriteros del Teatro San Martín», και συνεργάστηκαν με την ομάδα που κατεύθυνε ο μεγάλος δάσκαλος Ariel Bufano μέχρι το 1991. Η ομάδα, έκανε διάφορες επιδείξεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και συνδυάζοντας υποκριτική, γαντόκουκλες, μαύρο θέατρο, σκιές και άλλες τεχνικές, ειδικευόμενη στη ζωτικότητα των αντικειμένων. Το 2000, η ομάδα μετακόμισε στο São Paulo της Βραζιλίας, και από τότε εκπροσωπεί τη Βραζιλία στα διαφορετικά εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Ο Hector Lopez, θα πραγματοποιήσει και ένα Master Class για τους συμμετέχοντες στην 3η Συνάντηση των Νέων Ελλήνων Κουκλοπαιχτών.
Γ. RENATO CURCI, Ιταλία
Τίτλος Εργαστήριο: “Η χρήση της παντομίμας, το grammelot (φανταστική γλώσσα) και το θέατρο με εικόνες”
3, 5 και 6 Οκτωβρίου 2011
Από τις 15:30 έως τις 19:30
Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα εκδηλώσεων συλλόγου “ΟΙ αργοναύτες” Ν. Κιλκίς, 21ης Ιουνίου 163
Διάρκεια: 12 ώρες
Αριθμός συμμετεχόντων: μέγιστος αριθμός 12, ελάχιστος 6.
Τιμή σεμιναρίου: 50
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσα από μια εισαγωγή στο έργο της δημιουργίας του θεατρικού κείμενου. Πέρα από την επαγγελματική εμπειρία των καθηγητών, δίνουμε έμφαση στον τομέα του οπτικού θεάτρου.
Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα εξής:
1. Μια εξήγηση του βιβλίου (εγχειρίδιο) «Θέατρο της Απελευθέρωσης». Είναι ένα κείμενο που εξηγεί πώς να στήσει κανείς ένα σόου δρόμου με βάση την αφήγηση (τεχνικές θεάτρου λόγου και εκφράσεις του προσώπου), μια παράσταση οπτικού θεάτρου (παντομίμα και κουκλοθέατρο), καθώς και πώς να δημιουργήσει κανείς σκίτσα για σωματικές μαριονέτες.
2. Πώς να κάνει κανείς προθέρμανση και σκηνική προετοιμασία. Είναι μια σύνθεση χρήσιμων ασκήσεων για την αυτογενή, παντομίμα και θεατρικές πρακτικές.
3. Τεχνικές σκηνικής ηχητικής για τη δημιουργία ομαδικών στιγμών, που βασίζονται στη μουσική, σε συνδυασμό με τη φωνή και το σώμα.
4. Ανάλυση και εφαρμογή απλών τεχνικών για τη δημιουργία δραματικής παντομίμας, βασισμένης στο «grammelot» και στις «σωματικές μαριονέτες». Θεατρικά νούμερα, μετά από την παρακολούθηση της παράστασης "Ride, Ride," που είναι προγραμματισμένη στο Φεστιβάλ.
MASTER CLASS
Θέατρο, Αντικείμενα και Κίνηση
"Η σκηνή, το πλαστικό, το σώμα ... Μαζί"
Από τους ΜALGOSIA SKANDERA (Ισπανία-Πολωνία)
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 στις 17:00
Εντατικό σεμινάριο δυόμισι ωρών
Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα εκδηλώσεων συλλόγου “Οι αργοναύτες”Ν. Κιλκίς, 21ης Ιουνίου 163
Αριθμός συμμετεχόντων: μέγιστο 12 ελάχιστο 6.
Τιμή σεμιναρίου: 15 ευρώ
Να λέμε ιστορίες. Να συγκινούμε τους άλλους. Να ξυπνήσουμε και να νιώσουμε ο καθένας ξεχωριστά, μαζί με τους υπόλοιπους. Να δίνουμε...
Όλα είναι μέρος του παιχνιδιού της δημιουργίας. Όλα είναι μέρος του να τολμάμε να είμαστε ελεύθεροι. Του να εξασκήσουμε την προσωπική ελευθερία του καθενός και να γίνουμε υπεύθυνοι για αυτήν.
Να παίζουμε, να ανακαλύπτουμε, να ερευνούμε, να αναζητούμε, να βρούμε τον εαυτό μας, να βρούμε τους άλλους, να βρεθούμε...Να καταλάβουμε τον κόσμο μέσα από την σιωπή, μέσα από άλλους ήχους, μέσα από την κίνηση, μέσα από τα αντικείμενα και τα πιο καθημερινά υλικά...Την υφή τους, το χρώμα, το μέγεθος, τις αναμνήσεις μας και τις αναφορές μας. Το θέατρο: Η δικαιολογία μας για συνεχή εξέλιξη...
Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρία μέρη:
1.Προπόνηση
Η στάση του σώματος και το σώμα στο χώρο. Γυμναστικές ασκήσεις για άμεσο χειρισμό. Ομαδική δουλειά. «Άκου και δώσε προσοχή».Η σχέση με τον χώρο.
2.Έρευνα και αυτοσχεδιασμός
Αναζήτηση των θεατρικών δυνατοτήτων σε κάθε σημείο του σώματός μας και/ή σε άλλα αντικείμενα και υλικά.
3.Δημιουργία
Εφαρμογή μικρών κομματιών σε ομαδικό επίπεδο που θα παρουσιαστούν στο τέλος του σεμιναρίου.
4η Συνάντηση για το κοινωνικό Θέατρο με τη συνεργασία του Goethe Institut Τhessaloniki και Institut Francaise de Thessalonique και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Εργαστήριο: “Ονειρεύομαι το αύριο για να κτίζω το παρόν”
Από 10 έως 16 Οκτωβρίου 2011
Χώροι διεξαγωγής:Στην Θεσσαλονίκη 10,11,12,13 και 15/10/2011: Goethe Institut thessaloniki και Institut Francaise de Thessalonique
Από τις 10.00-13.00 και16.00 έως τις 20.00
Στο Κιλκίς 14 και 16/10/2011 : Στο δημοτικό θέατρο, αίθουσα των “Αργοναυτών”, “Δημοτικός Κήπος”
Από τις 10.00-13.00 και 16.00 έως τις 20.00
Συμμετέχοντες 60 άτομα.
Απευθυνεται σε νεους και νεες 15 έως 18 ετών από λύκεια και γυμνάσια των νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκη
Ελεύθερη είσοδος
Εισαγωγή του work shop
Ζούμε σε μια εποχή όπου τα μεγάλα “concept” είναι απλησίαστα για τους απλούς πεζούς. Δεν μας αφήνουν ένα προσωπικό χώρο για προσωπικές επιλογές.
Ακούμε καθημερινά για την οικονομική κρίση, ενεργειακή κρίση, κρίση αξιών, οικολογική καταστροφή, για ανθρώπινες καταστροφές που συμβαίνουν πάντα μακριά ...
Είναι ιδέες που ακόμα και αν τις καταλαβαίνουμε θεωρητικά, δεν μας δίνουν περιθώριο να αντιδράσουμε και να συμμετέχουμε στην επίλυση τους.
Και καταλήγουμε, με την παιδεία που μας μεταφέρουν, απλοί παρατηρητές .... Και σε αυτήν την πραγματικότητα, μπορούν οι νέοι να κάνουν όνειρα;... το όραμα του αύριο που τους περιμένει;
Η πρόταση:
Για αυτήν την ομάδα, η πρόταση είναι να βρούνε και να εκφράσουν εκείνα τα όνειρα.
Θα δουλέψουμε με μια μικτή ομάδα από διαφορετικές προελεύσεις και εμπειρίες πάνω στην ιδέα του αύριο που θα θέλαμε να ζούμε, κάνοντας προτάσεις και χρωματίζοντας εικόνες του κόσμου και της κοινωνίας που επιθυμούμε, με πυξίδα το παρόν.
Βέβαια, τα προσωπικά όνειρα, σίγουρα θα είναι διαφορετικά, με λεπτομέρειες, μεταξύ τους και αναγκαστικά θα βρεθούν ως απόψεις και θα αναμιχθούν, προχωρώντας σε μια άσκηση πραγματικής δημοκρατίας.
Το εργαλείο
Θα είναι το θέατρο και οι τεχνικές του για να δημιουργήσουμε την προϋπόθεση για να παίξουμε με τα όνειρα αυτά και με την ουτοπία τους. Θα βάλουμε σε σύγκρουση και σε δράση την επιθυμία μας και την έλξη που μας προκαλεί, με τις μεγάλες έννοιες που λέγαμε πιο πάνω. Θα βιώσουμε το πώς φλερτάρουν μεταξύ τους και το πώς στο τέλος βρίσκουν μια ισορροπία για να δοθεί λύση και συμβίωση.
Ημερίδα για το Κοινωνικό Θέατρο
16 Οκτωβρίου, από 10:00 έως 21:00
Χώρος Διεξαγωγής: Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς, Είσοδος ελεύθερη
Το Κοινωνικό Θέατρο στοχεύει στο να αναδείξει και να καλλιεργήσει τη θεατρική τέχνη ως εργαλείο για κοινωνικο-εκπαιδευτική παρέμβαση. Απευθύνεται σε όλους, αλλά και σε επαγγελματίες στον τομέα της κοινωνικής παιδείας, της εκπαίδευσης, της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας κλπ, που αναζητούν πηγές και θεωρητικό προβληματισμό μέσα από την καθημερινή τους πρακτική. Το θέατρο και η έκφραση μπορούν να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την κατεύθυνση και το επίκεντρο της πρότασης: θεραπεία, αποκατάσταση, ψυχαγωγία, διέγερση.
ΕΚΘΕΣΗ
“Παίζοντας με τις μαριονέτες: Μαριονέτες του κόσμου ”
Συνεργαζόμενος φορέας: “Festival Internacional de Titeres de Bilbao”
• Από 2 έως και 16 Οκτωβρίου 2011
• Στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Κιλκίς
• Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09.00-14.30 και 18.00-21.00
• Η έκθεση αφηγείται την ιστορία της θεατρικής κούκλας στους 5 ηπείρους.
Περιεχόμενα:
“Η θεατρική κούκλα εμφανίζεται ως τελετουργικό αντικείμενο σε όλους τους αρχέγονους και νεότερους πολιτισμούς και είναι συνδεδεμένη με τις θρησκευτικές παραδόσεις.
Αν πάμε πίσω στην προϊστορία, στα τέλη της παλαιολιθικής εποχής, ο άνθρωπος των σπηλαίων, εκτελούσε τελετουργίες με ανθρώπινες παραστάσεις και ζωόμορφα ομοιώματα για να ευχηθεί το καλό και χωρίς ατυχήματα κυνήγι.
Η Ινδική μυθολογία στην κοσμογονία της αναφέρει ότι, ο πρώτος δημιουργός/ κατασκευαστής θεατρικών κούκλων, βγήκε από το στόμα του Brahma ( θεότητα που έδωσε μορφή στο Κόσμο)
Επί αιώνες, στην Αίγυπτο και σε περιοχές της Μεσοποταμίας, οι θεότητες παρουσιαζόταν σαν αρθρωτή τρισδιάστατη φιγούρα.
Στην Ευρώπη, η πρώτη αναφορά για το θέατρο με κούκλες, τοποθετείται στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα ΠΧ και συνδέεται με το αρχαίο θέατρο. Ήταν κούκλες κατασκευασμένες από πηλό, ξύλο ή ελεφαντόδοντο. Στην Ελλάδα και Ρώμη, ήταν κούκλες με νήμα. Επίσης αναφέρονται αγάλματα με κίνηση και ομιλία, χειριζόμενα από ιερείς για θρησκευτικό σκοπό .
Συνοπτικά, η θεατρική κούκλα, εμφανισιακά είναι ένα παιχνίδι, στην ουσία όμως,είναι ένας πρωταγωνιστής. Ένας θεατρικός πρωταγωνιστής. Αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός της και σε σχέση με αυτόν, καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε. Είναι κάτι παραπάνω, που εκφράζει μια αισθητική, πολιτιστική, λαϊκή, συναισθηματική, διδακτική και ανθρώπινη διάσταση, που εκφράζει αποφυγή, φαντασία, τρυφερότητα.....”
Εργαστήρια στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Κιλκίς
· Από 3 έως 7 Οκτωβρίου και από 10 έως 13 Οκτωβρίου.
· 9 εργαστήρια σε 9 δημοτικά σχολεία.
• Με τους Μαρία Μανασή και Μαρία Πλουσίου από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση.
Για εγγραφές με αυστηρή σειρά προτεραιότητας: Βάσω Αγαπίδου 23413-52160
« 3,2,1 ……….κινηματογραφούμε»
Αριθμός παιδιών: έως 25 άτομα
Διάρκεια προγράμματος- δραστηριοτήτων: 2 ώρες
Ηλικιακή κλίμακα: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου
Χώρος διεξαγωγής του προγράμματος: Στο χώρο του κάθε δημοτικού σχολειό.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση επαναλαμβάνει το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε την περσινή χρονιά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το οποίο παρακολούθησαν 1200 μαθητές.
Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά εμπλέκονται στη διαδικασία των γυρισμάτων μιας ταινίας. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα μέσα και τις τεχνικές τόσο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου μέσα από το παιχνίδι και να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Περιγραφή προγράμματος
1η Φάση: Όταν τα παιδιά φτάσουν στο χώρο τα υποδέχονται δύο ηθοποιοί. Ο ένας υποδύεται το σκηνοθέτη και ο άλλος τον βοηθό οι οποίοι πρόκειται να γυρίσουν μια ταινία.
Ανακοινώνουν στα παιδιά, ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα, αφού οι ηθοποιοί που περίμεναν για να γυρίσουν την ταινία τους ειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να έρθουν. Πρέπει όμως να γυρίσουν σήμερα την ταινία, διαφορετικά θα χάσουν τη δουλειά τους. Η μόνη λοιπόν λύση είναι να τους βοηθήσουν τα παιδιά στο γύρισμα της ταινίας.
2η φάση: Δίνονται στα παιδιά ρόλοι τεχνικών κινηματογράφου αλλά και ηθοποιών. Οι κάμερες, τα μικρόφωνα, η κλακέτα κ.λ.π που κρατούν τα παιδιά είναι εμφανώς ψεύτικα, αλλά η κάμερα που κρατάει ο ηθοποιός ενώ εξωτερικά φαίνεται ψεύτικη, εσωτερικά έχει κανονική κάμερα, γιατί ο στόχος της όλης διαδικασίας είναι να γυριστεί η ταινία χωρίς τα παιδιά να το αντιληφθούν.
3η φάση: Αφού τα παιδιά έχουν συμμετάσχει ενεργά στα γυρίσματα των σκηνών. Στο τέλος του προγράμματος, ως έκπληξη, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την ταινία που εν αγνοία τους γυρίσανε.
Σημείωση: Καθώς, στο πρόγραμμα εμπεριέχεται το στοιχείο της έκπληξης, γεγονός που συμβάλλει στη δραματική εμπλοκή και συμμετοχή των παιδιών, θα παρακαλούσαμε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της τάξης να μην προετοιμάζουν τους μαθητές αναφορικά με την ιστορία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

2 σχόλια:

  1. Το μικρό Κιλκίς με την διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ, επί δεκατρία συναπτά έτη και για δύο εβδομάδες, γίνεται παγκόσμιο. Δεν είναι καθόλου λίγο πράγμα!
    Το Κιλκίς που πριν το 1975, αν δεν κάνω λάθος, δεν είχε ούτε μία καφετέρια (ίσως μοναδική περίπτωση πρωτεύουσας Νομού) και όλα τα σπίτια ήταν έως διόροφα και πλινθόκτιστα, από τα μέσα της δεκαετίας του '70 δειλά-δειλά άρχισε να αναπτύσσεται και νά που έφτασε. Και βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν με τον "αυτόματο πιλότο", ειδικά στο χώρο του πολιτισμού. Ανθρωποι με αστείρευτο μεράκι και ενθουσιασμό δούλεψαν σκληρά για να δημιουργήσουν τις γνωστές εστίες πολιτισμού στην πόλη, με πάμπολλες εκδηλώσεις και δράσεις σε μόνιμη βάση, στο ενεργητικό τους. Τους αξίξει λοιπόν κάθε έπαινος και φυσικά όλοι τους γνωρίζουμε, γι'αυτό δεν χρειάζεται να τους αναφέρω ονομαστικά.Η καταξίωσή τους στην συνείδησή μας είναι αρκετή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα φεστιβάλ που άντεξε στην κριτική και στην λάσπη και καθιερώθηκε. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ευτυχώς γιατί διασφαλίστηκε η υλοποίηση του. Αλλιώς θα επιστρέφαμε στα φεστιβάλ σκύλων που πραγματοποιούνται από τον τότε δήμαρχο Κιλκίς και σημερινό πρόεδρο ΟΠΟΝΓΑ κ. Αμανατίδη. Ευτυχώς που υπάρχει και το ΕΣΠΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.